IZBJEGLIČKA KRIZA

U Opatovac stalno pristižu nove izbjeglice

  • +12

Izbjeglice koje dolaze preko Srbije i dalje pristižu u izbjeglički kam

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic

Bionic
Reading

U Hrvatsku je dosad ušlo 51.718 izbjeglica, a izašlo 42.211, doznaje tportal, a o izbjegličkoj krizi i zaoštrenim odnosima te kompliciranoj situaciji na granici Hrvatske i Srbije oglasili su se kroz novi verbalni okršaj i hrvatski premijer Zoran Milanović te predsjednik srpske Vlade Aleksandar Vučić, i to gotovo istovremeno te obojica uoči sjednica svojih Vlada u Zagrebu i Beogradu. Naime, nakon što je istekao rok koji je Srbija postavila Hrvatskoj da prekine blokadu za kamione od ponoći je počela blokirati ulazak hrvatske robe te je najavila i druge mjere. Na to je odmah reagirala Hrvatska te zabranila promet vozilima srpskih registracija preko Bajakova, a tijekom dana i preko Tovarnika. S druge strane, pred prihvatnim centrom u hrvatskom Opatovcu je mirno dok kišan dan otežava boravak više tisuća izbjeglica u kampu

21:50 Na registraciju, zdravstveni pregled te smještaj u prihvatni centar u Opatovcu čeka nekoliko stotina izbjeglica, a stalno pristižu nove koje u Hrvatsku ulaze preko Bapske te danas ponovno i preko Tovarnika. Kako se neslužbeno doznaje, u četvrtak navečer s druge strane graničnog prijeleza Tovarnik na ulazak čeka nekoliko tisuća izbjeglica. Izbjeglice smještene u prihvatnom centru večeras je u ime Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj obišao zamjenik muftije Mevludin Arslani čestitavši vjernicima islamske vjeroispovjesti, koji čine golemu većinu među izbjeglicama, Kurban-barjam. 'Čestitali smo im Barjam i pozvali smo ih sve skupa da slušaju, jer svi im ovdje žele pomoći. Razgovarali smo s nadležnima u centru i o dolasku imama ovdje jer ljudi drugčije reagiraju kada među sobom vide vjersku osobu u odori', izjavio je novinarima nakon izlaska iz prihvatnog centra efendija Arslani.

Stanje u prihvatnom centru, kao i izvan njega pod nadzorom je policije, provode se redovite higijenske i druge mjere, a od jutros su izbjeglice u kampu smještene po nacionalnoj pripadnosti kako bi bilo što manje sukoba među pripadnicima pojedinih nacionalnih i etničkih skupina, a koji do sada nisu bili rijetkost. Izbjeglice se označavaju narukvicama radi lakše evidencije vremena ulaska u centar.

Jedan od najvećih problema predstavljaju goleme količine otpada koji ostaju iza njih. Tako je u proteklih devet dana uklonjeno više od 600 tona otpada koji je ostao nakon odlaska izbjeglica, a za čije su uklanjanje angažirane službe komunalnih poduzeća iz Iloka, Vukovara, Lovasa i Tovarnika.

21:00 Srbijanski premijer Aleksandar Vučić uvjeren je da će u narednih nekoliko dana biti riješen granični spor s Hrvatskom jer, kako je u četvrtak rekao, 'nitko u svijetu, pa čak i u Hrvatskoj', nije mogao naći razlog i optužiti Srbiju da je krivac. 'Usuđujem se procijeniti da će se ovo pitanje riješiti u narednih nekoliko dana', izajvio je Vučić u dnevniku RTS-a. 'Mi nismo članica EU, ali smo se uspjeli ponašati ozbiljno, sukladno europskim pravilima. Cijenu plaćamo iako nismo krivi', rekao je Vučić, istaknuvši kako su u međuvremenu mnogi europski dužnosnici poručili Hrvatskoj da zatvaranje granica nije rješenje. Srbijanski premijer Vučić potvrdio je da tijekom dana nije razgovarao s hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem. To je objasnio ustvrdivši kako ne bježi od razgovora niti su mu potrebni politički poeni, ali je istaknuo da je situacija u Srbiji različita u odnosu na Hrvatsku gdje je u tijeku predizborna kampanja. Ranije je Vučić rekao kako Srbija neće odgovarati na nove mjere Hrvatske.

