uživo

Dio manjinaca i DP-a nećka se oko podrške Plenkoviću, HDZ ne da Ministarstvo kulture

07.05.2024 u 07:54

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a i tehničke Vlade Andrej Plenković i predstavnici Domovinskog pokreta, ali i drugi akteri, tijekom dana usuglašavali su stavove oko formiranja nove saborske većine i vlade

22.45 Iz HDZ-a su za RTL neslužbeno poručili da Ministarstvo kulture nikako nije na stolu i da ga HDZ neće dati. To bi mogao biti problem među članovima Predsjedništva DP-a jer iz te stranke kažu da im je važno i da moraju imati ideološko ministarstvo s kojim će provoditi svoje politike na kojima su temeljili kampanju.

20.40 Pozivajući se na izvor blizak pregovorima, Jutarnji večeras javlja da nije jasno donosi li Domovinski pokret uistinu 13 potpisa, ili će se netko od njih odmetnuti. 'Pitajte Josipa Jurčevića hoće li dati svoj potpis za Plenkovića. Navodno ih ima još koji će izletjeti', kaže sugovornik lista koji podsjeća kako je povjesničar izabran na listi Domovinskog pokreta i nakon izbora aktualnu Vladu proglašavao veleizdajničkom, a nije imao ništa ljepše riječi ni za Plenkovića.

20.05 Budući da su SDSS-ovi zastupnici DP-u nepoželjni, ostali manjinci su zaključili kako ne bi bilo dobro da potpise da svih pet, čime bi se podcrtala podjela manjina na Srbe i "ostale", javlja Večernji list u sutrašnjem izdanju.

19.45 Nakon sastanka, glasnogovornik tehničke vlade Marko Milić uključio se i u Dnevnik Nove TV. 'Nakon današnjih pregovora naznačili smo zajednički stav da se sada broj ministara i članova Vlade ne mogu izmjeriti nekom apotekarskom vagom. Nastojimo u partnerskom i konstruktivnom ozračju doći do rješenja', rekao je i dodao: Sutra nastavljamo pregovore s DP-om. Kad govorimo o ministrima riječ je o još jednoj važnoj stvari. Plenković je na temelju dosadašnjeg iskustva zatražio od DP-a da predlože ljude i one resore u kojima mogu dati doprinos u funkcioniranju nove vlade'.

18.05 Sastanak HDZ-a i DP-a je završen. Predsjednik Domovinskog pokreta Mario Radić je nakon izlaska sa sastanka rekao: 'Puno stvari smo dogovorili, 70, 80 posto, ne možemo sve dogovoriti na prvom sastanku. Ali kad smo već na prvom sastanku dogovorili veliki postotak podudarnosti, mislim da možemo biti optimistični. Kad je dogovor, mora biti kompletan i sveobuhvatan. Sutra ćemo krenuti prijepodne, pa ćemo pokušati što više toga dogovoriti', rekao je. <<<Cijeli članak>>>

  • +11
Izjave nakon sastanka Domovinskog pokreta i HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Nakon Radića, novinarima se obratio i glasnogovornik tehničke vlade Marko Milić. 'Ovaj tjedan ćemo imati obrise nove parlamentarne većine koju će predvoditi izborni pobjednik HDZ. Sutra nastavljamo razgovore s predstavnicima DP-a vezano uz strukturu Vlade i određena programska pitanja. Postoji puno točaka oko kojih imamo podudarna razmišljanja, oko nekih možda i ne, ali vjerujem da ćemo sutra postići suglasje', rekao je.

