ANALITIČARI NAKON IZBORA

Raspudić: SDP je izgubio, a HDZ nije pobijedio

09.11.2015 u 00:44

Bionic
Reading

'Već sada je realno da je Most pobjednik ovih izbora', ocijenio je analitičar i sociolog Dražen Lalić u analizi rezultata izlaznih anketa za televiziju N1. Uz ogradu da s anketama treba biti oprezan te da on osobno očekuje da će HDZ ipak dobiti više od 56 mandata, Lalić tvrdi da je kod glasača presudila činjenica da je Most nastupio potpuno drugačije od svih 'trećih opcija' dosad

'Podsjetio bih na izjavu Drage Prgometa da će Božo Petrov biti premijer, izgledalo je hrabro i to je sigurno bilo jako važno. Ako unaprijed najavite da ćete se šlepati uz velike opcije, kao što je to učinila Mirela Holy, onda imate manje poštovanja kod birača. Oni se priklanjaju snažnim akterima, pogotovo u vremenima krize - uključujući i krizu političkih elita', kazao je Lalić.

'Ljudi iz Mosta svojim samopouzdanjem su u vrlo kratkom roku došli do izvrsnog rezultata i uloge aktera bez kojeg se, po svemu sudeći, neće moći formirati vlada', ocijenio je Lalić

Analitičarka Milica Vučković za istu televiziju ocijenila je da bi, ako se izlazne ankete pokažu točnima, najveću ulogu idućih dana trebala odigrati 'politička zrelost Mosta'.

'Tomislav Karamarko već se prije godinu dana proglasio pobjednikom i premijerom, tako da večeras samo može izgubiti - i on i HDZ. Dakako, ako nešto ne uspiju ispregovarati s Božom Petrovom', kazala je Vučković

'Dobar rezultat Mosta je dobra vijest za Hrvatsku, a ne samo za tu stranku', ocijenio je sociolog Slaven Letica u programu televizije Al Jazeera.

'Dobro je da imaju ekonomista poput Ivana Lovrinovića, dobro je da je Božo Petrov psihijatar koji poznaje ljudski mentalitet, ali i lokalnu samoupravu - a dobar je i s Crkvom. Nadam se da će Most imati dovoljno mudrosti i znanja da ponudi stvarne programske zahvate koji će pomoći Hrvatskoj, ali i drugim zemljama', dodao je Letica.

Na pitanje je li moguća koalicija SDP-a i HDZ-a, odgovorio je tvrdnjom da 'političari imaju debelu kožu'.

'Osim toga, sjećam se kako je animozitet između Franje Tuđmana i Savke Dabčević Kučar bio puno veći, pa su nakon raketiranja Banskih dvora sklopili koaliciju. Sve je moguće', smatra Letica.

Bivša premijerka Jadranka Kosor predviđa da će i HDZ i SDP pokušati razjediniti Most, a gostujući u programu N1 televizije složila se s glavnim urednikom tjednika Nacional Berislavom Jelinićem da bi Božo Petrov ili Drago Prgomet u budućim pregovorima trebali tražiti premijersko mjesto.

'Kada bi Most sada zbilja djelovao kao bedem, trebali bi odlučiti s kime će koalirati i potom tražiti mjesto premijera, pa onda i formirati vladu u skladu sa svojom koncepcijom', kazala je Kosor. Priznala je da bi i Milanoviću i Karamarku bilo teško pristati na takav potez, ali onaj tko bi to učinio bio bi 'u boljoj moralnoj poziciji za budućnost'.

'Kako god se konstituira vlada, ona neće biti dugotrajna jer obje velike koalicije za sobom vuku cijelu kompoziciju stranaka. A od odlučnih reformi neće biti ništa jer za teške odluke nitko nije spreman', predviđa Kosor. Berislav Jelinić kazao je da bi ga - da je na mjestu šefova Mosta - zanimalo samo mjesto premijera.