20:30 Hrvatski veleposlanik u Srbiji odbio je u četvrtak primiti srbijansku prosvjednu notu zbog blokade granice sa Srbijom jer Hrvatska smatra srbijansku ocjenu da se mjere mogu usporediti samo s mjerama iz doba Nezavisne Države Hrvatske uvredljivima i neprihvatljivima, priopćilo je hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

'Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Srbiji odbio je primiti prosvjednu notu upućenu od strane Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije budući Republika Hrvatska kvalifikacije navedene u noti 'o diskriminatorskom karakteru mjera koje se mogu usporediti samo s mjerama poduzimanim u prošlosti, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske' smatra krajnje uvredljivima, neprimjerenima i neprihvatljivima za komunikaciju sa susjednom zemljom', stoji u priopćenju MVEP-a.

19: 15 Državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic rekao je u četvrtak kako je uočeno da je Mađarska postavila ogradu na dijelu granice sa Slovenijom koja o tome nije bila unaprijed obaviještena. 'Noću smo prvi put primijetili aktivnosti na granici s Mađarskom. Dopremili su žicu i sličan materijal, o čemu nas susjedna država nije obavijestila', potvrdio je Šefic u parlamentu raniju novinarsku informaciju.

19: 00 Mađarska će uskoro odlučiti hoće li zatvoriti svoju granicu sa Hrvatskom za izbjeglice kao što je učinila 15. rujna sa srpskom granicom, objavila je njezina vlada u četvrtak. 'Vlada će uskoro odlučiti hoće li pristupiti potpunom zatvaranju hrvatske granice, kao što je učinila sa Srbijom', rekao je predstojnik ureda premijera Viktora Orbana Janoš Lazar na konferenciji za novinare. 'Iskustvo mađarske vlade je da se učinkovita zaštita schengenskih granica može jamčiti samo potpunim zatvaranjem, koje je već na snazi sa Srbijom', dodao je Lazar, desna ruka premijera Orbana, pobornika tvrde linije prema migrantima.

18: 40 Sedam kamiona s hrvatskim tablicama odnosno robom koja je proizvedena u Hrvatskoj, od ponoći do četvrtka poslijepodne vraćeno je u Mađarsku, zbog zabrane ulaska hrvatske robe u Srbiju, priopćeno je na graničnom prijelazu Horgoš. Za sve ostale kamione, i robu proizvedenu u drugim zemljama, nema zapreka za ulazak u Srbiju. Sa srbijanske strane, prema mađarskoj granici, kolona kamiona je duga nekoliko kilometara, i na izlaz se čeka nekoliko sati.

18: 20 Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak da premijer Zoran Milanović kontinuirano provodi lošu i po Hrvatsku štetnu politiku, a da blokada granice sa Srbijom i onemogućavanje dolaska robe u Hrvatsku, dnevno košta između milijun i pol i dva milijuna eura. Dodao je kako je Milanovićevo hinjenje i glumatanje velikog domoljublja u funkciji predizborne kampanje.

'Čini mi se da je gospodin Milanović, osim za te predizborne svrhe, generirao i proizveo rat koji nam u ovom momentu doista nije potreban. Vjerojatno je to rat u kojem je on trebao ispasti heroj, jer u nekim drugim ratovima nije ni sudjelovao', izjavio je Karamarko novinarima u Hrvatskom saboru.