Milić je demantirao da su HDZ-ovi koalicijski partneri inzistirali na tome da DP ne dobije resore poput kulture i obrazovanja. 'Poštujući činjenicu da je Plenković osam godina na vlasti, dali smo DP-u mogućnost određenih prijedloga gdje bi se oni mogli uklopiti u funkcioniranje vlade. Postoji ministarska, državno tajnička razina. Vrlo smo blizu dogovora', zaključio je, a o detaljima rekao: 'To ćete čuti sutra'. <<<Cijeli članak>>>

17.10 24 sata otkriva početne pozicije HDZ-a i DP-a uoči pregovora. DP očekuje da će dobiti barem tri ministarstva po principu 20 posto i 11 državnih tajnika, ali će ipak tražiti i nešto više ili će tražiti ključni utjecaj po ministarstvima. HDZ im je spreman dati tri ministarstva, 10 državnih tajnika i mjesto potpredsjednika Sabora. Početna pozicija Domovinskog pokreta je da će tražiti demografiju, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo kulture, poljoprivredu i energetiku. HDZ nije spreman popustiti oko MUP-a i Ministarstva kulture i želi zadržati ta dva resora, a već smo ranije pisali i da ne dolazi u obzir prepuštanje Ministarstva znanosti i obrazovanja.

  • +7
Dolazak DP-a u Banske dvore Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

16.45 'Gledamo napraviti jedan održivi model, da se nastavimo izlagati preko broja glasova, osvojenih ruku u parlamentu, zaštititi sebe i svoju snagu', rekao je Ivan Penava prije početka sastanka. Na izravno pitanje - znači li to da se 20 posto glasova može prevesti u četiri ministarstva - rekao je 'O 20 posto možemo razgovarati, to je neka naša početna točka', no odbio je dati direktan odgovor koliko to ministarstava znači. Nije dao izravan odgovor ni na pitanje hoće li tražiti smanjenje financiranja institucija srpske nacionalne manjine. 'Zanima nas rješavanje problema broj 1 u Hrvatskoj - demografskog sloma, zanima nas produktivnost, proizvodnost u poljoprivredi, sigurnost naših građana, a bogami i ono što nam djeca u školi uče', rekao je. <<<Cijeli članak>>>

16.15 Četveročlana delegacija Domovinskog pokreta u čijem sastavu su tajnik Josip Dabro, politički tajnik Mario Radić i predsjednik stranke Ivan Penava ušetala je u Banske dvore nešto iza 16 sati. Iako u Zagrebu pada kiša, DP-ovci su Gornjim gradom prošetali bez kišobrana. Sastanak s HDZ-om je u tijeku.

15.35 Nakon sastanka u Banskim dvorima pred mikrofone je kratko stao i zastupnik talijanske manjine Furio Radin, koji je potvrdio da će glasati za Vladu. Na pitanje da li mu je sporno što je jedna manjina nepoželjna od strane Domovinskog pokreta, kazao je: 'Pa to morate pitati Domovinski pokret. A što se mene tiče, znate valjda moje mišljenje. 30 godina sam ovdje, valjda znate moje mišljenje'.

14.40 Odgovarajući na pitanje novinara je li ovo zapravo politički poraz Andreja Plenkovića u pregovorima s DP-om, Marko Milić rekao je da je Plenković izborni pobjednik, a gubitnici su kršitelji Ustava. 'Ovo nije nikakav poraz, nikakvo odricanje od bilo koga', kazao je Milić, dodajući da je jedina opcija za stabilnu Vladu HDZ uz partnerstvo s DP-om. Zahvalio je predstavnicima manjina što su pokazali, kako je rekao, visok stupanj odgovornosti. 'Kad budemo u fazi prikupljanja potpisa, onda ćemo opet sazvati presicu i reći tko se od predstavnika manjina odlučio za potpis', dodao je.

  • +5
Press konferencija Marka Milića i Vladimira Bileka Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

14.27 Nacionalne manjine rekle su da će dati potporu premijeru Plenkoviću, ali potpise za mandatara neće dati SDSS-ovci, rekao je Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, nakon sastanka manjinaca s Plenkovićem u Banskim dvorima. Nije htio odgovoriti koliko će manjinaca u konačnici potpisati podršku Plenkoviću. 'Bit će više nego jedan zastupnik iz nacionalnih manjina. Imat ćemo dovoljnu većinu, ovisi i o današnjim razgovorima između HDZ-a i DP-a', kazao je, dodajući da on njih nitko danas nije tražio potpise.