'U ovom trenutku ni Karamarko ni Milanović nemaju ni približnu ideju koliko će ustupaka morati napraviti. Ali treba kazati i da je Karamarku puno teže sjesti za stol s Dragom Prgometom, to je jedan slatki detalj za nas promatrače', kazao je Jelinić

Marijana Ivanov sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta u programu HRT-a prokomentirala je da većina građana Hrvatske uopće nije protiv strukturnih reformi za koje se zalaže Most, te primijetila da će neke stvari koje su njegovi čelnici ostvarili na lokalnoj razini pokušati preslikati na državnu.

'Ako se dogodi parlamentarna kriza koju ne uspijemo brzo riješiti, past će nam kreditni rejting', predviđa Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta.

'Dakle, ako se nova vlada ne formira kroz neko dulje vrijeme, recimo mjesec ili dva, zahvatit će nas promjena rejtinga koja bi značila još skuplje zaduživanje u svakoj sljedećoj emisiji državnih obveznica. To ćemo svakako doživjeti, ali po ovom scenariju nastupilo bi dosta ranije. Moglo bi se dogoditi i da nam zaduživanje postane još nedostupnije, odnosno da nam kreditori počnu zatvarati vrata', kazala je Ivanov u programu HRT-a.

Po njoj, najveći problemi trenutno su veliki javni dug i fiskalna neravnoteža, ali činjenica jest da je Europska komisija u svom posljednjem nadzoru Hrvatsku gledala dosta pozitivno. 'Krećemo se puževim korakom, ali ipak prema gore', kazala je.

Prof. Ivan Šiber s FPZ-a predviđa da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović idućih dana uzeti 'time out' prije odluke o povjeravanju mandata za sastav vlade. On osobno vjeruje da će se Most prikloniti HDZ-u ali to je, kaže, 'tek njegov osobni strah'.

Nino Raspudić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu primijetio je suprotno: da su gotovo 120 mjesta u Saboru osvojile dvije koalicije koje su protiv bilo kakvih reformi, odnosno da se većina građana odlučila za status quo.
'HDZ je naivno uletio u igru oko ideoloških proračuna umjesto da su kritizirali rezultate rada Vlade', smatra Raspudić.

'SDP je na ovim izborima izgubio, a HDZ nije pobijedio', rekao je Nino Raspudić.

'Most je heterogena organizacija, ali krasi ih nešto što naši političari izbjegavaju - skromnost, poštenje i racionalnost. No problem je u heterogenosti njihovog biračkog tijela, to su prosvjedni glasovi koji ne žele ni HDZ ni SDP, već traže treći put', kazao je Ivan Šiber s Fakulteta političkih znanosti za HRT.

Analitičar Tihomir Cipek za Novu TV objasnio je da je trenutno glavno pitanje hoće li Most uspjeti zadržati svoju homogenost, ili će vodeće stranke pokušati oteti njihove članove. 'Građani u ovom trenutku očito traže korektiv', smatra Cipek.

'Ustavna odredba o povjeravanju mandata nije sasvim jasna jer se spominju konzultacije, no tumačenje ove odredbe iskristaliziralo se na način da se on daje osobi koja prikupi dovoljno potpisa za većinu u Saboru', kazao je odvjetnik Veljko Miljević za RTL.

'U europskim državama toga praktički nema, već se mandat daje stranci s najvećim postotkom osvojenih glasova', dodaje Miljević. Po njegovom mišljenju Most se trenutno 'dobro drži' jer konstantno napominje da ih ne zanimaju fotelje i funkcije.

U RTL-ovom programu gostovao je i predsjednik Udruge poreznih obveznika 'Lipa' Davor Huić, koji smatra da su izbornim rezultatima građani jasno pokazali da doista žele reforme. 'One nisu bolne osim za one koji ih pokušavaju izbjeći, one su nužne. Građani ih žele i to će sasvim sigurno dugoročno utjecati na hrvatsku političku scenu, čak bez obzira na to hoće li Most sudjelovati u novoj vlasti', kazao je Huić.

'Prije svega to je konsolidacija proračuna, reforma javne uprave i lokalne samouprave, pojednostavljivanje poslovanja i reforma pravosuđa', dodao je.

Veljko Miljević smatra da reforma pravosuđa od svih navedenih nije prvi prioritet, ali da će se kod nje pojaviti 'jako mnogo otpora'.