18:00 Tri centra za razvrstavanje i registraciju migranata, takozvani "hotspots", trebala bi službeno profunkcionirati do kraja listopada na otocima Lezbos, Kos i Leros na prvoj crti migracijskog priljeva, objavila je u četvrtak grčka Služba prvog prihvata. Prvi se treba uskoro otvoriti na Lezbosu, otoku na koji je od ljeta stigla gotovo polovica ukupnog broja migranata. U praksi je taj centar već krajem kolovoza počeo među pridošlicama provoditi postupak identifikacije i registracije putem otisaka prstiju.

Preostala dva su predviđena na Kosu, drugim ulaznim vratima u Grčku za više od 300.000 izbjeglica koji su od siječnja stigli morskim putem u Grčku, te na obližnjem otoku Lerosu.

17:10 Rat riječima koji je izbio između Zagreba i Beograda u četvrtak zbog golemog priljeva izbjeglica preko hrvatske granice odveo je odnose dviju zemalja na najnižu razinu od vladavine Slobodana Miloševića, ocijenjuju svjetski mediji. New York Times piše da izbjeglička kriza podgrijava stare napetosti na Balkanu i potiče rat riječima u regiji u kojoj je i dalje duboko sjećanje na pravi rat. Srbija i Hrvatska međusobno se optužuju za loše ponašanje u krizi, koja predstavlja i ekonomski izazov za zemlje u regiji čija gospodarstva nisu spremna za ovoliki priljev migranata.

Njujurški list prenosi izjavu Jelene Milić, političke analitičarke iz Beograda, da će neriješena bilateralna pitanja postati još složenija. Milić misli i da će Hrvatska iskoristiti ovu krizu za potkopavanje srbijanskih pregovora s EU-om. 'Ovaj rat riječima pogađa Srbiju više nego ikoga. Mislim da će definitivno biti posljedica na srpsku poziciju.'

17: 00 Ministar pravosuđa Orsat Miljenić, ministar branitelja Predrag Matić i zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović ocijenili su u četvrtak da izbjeglička kriza neće izazvati dugoročno narušavanje međudržavnih odnosa između Hrvatske i Srbije. 'Apsolutno neće, mi kao zemlja štitimo svoj interes. Treba biti jasno da ovim štitimo građane. Imamo vrlo veliki priljev izbjeglica, a Srbija će morati poduzeti određene mjere, koje rade sve druge zemlje, to je sve što tražimo jer je to u interesu naših građana i gospodarstva. Ni Mađarskoj izbjeglice ne dolaze nekontrolirano', ustvrdio je Miljenić.

16:30 Prema najnovijim službenim podacima, u Hrvatsku je između 12 i 15 sati ušlo još 394 izbjeglice, od kojih je 57 djece. Upli su u RH pješice, na graničnoj crti policijskih postaja Ilok i Tovarnik, te su se izjasnili da im je željena finalna destinacija Njemačka i druge zemlje zapadne Europe. Stožer PU vukovarsko-srijemske dostavio je informaciju da se u međuprostoru CGP Tovarnik – Šid nalazi oko 2 500 migranata koji čekaju na ulaz u RH, a u tijeku je predaja 1.086 migranata na GP Terezino Polje. U 15,00 sati 1.558 migranata predano je pak mađarskoj policiji na GP Botovo (1243-muških, 159- ženskih i 176-djece), a 629 migranata (407 – muških, 92 – žene i 130-djece) predano je u isto vrijeme mađarskoj policiji na GP Baranjsko Petrovo Selo - Beremend. Na svim graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom promet se odvija bez poteškoća.

Granični prijelazi sa Srbijom (Ilok I, Ilok II, Principovac, Principovac II, Batina i Erdut zatvoreni su od 17.09. Dok je granični prijelaz Tovarnik zatvoren ulaz za vozila srbijanskih registarskih oznaka te ulaz teretnim vozilima svih reg. oznaka izuzev teretnih vozila koji prevoze lako kvarljivu robu i ADR robu (i srbijanska vozila), a granični prijelaz Bajakovo zatvoren ulaz za vozila srbijanskih registarskih oznaka i ulaz teretnim vozilima izuzev vozilima koja prevoze lako pokvarljivu i ADR robu (i srbijanska vozila).

