napadi na brodove

SAD i drugi formirali armadu koja će se suprotstaviti jemenskim Hutijima u Crvenom moru

19.12.2023 u 09:59

Bionic
Reading

Američki dužnosnici u ponedjeljak su proširili multinacionalne pomorske snage u Crvenom moru, kojima je cilj zaštititi komercijalne trgovačke rute od napada jemenskih Hutija

'Nedavna eskalacija bezobzirnih napada Hutija prijeti slobodnom protoku trgovine, ugrožava nedužne pomorce i krši međunarodno pravo', rekao je ministar obrane Lloyd Austin, piše CNBC.

Crveno more je ključan plovni put, neophodan za slobodu plovidbe, te glavni trgovački koridor koji olakšava međunarodnu trgovinu. Zemlje koje žele podržati temeljno načelo slobode plovidbe moraju se udružiti kako bi se uhvatile u koštac s izazovom koji predstavlja ovaj nedržavni akter koji lansira balističke projektile i bespilotne letjelice na trgovačke brodove iz mnogih zemalja u zakonitoj plovidbi međunarodnim vodama.

Operacija Prosperity Guardian okuplja više zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Bahrein, Kanadu, Francusku, Italiju, Nizozemsku, Norvešku, Sejšele i Španjolsku, kako bi se zajednički suočile sa sigurnosnim izazovima u južnom Crvenom moru i Adenskom zaljevu, s ciljem osiguranja slobode plovidbe za sve zemlje te jačanja regionalne sigurnosti i prosperiteta, objavio je ured američkog ministra obrane.

Nova obrana, nazvana Operation Prosperity Guardian, temelji se na moći Združenih pomorskih snaga, međunarodne koalicije od 39 članova. Združene pomorske snage djeluje pod Petom flotom američke mornarice u Bahreinu u cilju zaštite pomorskih puteva i stabilnosti.

Jedan od odjela tih snaga, nazvan Task Force 153, posvećen je Crvenom moru. 'Ono što pokušavamo učiniti jest ojačati ga i operacionalizirati, na načine na koje možda nije bio operacionaliziran prije ovih napada Hutija', rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby o Radnoj skupini 153.

Hutiji u Jemenu gaze izraelsku i američku zastavu Izvor: EPA / Autor: YAHYA ARHAB

Proširenje dolazi u trenutku u kojem velik broj tvrtki zaustavlja svoje aktivnosti duž te popularne rute kroz Sueski kanal zbog povećane prijetnje Hutija. Naftni div BP objavio je u ponedjeljak da njihovi brodovi privremeno neće ploviti kroz Crveno more, pridruživši se brodarima poput tvrtki Maersk, MSC i drugih.

Operacija Prosperity Guardian imat će cilj odvratiti daljnje napade Hutija, a SAD prati situaciju zbog potencijalnog rasplamsavanja regionalnog sukoba usred rata Izraela i Hamasa. SAD je do sada oborio desetke bespilotnih letjelica koje su lansirali Hutiji, a išle su prema komercijalnim brodovima.

Ministar obrane Austin trenutačno je u posjetu Izraelu i ima niz sastanaka zakazanih za utorak o daljnjim odgovorima na napade Hutija s regionalnim dužnosnicima. Kirby je pak rekao kako očekuje da će više detalja o obrambenoj strategiji u Crvenom moru biti objavljeno nakon tih sastanaka.

Posljednjih tjedana jemenska pobunjenička skupina pokrenula je niz napada bespilotnim letjelicama na komercijalne brodove koji su prelazili Crveno more. Hutiji, koje podržava Iran, prethodno su upozorili da je svaki brod povezan s Izraelom 'legitimna meta' sve dok rat u Gazi ne završi, a mnogi komercijalni brodovi našli su se u unakrsnoj vatri.