Izvor: Cropix / Autor: Vanesa Pandžić

Sve dalje ovisit će i o budućem programu Vlade. 'Sada pričamo o potpori za mandatara, a ne za program Vlade. To tek slijedi, a ovisno o operativnom programu Vlade za manjine njihovi predstavnici davat će svoje potpise', objasnio je Bilek. Klub zastupnika nacionalnih manjina u Saboru ostat će jedinstven, iako neće djelovati unisono, što ni do sada nije bio slučaj, kazao je.

14.26 Marko Milić iz HDZ-a rekao je da manjinci podržavaju Vladu po modelu koji omogućuje formiranje većine s HDZ-om i političku stabilnost, kao i nastavak zaštite manjinskih prava i demokratskih standarda.

14.08 Jutarnji list piše da je izvor iz HDZ-a potvrdio njihovu raniju informaciju prema kojoj DP zahtijeva četiri ministarstva: demografiju, energetiku, poljoprivredu i kulturu. 'Vjerujem da će na koncu dobiti tri ministarstva, ali ne i kulturu. Ministarstvo kulture im premijer Plenković jednostavno im neće dati ni pod koju cijenu', otkrio je izvor, dodajući da bi novo Ministarstvo energetike nastalo izdvajanjem energetike iz sustava Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

  • +2
Domovinski pokret predao liste Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

13:19 Tomislav Tomašević skeptičan je prema trajanju buduće Vlade sastavljene od DP-a i HDZ-a. Smatra da je DP pregovarao s SDP-om samo da si digne cijenu kod HDZ-a, pa se zagrebački gradonačelnik nada da će birači DP-a ubuduće kazniti tu stranku za sve ono što je pogazila.

13:10 Već više od sat vremena traje sastanak manjinaca s premijerom Plenkovićem. Novinarske ekipe s nestrpljenjem čekaju izjave pred Banskim dvorima. Za 16 sati najavljen je dolazak pregovaračkog tima Domovinskog pokreta u Vladu, gdje se pregovara o budućoj vladajućoj većini unatoč upozorenjima stručnjaka da HDZ ne bi na taj način smio zloupotrebljavati Banske dvore.

  • +8
Zastupnici nacionalnih manjina dolaze u Banske dvore Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

12.47 Europarlamentarac Mislav Kolakušić osuo je putem Facebooka drvlje i kamenje po Domovinskom pokretu, osobito po njihovom saborskom zastupniku Stipi Mlinariću Ćipi. >>> Cijeli članak <<<

12.32 Demografija, energetika, poljoprivreda i kultura, četiri su resora za koja je DP ozbiljno zainteresiran u novoj Vladi, a o čemu će tek sada početi ozbiljno pregovarati s HDZ-om, javlja Jutarnji list. Njihov sugovornik kaže da žele '20 posto, ni više ni manje'.

12.02 Predstavnici nacionalnih manjina stigli su na pregovore u Banske dvore: Furio Radin, Vladimir Bilek, Robert Jankovics, Amir Hodžić, Veljko Kajtazi te tri zastupnika SDSS-a Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga. Nisu davali izjave.

Nešto ranije, na pregovore su došli i potpredsjednik Vlade Tomo Medved te glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić. Tamo je bio i Robert Kopal, nekadašnji HDZ -ov glavni analitičar i posebni premijerov savjetnik, poznat po teoriji 'crnog labuda' kojom se tumačio neuspjeh stranke na EU izborima. Kopal je viđen na ulasku, a potom i na izlasku iz Banskih dvora.

11.50 Potpredsjednik tehničke Vlade Branko Bačić smatra kako je dogovor oko formiranja stabilne vladajuće većiine praktično pri kraju.

'Već danas ćemo izaći s okvirnim konceptom našeg sporazuma i dogovora oko formiranja vladajuće većine nakon čega bi slijedilo i imenovanje Vlade Republike Hrvatske. Ono što je važno za reći jest da je nama glavni koalicijski partner Domovinski pokret, ali HDZ će, kao što je to radio u proteklih osam godina, nastaviti surađivati s klubom zastupnika nacionalnih manjina', poručio je Bačić, prenosi HRT.