Od ove odluke izuzeta su vozila s pripadajućim diplomatskim reg. oznakama i osobe s diplomatskim ispravama.

Procjenjuje se da je od 16. rujna u Hrvatsku ušl0 52 122 izbjeglica.

15:53 Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imenovala je bivšeg ministra vanjskih poslova Matu Granića za Koordinatora operativne skupine za migrantsku krizu, a u joj se, kako doznaje tportal, nalaze još i Ivica Kostović, Jure Radić Slobodan Lang Neven Henigsberg i Davor Štern koji čine operativnu skupinu, a predsjednica je imenovala Andriju Hebranga povjerenikom za migrantsku krizu.

15:29
Novo zaoštravanje odnosa između Hrvatske i Srbije potpuno je nepotrebno i loše za obje zemlje, ocijenili su u četvrtak hrvatski analitičari za Hinu.

15:10
Slovenski parlament raspravlja na izvanrednoj sjednici o postupanju slovenske policije u izbjegličkoj krizi tijekom vikenda na graničnom prijelazu s Hrvatskom i ministričinoj odgovornosti iako je glavna tema zahtjev slovenske oporbe za smjenom ministrice unutarnjih poslova Vesne Gjerkeš Žnidar, postavljenom zbog slučaja uhićenja bivšeg kosovskog čelnika Ramusha Haradinaja u lipnju u Ljubljani.

14:47
'Uspjet ćemo‘, poruka je to koju je danas njemačka kancelarka Angela Merkel poslala zastupnicima u Bundestagu nakon rasprave o izbjegličkoj krizi. Merkel je opet bila optimistična oko pravedne raspodjele tisuće migranata unutar Europske unije. ‘Ova kriza zahtijeva nacionalnu, europsku i globalnu suradnju,‘ rekla je kancelarka te dodala kako je raspodjela 120 tisuća migranata i jedna milijarda eura pomoći tek prvi korak za dugoročno rješavanje izbjegličke krize.

14:20
Austrija je drugim zemljama EU vratila više od 5.000 izbjeglica te će u Sloveniju i Hrvatsku, koje su sigurne zemlje, vratiti izbjeglice koji njima prolaze, a u njima ne zatraže azil, rekla je u četvrtak ministrica vanjskih poslova Johanna Mikl-Leitner, ali nije spomenula susjednu Mađarsku, čije je postupanje prema izbjeglicama austrijski kancelar usporedio s nacističkim deportacijama u doba holokausta.

13:53 U Hrvatsku je dosad ušlo 51.718 izbjeglica, a izašlo 42.211, doznaje tportal
, naime, samo jutros ušlo je 3.566 izbjeglica, i to preko Bapske 2.376 ( 1.525 muškaraca, 476 žena i 375 djece) te preko Tovarnika 1.190 (857 muškaraca, 168 žena i 165 djece).

13:35
Europska komisija je u stalnom kontaktu s Hrvatskom i Srbijom kako bi se pronašlo rješenje za blokadu granice i uspostavila trgovinska razmjena što je prije moguće, izjavila je u četvrtak glasnogovornica Komisije Mina Andreeva, dodavši da EK ispituje krši li se Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

13:30
Konvojem od 10 autobusa mađarsku granicu na prijelazu baranjsko Petrovo Selo/Beremend uskoro bi trebalo prijeći 600 izbjeglica, javlja HRT. Cijeli prostor ograđen je žičanom ogradom, čuvaju ga mađarski policajci i vojnici, a čelična vrata otvorena su na samom prijelazu.


13:24
Vlada je na sjednici odobrila Ravnateljstvu za robne zalihe žurnu nabavu novih robnih zaliha koje su potrebne za izbjeglice.


