NESTRANAČKA PREMIJERKA

Švaljek: Mogla bih u tehničku vladu, ali nje neće biti

10.12.2015 u 14:57

Bionic
Reading

Bivša zagrebačka dogradonačelnica Sandra Švaljek, koja po kuloarima figurira kao jedan od kandidata za mogućeg 'neovisnog, nestranačkog i stručnog' premijera, u Splitu je neizravno odbila tu mogućnost. Nakon što je nekoliko puta izgovorila tradicionalan odgovor da se radi o 'hipotetskim pitanjima' i da 'nije trenutak za takve spekulacije', na inzistiranje tportala ipak se izjasnila

'Imali smo političke izbore i Vlada će vjerojatno biti politička, a mislim da nema govora o tome da se izabere neka tehnička vlada kakvoj bih ja po logici stvari jedino mogla pripadati', kazala nam je Švaljek.

Upozorili smo je na to da Most i dalje navodno inzistira na nestranačkom premijeru, pa je bila još jasnija:

'Ne znam postoji li osoba iza toga i o kojoj osobi se radi, no mislim da bi takva hibridna političko-tehnička vlada vrlo teško funkcionirala', dodala je Švaljek, sudionica tradicionalnog Financijskog doručka u Splitu u organizaciji Splitske banke. Potvrdila je da je više puta komunicirala s predstavnicima Mosta, što je javno poznato, no po njezinim riječima - razgovaralo se isključivo o ekonomskim temama.

Kao prioritet svih prioriteta naglasila je fiskalnu konsolidaciju, a smatra da reforme koje očekuju Hrvatsku nisu ništa novo ni revolucionarno.

'One su provedive i trebali bismo učiti od drugih zemalja, zapravo postoji toliko dobrih primjera da čak ni ne trebamo biti previše kreativni. Hrvatska ima tipične probleme koji se mogu riješiti bez pretjeranih negativnih efekata za gospodarsku aktivnost - a ako ih i ima, oni su vrlo kratkoročni i donose veliku korist u srednjem i duljem razdoblju', kazala je.

'Reformi i promjena se vjerojatno najviše groze zaposleni u javnom sektoru jer se od njih traži određena žrtva. Taj sektor je u krizi najmanje propatio jer je u ovih šest godina BDP pao za gotovo 13 posto dok se potrošnja države gotovo nije smanjila. Zaposleni nisu osjetili rezove na svojim primanjima, za razliku od onih u privatnom sektoru', objašnjava Švaljek.

'Mogu shvatiti to da zaposlenici poput liječnika ili profesora očekuju veća primanja, ali Hrvatska si to u ovom trenutku naprosto ne može priuštiti. Nemamo dovoljno prihoda u proračunu kako bismo ih povećali, naprotiv. Hrvatska nije napravila ono što su napravile baltičke zemlje, Irska, pa čak i Srbija, koja provodi uspješnu fiskalnu konsolidaciju - nikada nije smanjila plaće u javnom sektoru', kazala je Švaljek za tportal.

Na samom Financijskom doručku, održanom u prepunom Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu, kao viša suradnica Ekonomskog instituta iz Zagreba i jedna od glavnih sudionika izjavila je da građani Hrvatske tradicionalno zaziru od reformi, no nedavni izbori stavili su ih u prvi plan.

'Zasad premalo znamo o njima, ne znamo kako se dizajniraju i koje će se promjene uopće provoditi. Da bi reforme funkcionirale, treba ih jasno komunicirati i javnost mora znati što može očekivati u kratkom, a što u srednjem i duljem razdoblju. Sve su važne, ali fiskalna konsolidacija je naprosto obvezna, od nje ne možemo pobjeći', zaključila je Švaljek.

406891,407305 ,407353 ,405154