11.39 Politički analitičar Anđelko Milardović s Instituta za europske i globalizacijske studije govorio je za N1 o postizbornim pregovorima. Milardović navodi da postoji nekoliko scenarija, pri čemu prvi podrazumijeva da je nemoguće sastaviti Vladu zbog ideološkog sukoba, a drugi podsjeća na 'bordel'. >>> Cijeli članak <<<

  • +15
Dolazak čelnika HDZ-a na sjednicu šireg predsjedništva HDZ-a Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

11.00 U 11 sati trebao je početi sastanak izabranih predstavnika nacionalnih manjina u Saboru, ali oni se tamo nisu pojavili. Ne zna se gdje vijećaju prije nego stignu u Banske dvore na sastanak s premijerom Plenkovićem, najavljenim za podne.

10.12 Mislav Kolakušić je još jednom prozvao HDZ rekavši da ‘oni i trenutno vodstvo EU vode Hrvatsku u nestanak‘.

'HDZ i trenutno vodstvo EU vode Hrvatsku u nestanak, u demografski slom, u kompletnu, prislinu izmjenu strukture stanovništva, ogromni dijelovi Hrvatske se prazne, plaće su zbog neograničenog uvoza robovske radne snage za mnoge poslove svedene na minimum, priuštivo stanovanje nestaje i stvaraju se pretpostavke za nove masovne valove iseljavanja građana', rekao je Kolakušić.

10.09 Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta dao je izjavu za medije iz Splita te se kratko osvrnuo na pregovore, prenosi N1.

'Pomak je učinjen u odnosu na prošli tjedan i mislim da smo bliže većini', rekao je.

9:48 Kako neslužbeno doznaje Index, Domoviski pokret očekuje formiranje sabora u roku od 10 dana, kada očekuju konstituirajuću sjednicu.

8.56 Davor Ivo Stier iz HDZ -a je sinoć u HTV-ovoj emisiji Otvoreno rekao da će se danas razgovarati o ministarstvima.

'Poslijepodne će biti razgovori između HDZ-a i DP-a gdje će se ući dublje koje su politike koje će nova vlada provoditi i koji ljudi to mogu provoditi kao ministri', rekao je.

8:02 'Razgovori se nastavljaju u utorak', najavio je Plenković u ponedjeljak navečer nakon sjednice proširenog Predsjedništva HDZ-a, govoreći o pregovorima za sastavljanje parlamentarne većine i nove Vlade.

Plenković se s predstavnicima Domovinskog pokreta sastao u petak u Sotinu, nakon svečane sjednice u povodu Dana Vukovara, kada su, isticali su s obje strane, približili stajališta.

Pregovarački tim DP-a u Banske će dvore, očekuje se, stići danas u 16 sati.

“Stvari se kreću u dobrom smjeru. Poznato je da mi već sada imamo više od 76 zastupnika koji su nas spremni podržati. U ovim okolnostima formirat ćemo većinu dovoljnu za formiranje Vlade”, naglasio je u ponedjeljak Plenković.

Izgledno je po tome da u većinu neće činiti zastupnici SDSS-a, što je temeljni zahtjev Domovinskog pokreta.

'To je bio prvi preduvjet da uopće DP sjedne za stol i razgovara s HDZ-om i po mojoj subjektivnoj procjeni od petka, mislim da je ta točka loma, da je tako nazovemo, prošla i da je prihvaćena', rekao je gostujući u Dnevniku Nove TV glavni tajnik DP-a Josip Dabro.

8:00 Danas će se okupiti i osam ‘manjinaca’ koji će na sastanku prijepodne u Saboru usuglasiti stajalište Kluba nacionalnih manjina oko podrške HDZ-u i DP-u, te potom o rezultatu poslijepodne izvijestiti i predsjednika HDZ-a.

Iako su predstavnik talijanske manjine Furio Radin, ali i čelnik SDSS-a Milorad Pupovac najavljivali kako će Klub manjina nastupati jedinstveno, Robert Jankovics, zastupnik mađarske manjine, već je obznanio odluku da Plenković ima njegov glas.

'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi – SDSS. Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj', istaknuo je Pupovac, upitan kako se osjeća kad se o njegovoj stranci govori da ne može biti dio Vlade i većine.