ministri na okupu

Nova Vlada zasjedala prvi put: 'Imamo sjajne vijesti za naše vozače!'

20.05.2024 u 11:49

Bionic
Reading

Novi ministri jutros su i službeno preuzeli dužnosti u ministarstvima, a već oko podneva skupili su se na prvoj sjednici Vlade. Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković

Plenković se na početku osvrnuo i na konstituirajuću sjednicu Sabora, ali i na program Vlade.

'Da zahvalimo većini u Saboru koja nam je dala povjerenje. Ono itekako obvezuje, velika nam je čast još jednom raditi za Hrvatsku. Želim pozdraviti naše nove članove Vlade - Josipa Dabru, Antu Šušnjara, Ivana Šipića i Tončija Glavinu', poručio je premijer, zahvalivši pritom i starim ministrima.

'Želimo vitalnu, uspješnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku. Želimo nastavak stabilnog rasta BDP-a. Želimo kroz četiri godine dosegnuti prosječnu razvijenost Hrvatske na 80 do 82 posto prosječne razvijenosti EU-a. Želimo nastaviti smanjivanje stope inflacije. Želimo dinamiziranje tržišta rada', pobrojao je Plenković.

Stvorit ćemo preduvjete za otvaranje novih 125 tisuća radnih mjesta, dodao je.

Sjednica Vlade Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

'Vitalna Hrvatska je ona koja zaustavlja negativne demografske trendove. Zato smo među prvim članicama EU-a koje su osnovale novo Ministarstvo demografije. Udvostručit ćemo jednokratne rodiljne potpore, majka će dobiti godinu dana mirovinskog staža. Do kraja mandata mirovine će se povećati za 30 posto', nastavio je Plenković.

Najavio je izmjene Zakona o kaznenom postupku da bi se ubrzali postupci, posebno oni vezani za korupciju. U narednih 60 dana napravit će se nacionalni programi vezani za nacionalne manjine, dodao je.

  • +16
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Ovi parlamentarni izbori zbog protuustavnog ponašanja Milanovića, i stranaka koje su ga podržavale, bili su na rubu regularnosti. Ali većina građana podržala je naš smjer zemlje. Od svih članova Vlade očekujem maksimalni angažman', kazao je premijer.

Plenković je podsjetio na obljetnicu Bleiburga obilježenu prošlog tjedna. S Tomom Medvedom u petak je, kaže, bio na komemoraciji na Maclju. 'To je nedvosmislena poruka naše vlade, osuda svih totalitarnih režima, fašizma, nacizma, a isto tako i komunizma', napomenuo je.

'Jutros sam razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim, potvrdili smo izvrsne odnose Ukrajine i Hrvatske i našu daljnju potporu ukrajinskom narodu', kazao je.

'Izražavam žaljenje povodom tragične nesreće u kojoj su živote izgubili iranski predsjednik Ebrahim Raisi i drugi visoki dužnosnici, izražavamo sućut njihovim obiteljima i iranskom narodu', poručio je Plenković.

Vlada je utvrdila nove cijene goriva. 'Vlada s prve sjednice ima sjajne vijesti za naše vozače za narednih 14 dana pa će cijene naftnih derivata biti niže. Bit će niže za benzinska goriva za 0,05 eura po litri, za dizelska goriva 0,03 eura po litri, za plavi dizel 0,03 eura po litri, a za cijenu ukapljenog naftnog plina smanjenje je 0,10 eura po kilogramu. Također, smanjuju se cijene ukapljenog plina za boce i to 0,09 eura po kilogramu. Predlažem Vladi donošenje predmetne uredbe', rekao je novi ministar gospodarstva Ante Šušnjar u svojem prvom nastupu na sjednici Vlade.

  • +10
Prva sjednica treće Plenkovićeve vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nastavno na ove sjajne vijesti kolege Šušnjara, mi imamo komplementarnu uredbu kojom smanjujemo trošarinu na ove energente. Predlažemo smanjenje visine trošarine za najprodavanije energente, bezolovni motorni benzin i dizelsko gorivo za razdoblje do 3. lipnja, i to za 56,31 euro na tisuću litara bezolovnog motornog benzina i 23,13 eura na tisuću litara dizelskog goriva', kazao je ministar financija Marko Primorac.