izraelski napadi

UN-ova agencija: Razaranje u Gazi je golemo, tako nešto nismo vidjeli od 2. svjetskog rata

02.05.2024 u 22:51

Bionic
Reading

Izraelski napadi u Pojasu Gaze izazvali su najveće razaranje od Drugog svjetskog rata, rekao je u četvrtak visoki dužnosnik Programa UN-a za razvoj.

"Ovako nešto nismo vidjeli od 1945. godine - od Drugog svjetskog rata. Takav intenzitet u tako kratkom vremenu i goleme razmjere razaranja", rekao je regionalni direktor UNDP-a Abdallah Al Dardari.

Reuters piše da bi prema novoj procjeni agencije UN-a, obnova Pojasa Gaze mogla potrajati najmanje do 2040. godine, ali mogla bi se razvlačiti i desetljećima.

Palestinski podaci pokazuju da je do sredine travnja u Gazi oštećeno 370.000 stambenih jedinica, od kojih je 79.000 potpuno uništeno.

U najboljem scenariju u kojem se građevinski materijal isporučuje pet puta brže nego u posljednjoj krizi u Gazi 2021., ponovna izgradnja uništenih domova mogla bi se obaviti do 2040., stoji u procjeni.

  • +16
Razaranje Gaze Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

No, UNDP navodi da će Gazi trebati "oko 80 godina da obnovi sve potpuno uništene stambene jedinice", prema scenariju koji pretpostavlja da tempo obnove slijedi trend nekoliko prethodnih sukoba u Gazi.