ZAZIVA SVEVIŠNJEGA

Božo Petrov: Daj Bože da dobijemo izbore

16.08.2016 u 12:26

Bionic
Reading

Most je u Osijeku održava prvu koferenciju za medije nakon službenog početka predizborne kampanje, na kojoj je Božo Petrov kazao da se ta lista pokušala suprotstaviti malignom duopolu SDP-a i HDZ-a

'Imate našu riječ da ćemo mijenjati sustav', kazao je Božo Petrov. 'Kažu da program ne dobiva izbore, ali nama nije bio cilj dobiti izbore, već nam je uvijek bio cilj da pomognemo građanima. Daj Bože da dobijemo izbore', kazao je zatim, javlja N1.

'Most neće plesati samo jedno ljeto', kazao je, dodajući da je to želja drugih stranaka. Mostov ekonomski strateg Marinko Škare kazao je da Hrvatskom ekonomijom rukovodi gospodarski model iz 1993., koji je propao.


Predlažu rasterećenje rada i kapitala uz istu stopu PDV-a, koja bi se mijenjala tek nakon što se zabilježi rast BDP-a. Temeljni izvori rasta moraju biti izvoz, tehnologija i ljudski resursi. Najvažnija grana je turizam, a to nije dobro, smatra Škare, jer zbog toga čitava ekonomija ima sezonski karakter.

'Do toga nije došlo slučajno. Kad se hrvatsko gospodarstvo stvaralo, kamate su bile iznimno visoke i bilo je nemoguće investirati u proizvodnju, odnosno ostvariti povrat investicije', kazao je.

'Ključ je refinancirati dugove građana i poduzetnika, čime će rasti osobna potrošnja, investicije i ulaganje u istraživanje', kazao je. Time bi porastao izvoz, a ojačala bi i domaća proizvodnja, dok bi rastom agregatne potrošnje došlo do uvećanih prihoda u proračun od 4 milijarde kuna, čime bi se više ulagalo u znanost.