'sigurnosni razlozi'

Znanstvenik koji je objavio sekvencu koronavirusa izbačen iz labosa: 'Prisluškuju me'

30.04.2024 u 13:53

Bionic
Reading

Prvi znanstvenik koji je objavio sekvencu genoma virusa SARS-CoV-2 u Kini organizirao je prosvjed nakon što su ga vlasti izbacile iz laboratorija u kojem je radio

Virolog Zhang Yongzhen napisao je u online objavi u ponedjeljak da su on i njegov tim iznenada obaviješteni da su izbačeni iz svog laboratorija. To je zadnji događaj u nizu neuspjeha, degradacija i izbacivanja, svega onog što je Zhang doživio otkako je objavio sekvencu genoma virusa SARS-CoV-2 u siječnju 2020. bez odobrenja države, piše abcnews.

Ovaj potez pokazuje da kineska država nastavlja vršiti pritisak i kontrolirati znanstvenike koji provode istraživanja o koronavirusu, napisao je u objavi.

Vijest o Zhangovu prosvjedu proširila se kineskim društvenim mrežama, privlačeći pozornost javnosti. U internetskoj izjavi Šangajski klinički centar za javno zdravstvo rekao je da se Zhangov laboratorij renovira i da je zatvoren iz 'sigurnosnih razloga'. Dodali su da je njegovu timu osiguran alternativni laboratorijski prostor.

Kao odgovor, Zhang je napisao na internetu da njegovu timu nije ponuđen alternativni laboratorij sve dok nisu obaviješteni o izbacivanju te da ponuđeni prostor ne zadovoljava sigurnosne standarde za provođenje njihova istraživanja, ostavljajući time cijeli tim u neizvjesnosti.

Kada je pokušao ući u svoj laboratorij tijekom vikenda, čuvari su mu zabranili ulazak. U znak protesta sjedio je na kartonu ispred ulaza, na kiši koja je rominjala, a to je zabilježeno i kamerom pa su se fotografije pojavile na kineskoj društvenoj mreži.

'Neću odustati, bavim se znanošću i istinom!'

'Neću otići, neću odustati, bavim se znanošću i istinom!' napisao je u objavi na kineskoj društvenoj platformi Weibo. No ta je objava kasnije obrisana. 'Centar za javno zdravlje odbija mene i moje studente pustiti u laboratorij', naglasio je.

Zhang je rekao da mu je bilo 'nezgodno' govoriti kada ga je novinar AP-a u utorak nazvao telefonom, rekavši da ga prisluškuju. Ali u e-mailu koji je poslao suradniku Edwardu Holmesu, a u koji je AP imao uvid, potvrdio je da je spavao ispred svog laboratorija nakon što su mu stražari zabranili ulazak.

I reportera AP-a blokirao je stražar na ulazu u kompleks u kojem se nalazi Zhangov laboratorij. Član osoblja Nacionalnog zdravstvenog povjerenstva, najvišeg kineskog zdravstvenog tijela, rekao je da oni nisu glavni nadležni odjel i uputio ga je na to da postavi pitanja šangajskoj vladi. Ona nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Zhangova muka započela je kada su on i njegov tim sekvencirali virus SARS-CoV-2 5. siječnja 2020. i napisali internu obavijest upozoravajući kineske vlasti na njegov potencijal širenja. Sljedećeg dana je Zhangov laboratorij naredio privremeno zatvaranje, a on se našao pod pritiskom kineskih vlasti.

Stranim znanstvenicima nije bilo dopušteno objaviti sekvencu virusa

Strani znanstvenici ubrzo su saznali da su Zhang i drugi kineski znanstvenici sekvencirali virus, ali im još nije bilo dopušteno objaviti to, što je potaknulo javne pozive na objavu. Kao odgovor, Zhang je to učinio 11. siječnja 2020., unatoč tome što nije imao dopuštenje kineske vlade.

Taj je potez omogućio zdravstvenim vlastima diljem svijeta da počnu s testiranjem na virus, otkrivajući da se širi izvan kineskih granica i potaknuvši razvoj setova za testiranje, cijepljenje i mjera kontrole bolesti. Zhangu su kasnije dodijeljene nagrade u znak priznanja.

Ali objava sekvence koronavirusa također je povećala pritisak na njegov laboratorij, prema Holmesu, Zhangovu suradniku i virologu sa Sveučilišta u Sydneyju. Uklonjen je s radnog mjesta u Kineskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti te mu je zabranjena suradnja s nekim od bivših partnera, što je unazadilo njegovo istraživanje.

'Otkako je prkosio vlastima objavljujući sekvencu genoma virusa koji uzrokuje COVID-19, protiv njega se vodi kampanja', rekao je Holmes. 'Bio je slomljen zbog tog procesa i zadivljen sam time što je uopće mogao raditi.'