IZNENAĐENJE

Vlada ima kupca za Vjesnik?!

13.03.2012 u 11:31

Bionic
Reading

Vjesnik ne ide u stečaj jer ima zainteresiranog kupca, najnovije je iznenađenje iz Vlade. Postojanje potencijalnog kupca potvrdio je i prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić u intervjuu Net TV-u ponedjeljak navečer, ali bez iznošenja detalja

Kako neslužbeno doznaje Nacional, navodno je riječ o Peteru Doimiju de Frankopanu Šubiću Zrinskom, vlasniku i direktoru tvrtke Frankopan Nekretnine i nebodera na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, koji je prošlog tjedna o kupnji Vjesnika razgovarao u Ministarstvu gospodarstva. Peter Frankopan u hrvatskoj je javnosti poznatiji kao predstavnik obitelji koja se lažno poziva na pripadnost slavnoj lozi Frankopana.

Navodno mu Vlada Vjesnik prodaje za jednu kunu, ali je Vladin uvjet da Frankopan plati Vjesnikove dugove i da ne dira novinare. Iz Ministarstva gospodarstva zasad se odbijaju službeno izjašnjavati, ali neslužbeno ipak potvrđuju da postoji zainteresirani kupac. Prerano je govoriti o kondicijama cijele transakcije, kaže dužnosnik Ministarstva, navodeći kako zapravo pregovore vode Narodne novine kao vlasnik Narodnih novina press d.o.o. koje izdaju Vjesnik. Odbija govoriti o imenu zainteresiranog kupca jer bi 'objavljivanje imena moglo ugroziti transakciju', ali potvrđuje kako su razgovori o prodaji Vjesnika u toku, a hoće li se dovršiti i hoće li biti udovoljeno kriterijima, znat će se, kaže, sljedećih dana.

Iz Frankopan nekretnina nisu odgovorili na pitanja Nacionala jesu li zainteresirani za kupnju Vjesnika.

'Zgroženi smo informacijom da bi list mogli preuzeti lažni grofovi Doimi Lupis de Frankopan-Šubić. Posebno zato što su iz vrhova Vlade stalno stizale najave da će se problem riješiti razumno – pokretanjem stečaja s preustrojem i postavljanjem uređivačke ekipe s novim glavnim urednikom izvana. Sindikat i ogranak HND-a Vjesnika prije mjesec dana su zatražili ostavke predsjednika Uprave Bojana Divjaka i glavnog urednika Bruna Lopandića. Zasad, smijenjen je Divjak, ali to je farsa jer u listu ostaje do kraja ožujka, pa se i dalje sudaramo u hodniku', kazala je za Nacional Biljana Bašić, predsjednica Sindikata.

Dodala je kako je zanimljivo da se samozvani Frankopani bave isključivo nekretninama i da se za njima vuku sumnje u prijašnje poslove. 'Posebno ih privlače stariji neboderi, jer nakon sumnjivih ulaganja u kupnju nebodera na Jelačić placu ne bih se čudila da su se zainteresirali za Vjesnik radi nekretnina - i nebodera - u Slavonskoj', ocijenila je Bašić.

Dospjele obveze Vjesnika u ovom trenutku oko devet milijuna kuna, a riječ je još o četiri-pet milijuna kuna duga doprinosa za plaće i otprilike sličan iznos duga tiskari.
Navodno kupca za Vjesnik grčevito traže glavni urednik u ostavci Bruno Lopandić i direktor Bojan Divjak, inače nećak potpredsjednika Sabora Vladimira Šeksa, jer na taj način žele zadržati svoje pozicije, premda su te novine upravo u njihovu mandatu pale na najnižu naknadu u svojoj povijesti – navodno 2.500 prodanih primjeraka, čime je tvrtka Narodne novine, izdavač Vjesnika, dovedena pred stečaj.