sporne vode

Slovenski ribar koji je nakupio 200.000 eura kazne: Očekivana odluka

16.05.2024 u 13:26

Bionic
Reading

Pravna zastupnica slovenskih ribara Maja Menard ocijenila je u četvrtak da je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) u potpunosti slijedio hrvatsku argumentaciju i da je vrlo jasno zauzeo stav da je hrvatsko nepriznavanje arbitražne presude dovoljno da dovede u pitanje određivanje granice, prenijela je slovenska agencija STA

ESLJP nije prihvatio tužbe slovenskih ribara protiv kazni koje im je izricala Hrvatska zbog kretanja i lova u njezinim vodama Piranskog zaljeva, uzimajući kao mjerodavno to da su sporne vode po hrvatskim propisima hrvatsko teritorijalno more, što su ribari trebali znati.

“To u osnovi znači da za sud granica između dviju država uopće nije definirana", rekla je dodajući da istovremeno sud smatra da slovenski ribari ne mogu tvrditi da nisu valjano osuđeni.

Sud se nije bavio arbitražnom presudom koja je Sloveniji dodijelila tri četvrtine Piranskog zaljeva jer tu arbitražu Hrvatska, za razliku od Slovenije, ne priznaje.

Slovenski ribari nisu iznenađeni odlukom suda i vjerojatno neće loviti u spornim vodama. Ribar Robert Radolovič je za STA rekao je da je takva odluka očekivana, jer "do sada nije bilo uspješne tužbe protiv Hrvatske".

O daljnjim koracima nije želio govoriti jer se sada moraju sastati ribari, ali je rekao da su i prije odluke razgovarali o tome da više neće loviti u spornim vodama Piranskog zaljeva, jer su kazne koje su do sada dobili prevelike. Kako je rekao Radolovič, on sam ima kazne od oko 200.000 eura.

Radolovič je pritom dodao da ribari uživaju ograničenu potporu države i da zna da im država neće platiti kazne jer bi time priznala granicu na polovici zaljeva.

Ribar Zlatko Novogradec za STA je rekao da ne ide u lov u sporno područje jer ne želi imati problema.

Radolovič je jedan od trojice ribara čije je tužbe sud odredio kao reprezentativne slučajeve, a odluka u njihovom slučaju utjecat će i na druge.

Slovenska ministrica poljoprivrede Mateja Čalušić rekla je da će država i dalje ribarima pružati pomoć te da će se Slovenija nastaviti zalagati da Hrvatska prizna arbitražnu presudu.

Slovenska vlada ističe da odluka ESLJP-a ne utječe na tu presudu. "Ribari su žrtve hrvatskog nepriznavanja arbitražne presude i kažnjavaju se zbog ribolova u slovenskim vodama", rekla je Čalušić.