PREDSTAVLJANJE 'PRAVOG PUTA'

Josipović dijagramima po korupciji, a Tuđmanom po desnici

08.12.2014 u 19:57

  • +13

Josipović predstavio izborni program u utrci za novi mandat za predsjednika RH

Izvor: Pixsell / Autor: Željko Lukunić

Bionic
Reading

Ivo Josipović, aktualni predsjednik i kandidat za novi mandat, u ponedjeljak je u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu predstavio svoj izborni program, čija su okosnica ustavne promjene

Josipović smatra da građani povjerenje trebaju dati kandidatu koji ima program u kojem nudi ozbiljna, konkretna rješenja i ima viziju kako bi Hrvatska trebala izgledati 2020. godine. Dvorana Doma hrvatskih likovnih umjetnika odabrana je simbolički, zbog okruglog oblika, kakav je i Josipovićev logotip izborne kampanje koja ima slogan 'To je pravi put'.

11.20 Radimir Čačić, Mirela Holy, Ljubo Jurčić te Bojan Glavašević došli su podržati Ivu Josipovića.
11.25 Tu su i Zorislav Antun Petrović i Rada Borić. Od SDP-ovaca vidjeli smo predsjednika Sabora Josipa Leku, Željka Jovanovića i Antuna Vujića.

11.30 Predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić također nije propustila priliku i došla je osobno iskazati podršku Ivi Josipoviću i političkoj bitci za drugi mandat na Pantovčaku.
11.40 Stigao je Ivo Josipović. Prema programu, sjeo je u centar, do njega se smjestila supruga Tatjana, a do nje Vesna Pusić s desne te Josip Leko s lijeve strane. Program vodi glasnogovornica kampanje Mladenka Šarić.

11.45 Ivo Josipović počinje predstavljati program.

11.46 'Program nisu samo ustavne reforme, iako se one nalaze u centru predstavljanja. Predložit ću radikalne promjene cijelog sustava', najavljuje Josipović.

11.48 Podsjeća na korijene programa. Kaže da je surađivao s dvjema vladama i dvama različitim mandatima Sabora.
'Ideja da država mora biti pravedna je zaživjela', poručuje i ipak naglašava da to nije program za jedan mandat i jednog čovjeka.

11.50 Podsjeća na promjene koje je predložio 2010. godine i koje su Hrvatsku učinile boljim mjestom, poput Zakona o nezastarijevanju privatizacijske pljačke.

11.51 Naglašava da je bio jedan od aktera koji su pomogli da Hrvatska uđe u EU.

11.52 'Hrvatska ima susjedstvo s kojim moramo riješiti probleme koje imamo', poručuje. Posebno je naglasio da je ta regija važna jer je možda jedina s kojom imamo pozitivnu trgovinsku bilancu.

11.53 Hrvatska je u vladavini prava i kontroli korupcije napredovala u odnosu na vrijeme kada je on preuzeo dužnost predsjednika, pokazao je Josipović na dijagramima.

11.54 'Zašto Druga republika?' zapitao se i objasnio: 'Nakon ulaska u EU 1. 7. 2013. godine ispunjeni su ciljevi. Dovršili smo tranziciju i sada je vrijeme da djelujemo kao zemlja s najvišim europskim standardima.'

Zašto ustavne promjene? Zašto što je to najsnažnija mogućnost predsjednika da djeluje.

Zašto baš sad? U prvoj fazi, do 1. srpnja 2013. godine, nije bilo moguće mijenjati Ustav jer bi to bio korak natrag u pregovorima s EU. Trebao je steći i određeno iskustvo, koje sada ima.

RTL Autor: RTL

11.58 'Neću odustati ni ako ustavne promjene ne prođu u Saboru, tražit ću povjerenje od građana na referendumu. Vjerujem da će se, kad prođe ova izborna groznica, i neke stranke predomisliti', uvjerava Josipović.

11.59. Način na koji se odluke donose sprječava gospodarstvo da djeluje, kazao je.

12.00 'Imali smo i različite inicijative koje su pokazale da građani žele više sudjelovati u procesu donošenja odluka. Na nama je da to omogućimo. To ne znači rušenje stranaka, nego demonopolizaciju politike', naglašava.