13:12
Do ranog poslijepodneva u Opatovcu će biti više od 3.000 izbjeglica, a sada ih se tamo nalazi oko 2.500 migranata i izbjeglica, naime, nove izbjeglice neprestano pristižu, izjavio je hrvatski ministar unutarnjih poslova Ostojić novinarima na ulazu u centar u Opatovcu u kojemu izbjeglice radi lakše evidencije dobivaju narukvice različitih boja.

U povodu muslimanskog blagdana Kurban-bajrama prihvatni centar u Opatovcu posjetio je u četvrtak glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gunja, Idriz efendija Bešić te s izbjeglicama i migrantima muslimanske vjeroispovjesti klanjao Bajram namaz.




13:03
Na Bajakovu se propušta teretna vozila s kvarljivom robom, a kolona teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske je i dalje oko 13 kilometara, a zbog blokade vozača teretnih vozila onemogućen je izlazak iz Srbije na graničnom prijelazu Batrovci, javljaju MUP i HAK.

Tovarnik je otvoren za putnički i teretni prijevoz, a zabrana se ne odnosi na granične prijelaze s BiH. Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.

12:58
Slovenski premijer Miro Cerar i ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izrazili su u četvrtak zabrinutost zaoštravanjem odnosa Beograda i Zagreba zbog izbjegličkog vala te istaknuli da time nastaje velika gospodarska šteta, pa i za Sloveniju.

12:54
Vučić je ustvrdio i da razgovarao s jednim od najbližih suradnika njemačke kancelarke Angele Merkel koji mu je pred hrvatskim predstavnicima da je krivnja isključivo na hrvatskoj vladi. 'Pet mjeseci idu na mađarsku granicu, Orban me nije nikad pozvao, samo pet dana idu u Hrvatsku zato što je Mađarska podigla ogradu. Cijeli svijet nas hvali kako reagiramo, kod nas nema kaosa, mir i red, u Hrvatskoj ga ima', rekao je Vučić i dodao da su za njega izbjeglice ljudi, a 'za Milanovća krumpir i paradajz'.

12:49
'Na ekonomske mjere može se odgovoriti mjerama, a na ludilo nikako'“, rekao je Vučić i kazao da su građani Hrvatske dobrodošli u Srbiju i da će uvijek biti dobrodošli, bez obzira na mjere hrvatske vlade, koje on, kaže, ne razumije, a i mislio je da su davno prošla vremena kad je netko ulazio u autobus i probirao putnike te ih tjerao da napuštaju vozilo zato što imaju neku putovnicu.

12:39
'Jedva čekam da širom otvorimo vrata za hrvatske kamione', poručio je pak gotovo istovremeno srpski premijer Vučić dajući izjavu za novinare uoči sjednice srpske Vlade istaknuvši da Srbija neće uvoditi dodatne mjere na mjere hrvatske Vlade.


12:27
Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uputilo je notu Ambasadi Hrvatske u Beogradu u kojoj je Hrvatska uspoređena s NDH te se najoštrije protestira zbog mjera zabrane ulaska u Hrvatsku, koje nadležni organi primjenjuju prema nositeljima putnih isprava Srbije i vozilima srpskih registarskih oznaka na graničnim prijelazima između dvije zemlje, a srpska Vlada održat će sjednicu u 13 sati.

'Ovakve i slične mjere policijskih tijela Republike Hrvatske, a posebno fizičko odvajanje nositelja putnih isprava Republike Srbije od drugih putnika, nisu zabilježene u civiliziranom svijetu. Po svom diskriminatorskom karakteru mogu se usporediti samo s mjerama poduzimanima u prošlosti, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske. Hrvatska ovim mjerama grubo krši temeljne principe Europske unije, Ujedinjenih naroda, Savjeta Europe i drugih međunarodnih organizacija čija je članica', navodi se u protestnoj noti Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije

12:20 Ova situacija će prestati kada Srbija počne surađivati oko protoka izbjeglica na našoj granici. To je ono što tražimo i to je najbolji način i za njih i za nas', kazao je novinarima uoči redovne sjednice Vlade zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović te dodao da je blokadu granica objasnio na isti način i čelnicima EU-a.

