Kovrovets na dnu

Ukrajina potopila ruski minolovac. Jesu li tako otkrili dobro čuvanu tajnu?

20.05.2024 u 14:04

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska potopila je u nedjelju još jedan ratni brod iz ruske Crnomorske flote. Ruski kanali na Telegramu potvrdili su da je potopljen minolovac Kovrovets tijekom noćnog napada na luku Sevastopolj na Krimu

'Još jedan loš dan za rusku Crnomorsku flotu', našalilo se ukrajinsko ministarstvo obrane. U 27 mjeseci teških borbi Ukrajinci su potopili ili teško oštetili nekoliko desetaka velikih ratnih brodova. Kovrovets je vjerojatno potopljen američkim projektilima velikog dometa ATACMS.

Ovi projektili lansiraju se sa zemlje i zapravo ne služe kao protubrodsko oružje.

Iako mogu oštetiti gornji dio broda, malo je vjerojatno da će ga potopiti, jer njegovo potapanje zahtijeva probijanje trupa.

Ako je Ukrajina doista pogodila Kovrovets ATACMS-om, to bi moglo značiti dvije stvari. Prvo, da je Ukrajina dobila M48 ili M57 ATACMS s bojevim glavama od 214 kilograma.

I drugo - M48 i M57 očito su puno precizniji nego što su mnogi pretpostavljali pa je ono što je ostalo od Crnomorske flote, koja je još uvijek usidrena u Sevastopolju, u velikom problemu.

'Potapa li ATACMS ruske ratne brodove u Sevastopolju, teško je vjerovati da će išta od njih ostati', istaknuo je za Forbes Phillips O'Brien, profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj.

Naposljetku, često oštećivani protuzračni sustav S-400, koji štiti Sevastopolj i obližnju zračnu bazu Belbek, nije bila u mogućnosti presresti ATACMS.

'Rusi nemaju gotovo nikakvu sposobnost nositi se s njima', primijetio je Nuno Felix, portugalski vojni savjetnik.

Jednako zabrinjavajuće za Ruse je to da bi ACTAMS-i mogli predstavljati ozbiljnu opasnost za Kerčki most, koji povezuje južnu Rusiju s okupiranim Krimom.

Kerčki most nije jedina ruska linija opskrbe Krima - postoji i željeznička pruga koja vodi prema poluotoku kroz južnu Ukrajinu, koju drže Rusi. Ali ako Ukrajina uspije zapriječiti željeznicu i pogoditi Kerčki most, mogla bi odsjeći ruske trupe na Krimu.

'ATACMS čini ozbiljnu razliku time što ključni teren rata – Krim – čini neodrživim', rekao je Felix. To što su rakete možda potopile ruski minolovac samo je bonus za Ukrajinu.