EKIPIRANJE NA PANTOVČAKU

Predsjednica promovirala Matu Granića u šefa tima za migrante

24.09.2015 u 15:45

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović imenovala je nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Matu Granića za Koordinatora operativne skupine za migrantsku krizu.

Grabar Kitarović je skupinu osnovala kako bi se uključila u rješavanje izbjegličke krize koja posljednjih nešto više od tjedan dana potresa Hrvatsku. Osim operativne skupine u kojoj se uz Granića, saznajemo, nalaze i Ivica Kostović, Jure Radić, Slobodan Lang, Neven Henigsberg i Davor Štern, predsjednica je imenovala Andriju Hebranga povjerenikom za migrantsku krizu. Njeni pokušaju angažmana u rješavanju problema s priljevom izbjeglica i migranata u Hrvatska naišli su na žestoku kritiku vladajućih.

'Zadaća je jasna mi smo savjetodavno tijelo predsjednice za praćenje svjetske i europske migracijske krize, posebno migracijske krize u Hrvatskoj i svih refleksija te krize te davanja savjeta predsjednici Grabar Kitarović koji su u okviru njenih ustavnih ovlasti', kazao je Mate Granić za tportal.

Svi ljudi u operativnoj skupini, nastavlja, su imali veliko iskustvo u zbrinjavanju prognanika i izbjeglica početkom devedesetih godina prošlog stoljeća tijekom Domovinskog rata, a Hrvatska je država koja je po svim procjenama i ocjenama i Visokog komesarijata za izbjeglice i međunarodnog Crvenog križa i drugih međunarodnih organizacija najbolje zbrinjavala i prognanike i izbjeglice i najbolje komunicirala sa svim državama u koje su naši prognanici išli.

Granić je odgovarajući na pitanje tko će kome biti nadređeni s obzirom da se i on i Hebrang bave istom problematikom kazao da je obojici predsjednica šefica. 'Kristalno jasno on je povjerenik predsjednice, a mi smo operativno savjetodavno tijelo', kaže Granić. S obzirom da su oba ratni ministri iz vremena u kojem je on zbrinjavao prognanike i izbjeglice, a Hebrang vodio ratni sanitet, vjeruje da će odlično surađivati.