12:13
'Tijekom dana sam najavio da ćemo dan kasnije otvoriti granice i da ćemo je opet zatvoriti ako ne vidimo da Srbija surađuje po pitanju dstribucije izbjeglica', kazao je Milanović novinarima u Banskim dvorima, istaknuvši: 'Već danima od Srbije tražimo da smanje pritisak ulaska izbjeglica u Hrvatsku. Srbija ne kontrolira tok ljudi u Srbiji'.

'Predlažem Srbiji da osnuju kampove, neka se organiziraju, kao i mi i neka ljude počnu slati prema Horgušu', poručio je Milanović.

12:02
Hrvatski Crveni križ (HCK) prikupio je u sklopu apela 'Pomozimo izbjeglicama na području Jugoistočne Europe' gotovo 1.425.000 kuna, od čega je na žiro račun uplaćeno oko 1.150.000 kuna, pri čemu su građani uplatili gotovo 500.000 kuna, pravne osobe oko 650.000 kuna, a ostatak je prikupljen putem donatorskog telefona.

12:01
Hrvatska je spremna brzo odgovoriti na svaku mjeru koju protiv Hrvatske poduzme Srbija, poručio je Ostojić iz Opatovca rekavši kako je Hrvatska punopravna članica Europske unije te će tu svoju poziciju koristiti do kraja.

11:57
HDZ-ov saborski zastupnik Domagoj Ivan Milošević prozvao je premijera Milanovića da zbog predizborne kampanje nanosi štetu hrvatskom i europskom gospodarstvu, te procijenio da će zbog te štete premijer vrlo brzo popustiti pod pritiscima i da će to onda nazvati planom D

11:52
U ovim trenucima očekuje se izjava premijera Milanovića o situaciji na granici između Hrvatske i Srbije, koji kasni s obraćanjem jer se upravo vraća iz Bruxellessa.


11:48 Sve dok se za prihvat izbjeglica ne otvori granični prijelaz Horgoš, na snazi će ostati mjere koje Hrvatska provodi na graničnom prijelazu Bajakovo, potvrdio je Ostojić u četvrtak u prihvatnom centru Opatovac.

11:24
Granični prijelaz Tovarnik otvoren je za putnički i teretni prijevoz, osim za vozila sa srpskim registracijskim oznakama, a zabrana se ne odnosi na granične prijelaze s BiH, priopćio je MUP

Na GP Bajakovo na ulazu u RH ne propuštaju se vozila srpskih registracijskih oznaka, osim teretnih vozila s kvarljivom robom, a kolona teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske je oko 13 kilometara, javlja HAK.

11:05
Tijekom noći u Opatovac je stiglo 4.000 ljudi, a sada je unutra 2.500 izbjeglica te su postavljeni prioriteti u njihovom zbrinjavanju, javlja HRT



10:45
Srpski ministar za rad Aleksandar Vulin ocijenio je danas mjeru hrvatske vlasti za potpuno zatvaranje granica kao rasizam: 'Nema nijedne druge riječi za ovo', javlja N1. Vulin smatra da ne postoji nijedna veza između kretanja roba i izbeglica, kao niti jedna veza između granica na kojima prelazi roba i migranti. Hrvatska strana je, prema njegovim riječima, 'skoro nacrtala ime, vjeru i naciju na granici. Vulin je poručio i da tijekom ratnih sukoba 90-tih godina nije na takav način prekinuta komunikacija.

10:42
Na graničnom prijelazu Bajakovo prekinut je promet za sve kategorije vozila u oba smjera, a kolona teretnih vozila na izlazu iz Hrvatske je oko 10 kilometara, izvijestio je HAK. Granični prijelaz Tovarnik otvoren je za osobna vozila i autobuse, a za sav promet zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.



