OGORČENI JARNJAK

'Gadi mi se ovo što Sanader priča, očito je prolupao!'

01.10.2013 u 10:53

Bionic
Reading

Upitan da komentira obranu Ive Sanadera u završnici suđenja za Fimi mediju, kada je rekao da je Ivana Jarnjaka uz pomoć glavne haške tužiteljice Carle del Ponte spasio od optužnice za ratni zločin, prozvani Jarnjak se grohotom nasmijao i rekao da su to gluposti

'Gadi mi se što to uopće može govoriti. To što on sad priča, koju on sebi važnost daje, to je nevjerojatno', izjavio je za tportal Ivan Jarnjak.

Objasnio je da je u razgovoru s haškim istražiteljima bio 2004. godine. Kaže da razumije Sanadera u nastojanjima da se obrani, jer je, navodi, to njegovo pravo, no ovu priču o Haagu naziva bezočnom laži.

'Sanader priča gluposti, on je očito prolupao u zatvoru. Sad mi je još i žao što nisam… ma ništa, nema veze', zaustavio se Jarnjak prije nego što je i on rekao previše.

Bivši premijer ogorčen je jer je njegov bivši bliski stranački suradnik svjedočio protiv njega u velikoj korupcijskoj aferi Fimi media (čije su razorne posljedice osiromašile državni proračun za 70-ak milijuna kuna) te je u samoobrani odlučio jako nagaziti Jarnjaka.

Najprije se zapitao kojim je to čarobnjaštvom bivši glavni tajnik HDZ-a ostao samo svjedok u aferi Fimi media? 'On je 15 dana prije optužnice bio osumnjičenik, vi možete misliti kako hoćete, ali ja mislim da je Jarnjak kupio svoj novi status time što je svoju odgovornost prebacio na mene!', rekao je Sanader.

No nije ostao na tome, Jarnjaka je ošinuo i zbog navodnog bonusa koji mu je dala bivša haška tužiteljica kao nagradu za dobru suradnju s Haškim sudom.

'Pitao sam je tada možemo li taj bonus iskoristiti da pomogne Anti Gotovini. Ona je rekla da ne može. Još sam je pitao, znajući da se protiv Jarnjaka vode istrage za ratne zločine, može li učiniti nešto za njega jer sam ga namjeravao postaviti za glavnog tajnika stranke. Del Ponte mi je rekla da će vidjeti što se može učiniti. Pomogla je jer protiv njega nije podignula optužnicu za ratne zločine. Jarnjaku sam prenio informaciju i on mi je rekao da će mi on i njegovih devet pokoljenja potomaka zauvijek biti zahvalni. Evo, vidite kako mi se zahvalio', požalio se Sanader na sudu.

Mediji su, primjerice, 2005. objavljivali neslužbene informacije o tome da je Haško tužiteljstvo razmatralo mogućnost da Ivana Jarnjaka optuži za ratni zločin koji su počinili pripadnici specijalne policije u selu Gruborima nekoliko tjedana nakon oslobodilačke akcije Oluja u kolovozu 1995. Nagađalo se da bi u slučaju podizanja optužnice protiv Jarnjaka taj proces bio ustupljen hrvatskom pravosuđu.