sjeverni front

Šef ukrajinske vojske upozorava: Teško je kod Harkiva, jedva odbijamo Ruse

12.05.2024 u 14:32

Bionic
Reading

Šef ukrajinske vojske Oleksandr Sirski je u nedjelju rekao da se snage Kijeva suočavaju s teškom situacijom u borbama u Harkivskoj oblasti, no da čine sve što mogu kako bi odbile ruske napade.

Rusija je započela novi napad sa svog teritorija na sjevernu ukrajinsku Harkivsku oblast u petak, zaprijetivši otvaranjem nove bojišnice u 27 mjeseci dugom ratu. Moskva je u subotu rekla da je zauzela pet sela dok Kijev tvrdi da odbija napade i da borba za kontrolu nad naseljima i dalje traje.

"Jedinice obrambenih snaga vode žestoke obrambene bitke, pokušaji ruskih napadača da probiju našu obranu su zaustavljeni", napisao je Sirskij na komunikacijskoj platformi Telegram.

"Situacija je teška, no ukrajinske obrambene snage čine sve kako bi zadržali crtu obrane i položaje, (te) neprijatelju nanijeli štetu", dodao je.

Ukrajina vodi obrambeni rat protiv Rusije, koja uživa značajnu prednost ljudstva i streljiva.

Kijev tvrdi da ga je nekoliko mjeseci odgađanja toga da američki Kongres izglasa ogroman paket vojne pomoći koštalo na bojištu. Ukrajina se sada nada da će velike količine nedavno odobrene pomoći ubrzo stići kako bi pomogle obrambenim naporima.

"Neprijatelj djeluje na dvjema bojišnicama... pokušavaju proširiti bojište", rekao je glasnogovornik vojske Nazar Vološin na ukrajinskoj televiziji u nedjelju.

Kazao je da su glavni fokus ruskog napada mjesta Vovčansk i Lipci.

Lipci su udaljeni oko 20 kilometara od okolice Harkiva, drugog najvećeg ukrajinskog grada. Ruske snage su 2022. došle do njegovog predgrađa prije nego što su odbačene do granice.

Vološin je pozvao stanovnike da ostanu mirni, rekavši da Rusija provodi informacijsku kampanju kako bi raširila paniku pored svog vojnog napada.

"Stanovništvo bi trebalo ostati mirno... obrambene snage drže (liniju), situacija je pod kontrolom", poručio je glasnogovornik.