10:37
U Hrvatsku je dosad ušlo 49.634 izbjeglica, a izašlo 42.211, doznaje tportal,naime, samo jutros su od šest do devet sati ušle 1.482 izbjeglice, a nešto iza devet sati predano je 1.578 izbjeglica mađarskoj policiji na GP Botovo (1.243muškaraca, 159 žena i 176 djece).


10:30
Rekordnih 10.046 izbjeglica ušlo je u srijedu u Mađarsku, od čega više od 90 posto iz Hrvatske, objavila je u četvrtak mađarska policija.

10:24
U međuvremenu, kamp u Opatovcu posjetio je i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te donirao tri tone jabuka, a volonteri Hrvatskog crvenog križa upozoravaju da je potrebno još deka i kabanica.



10:05
 O situaciji na granici između Hrvatske i Srbije dat će uoči današnje sjednice Vlade zakazane za točno u podne premijer Milanović, a na njegov i račun Vlade u Saboru su jutros opet uslijedile prozivke nakon već poslovične stanke: 'Zaustavljajući svojim odlukama i civilni promet, civilni život, ponašaju se i prema Srbiji i prema Mađarskoj i još nekim državama kao Mad Max, upravo takvo je ponašanje našeg premijera. Što se s njim događa u ovom završnom dijelu mandata njegove Vlade?', upitao je tražeći stanku HDSSB-ov Boro Grubišić


10:02
Iz Tovarnika je krenuo još jedan izvanredni vlak, a ponovno su upućeni i pozivi za prevoditelje kojih nema dovoljno.



9:52
Mađarska će ili zaštititi svoju 'zelenu granicu' ogradama, ili ako 'ta mogućnost nije toliko popularna', može ih propustiti u pravcu Austrije i Njemačke, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban rano jutros, dodajući da izbjeglice i dalje stižu preko Grčke.

'Austrijski kancelar izjavio je nedvosmisleno da, ako smo jedino ogradom u stanju zadržati izbjeglice, trebamo ih radije propustiti', rekao je Orban mađarskim novinarima u Briselu poslije završetka hitnog samita EU o izbjeglicama i naglasio: 'To je nešto što ćemo morati razmotriti', prenosi MTI.

9:47
Na autobuskoj stanici u Beogradu potvrdili su za N1 da je noćas otišao posljednji autobus prema Ljubljani, a od tada su svi polasci preko Hrvatske ili za Hrvatsku otkazani. Što se tiče zračnog prometa, avion iz Beograda za Zagreb odletio je jutros u 7.55, a kako je za N1 potvrđeno u Air Srbiji, svi putnici su se redovno iskrcali. Let planiran za 18.20 i dalje je u redu letenja te nema planiranih otkazivanja.


9:38
Srpski ministar pravosuđa Nikola Selaković izjavio je u četvrtak da je Srbija brutalno napadnuta time što je Hrvatska zatvorila granicu za vozila srpskih registracijskih oznaka i da se zabranom ulaska srpskih državljana u Hrvatsku krši jedno od osnovnih ljudskih prava - sloboda kretanja.

9.30 N
a GP Bajakovo na ulazu u RH ne propuštaju se vozila srbijanskih registracijskih oznaka, osim teretnih vozila sa kvarljivom robom, priopćio je MUP i dodao da se uklanjanjem poteškoća s informacijskim sustavom srbijanskim državljanima u automobilima stranih registracijskih oznaka omogućava ulazak u Republiku Hrvatsku.

9:27 'Treba reći, to je odgovor na diskriminaciju koju je Srbija provela prema kamionima iz Hrvatske, dok ne otvore Horgoš nema ulaska za vozila sa srpskim registracijskim oznakama, ljudi mogu ući, to nije sporno. Još uvijek ljudi pristižu, očekujemo da otvore Horgoš. ... Ja ne znam o kakvoj komunikaciji bi trebali govoriti, kada smo samo slušali laži. Padaju li izbjeglice s neba? Ne - oni dolaze iz Srbije i Mađarske, a to nitko ne vidi. Ovo nije tihi rat između Hrvatske i Srbije, ovo je samo odgovor na njihove mjere', kazao je jutros novinarima Ostojić.


