odluka haškog suda

Sunak kaže da je nalog za uhićenjem Netanyahua beskoristan

20.05.2024 u 19:55

Bionic
Reading

Odluka tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da zatraži uhidbeni nalog za izraelskog premijera Benjamina Netanyahua je beskorisna, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka

Tužitelj ICC-a Karim Khan je rekao da nakon više od sedam mjeseci koliko traje rat u Gazi ima opravdane razloge vjerovati da Netanyahu, njegov ministar obrane i trojica vođa Hamasa "snose kaznenu odgovornost" za navodne ratne zločine. "Ovaj potez nikako ne pomaže kada govorimo o stanci u borbama, oslobađanju talaca ili dostavi humanitarne pomoći. Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i druge zemlje, još uvijek ne priznaju Palestinu kao državu, a Izrael nije strana Rimskog statuta" koji određuje jurisdikciju ICC-a, rekao je glasnogovornik.

Glasnogovornik ističe da ICC nema jurisdikciju da zatraži te uhidbene naloge.

Na pitanje o tome bi li policija uhitila Netanyahua da dođe u Britaniju, rekao je da neće komentirati "hipoteze".

Zamjenik ministra vanjskih poslova Andrew Mitchell rekao je u parlamentu da odluka ICC-a neće trenutno utjecati na dozvole britanske vlade te će tvrtke moći prodavati oružje Izraelu. "Primjera radi, činjenica da je tužitelj zatražio uhidbene naloge nema direktnu posljedicu na odluke vlade o licenciranju, no nastavit ćemo pratiti situaciju", rekao je Mitchell.