iran

Ubijeno više od 30 zatvorenika u gušenju prosvjeda

09.04.2020 u 15:35

Bionic
Reading

Više od trideset iranskih zatvorenika ubijeno je tijekom gušenja prosvjeda pokrenutih zbog straha od zaraze novim koronavirusom, izvijestila je u četvrtak organizacija Amnesty International

Amnesty navodi da su tisuće zatvorenike u najmanje osam iranskih zatvora organizirali posljednjih dana prosvjede zbog straha od zaraze novim koronavirusom od koje je prema službenim podacima u Iranu umrlo više od 4000 osoba, jednoj pandemijom najzahvaćenijih zemalja.

Amnesty dodaje da su čuvari zatvora i snage sigurnosti ispaljivali prave metke i suzavac na prosvjednike i ubili 35 zatvorenika i ranili stotinjak drugih.

Zamjenica Amnesty Internationala za Bliski istok i sjevernu Afriku Diana Eltahaw je izjavila da "je grozno da su iranske vlasti umjesto da odgovore na legitimne zahtjeve zatvorenika i da ih zaštite od zaraze, ponovo ubijale osobe kako bi ušutkale njihove zabrinutosti". Dodala je da je o tome pokrenuta istraga.

Amnesty navodi da su neovisni mediji i organizacije za ljudska prava izvijestili da su neki zatvorenici bili testirani i pozitivni na Covid-19, pa su brojni zatvorenici tada organizirali štrajkove glađu kako bi upozorili na uvjete zatočenja tijekom opasnosti od širenja zaraze.

Amnesty je također pozvao iranske vlasti da odmah i bezuvjetno puste političke zatvorenike. Teheran tvrdi da u iranskim zatvorima nema niti jednog političkog zatvorenika.

Glasnogovornik ministarstva pravosuđa izjavio je 29. ožujka izjavio da je ukupno 100.000 zatvorenika dobilo dozvolu za dvotjedno odsustvo prilikom iranske Nove godine (ove godine od 19. ožujka do 3.travnja) i ta dozvola je produžena do 19. travnja.