9:25
U prihvatni centar za izbjeglice u Opatovcu tijekom noći i jutra nastavili su pristizati izbjeglice koje policija usmjerava u autobuse već u samoj Bapskoj te ih odvozi do Opatovca. U prihvatnom centru izbjeglice se registriraju i dobivaju liječničku pomoć te se ubrzo autobusima i vlakovima prevoze prema graničnim prijelazima sa Mađarskom. S obzirom na to da je u četvrtak rano ujutro na području Opatovca padala kiša, izbjeglice se odmah po dolasku u Opatovac pušta u prihvatni centar bez čekanja ispred samog centra.

Neslužbeno se doznaje i da su sve ozbiljnija razmišljanja da se dio izbjeglica preusmjeri i u Beli Manastir s obzirom da je najavljeno zahlađenje i kišovito vrijeme. Tu je mogućnost sinoć potvrdio i Ostojić izjavivši kako je Beli Manastir od prvog dana bio rezervna varijanta za smještaj izbjeglica s obzirom na to da je riječ o čvrstom objektu koji je za hladnijeg vremena puno prihvatljiviji za smještaj i boravak od centra u Opatovcu, koji je obično šatorsko naselje.

9:11
Sporovi država oko rute kojom prolaze izbjeglice mogli bi zaoštriti prilike na zapadnom Balkanu i u široj regiji, rekao je u četvrtak ujutro slovenski premijer Miro Cerar, po završetku izvanrednog summita Europske unije.

8:59
U Hrvatsku je dosad ušlo više od 48.152 izbjeglica, a izašlo 40.633, doznaje tportal.Jutros je ušlo 1.909 izbjeglica, od čega preko Bapske 875 ( 585 muškaraca, 142 žene i 148 djece) te preko Tovarnika 1.034 (760 muškaraca, 136 žena i 138 djece).


8:40
'Netočna je tvrdnja Tanjuga da je zabranjen je ulaz osobnim automobilima i autobusima sa srpskim registracijama', kazao je za N1 ministar Ranko Ostojić. Naime, zbog poteškoća s informacijskim sustavom na GP Bajakovo na ulazu u RH ne propuštaju se vozila srpskih registracijskih oznaka kao ni državljani Republike Srbije', napisali su noćas na stranicama MUP-a.

07:18
Nakon što je Srbija uvela protumjere, hrvatska granična policija prestala je propuštati i putnička vozila sa srpskim tablicama, javlja Blic. Granica se sa srpske strane ne može prijeći ni pješice, a ulaz u Hrvatsku onemogućen je svima koji imaju srpski pasoš, dodaje list.

Tri kamiona koja prevoze robu koja se pokvarila parkirala su se na međudržavnom prostoru između Batrovaca i Bajakova nezadovoljna višednevnim čekanjem i prijete da će robu istovariti u tom području a hrvatska policija ih, prema Tanjugu, pokušava ukloniti.

Izvjestitelj Tanjuga, pozivajući se na srpsku graničnu policiju, javlja da je nakon primjene srpskih protumjera onemogućen ulaz u Hrvatsku svima koji imaju srpske putovnice.

Prema Tanjugu nekoliko vozila i autobusa vraćeno je s graničnog prijelaza Bajakovo u Srbiju, a putnici su rekli Tanjugu da ih nisu pustili u Hrvatsku s obrazloženjem da nijedno srpsko vozilo ni državljanin ne mogu u Hrvatsku.

07:08 HRT-ova novinarka se jutros javila iz kampa u Opatovcu, gdje je osvanulo kišno jutro. Autobusima iz Bapske stiglo je više tisuća izbjeglica, među kojima je i puno djece. Pred prihvatnim centrom nema gužve za registraciju, no zbog preopterećenosti kampa, razmišlja se o tome da dio izbjeglica bude preusmjeren u Beli Manastir.