12.02 Josipović želi da Sabor već za iduće izbore omogući preferencijalno glasovanje, ali ide i dalje i tražit će da se barem pola zastupnika u Saboru bira imenom i prezimenom.

12.04 'Želim ojačati unutarstranačku demokraciju. Stranke ne mogu biti monopol jedne osobe ili uskog kruga oko njega', kaže Josipović.

12.05 'Što Ustavni sud treba štititi?' upitao je. 'Treba spomenuti i novu generaciju ljudskih prava (zdravstvo, okoliš, održivi razvoj i slično), moramo zaštiti i prava potrošača', poručuje.

12.06 'Zašto održivi razvoj? Naš planet je pred izazovom, klima se mijenja. Ako se ne suočimo s izazovima, naći ćemo se u velikim problemima', stao je Josipović u obranu zelenih.

12.07 'Trebamo stati na kraj klijentelizmu. Zato su nužne strukturne promjene za koje je potreban cijeli niz preduvjeta i za što su potrebne ustavne promjene', objasnio je.

 

Tko je sve došao podržati Josipovića

Ivu Josipovića su u Dom hrvatskih likovnih umjetnika, između ostalih, došli podržati: predsjednik Sabora Josip Leko, prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, predsjednica OraH-a Mirela Holy, predsjednik Reformista Radimir Čačić, v.d. predsjednice Laburista Nensi Tireli, šef zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović, Josip Kregar, Ljubo Jurčić, sindikalist Ozren Matijašević, pomoćnik ministra branitelja Bojan Glavašević, glumac Vili Matula, aktivisti Rada Borić i Zorislav Antun Petrović, profesor Branko Caratan, Antun Vujić, Budimir Lončar i drugi. Zanimljivo, na predstavljanju Josipovićevog programa nije bio nitko od SDP-ovih ministara.

12.09 Regionalni razvoj: 'Sve županije i gradovi su samo masa za visokocentraliziranu državu. To trebamo promijeniti, a to pokazuju i primjeri drugih zemalja koje su bile uspješne, poput Poljske i Estonije, pa čak i Danska je provela regionalnu reformu, ali s njom se teško usporediti. Hrvatskoj treba pet do osam regija po gospodarskom, infrastrukturnom, geografskom i povijesnom kriteriju', kaže Josipović dodavši da su i građani zatražili regionalnu promjenu. Naveo je primjer Slavonije kojoj bi bilo znatno bolje da nije raščetvorena županijama.

12.13 'Nova ekonomija i Druga republika su povezane. Ustavne promjene vode u administrativne, a one u gospodarske, koje dovode do Druge republike.' Josipović predlaže korištenje europskih fondova za implementaciju novih tehnologija koje su orijentirane prema zdravom okolišu.
Ljudski kapital: obrazovanje i znanost, nove tehnologije i kultura i umjetnost. Riječ je o komponentama koje su snaga društva i podloga gospodarskog razvoja.

Požalio se da Hrvatska nema analizu tržišta rada i ne znamo koji nam poslovi trebaju. To je nužno promijeniti.

12.19'Sve vas molim da budemo glasnogovornici onih koji su uspješni, budimo glasnici ideje da je uspjeh moguć. Ne budimo društvo letargije. Problema ima i treba ih riješiti, kultura uspjeha treba biti ona koja će donijeti i promjene kod sviju nas', poručuje Josipović.

12.21 Kultura i umjetnost –

12.22 Restrukturiranje ekonomije 'odzdo' – kaže da je predsjednik tu da pomogne. 'Ja sam to želio i radio i s vladom Jadranke Kosor i sada s vladom Zorana Milanovića', rekao je Josipović.

12.23 Društvena pravednost se temelji na odgovornosti, slozi, brizi i osjetljivosti.
Društvena pravednost nije kakva bi trebala biti. Molim i poslodavce, sindikate i vlade da ukažu na socijalnu pravednost kao ključ.

12.26 O braniteljima moramo voditi brigu bez obzira na to tko je predsjednik i tko vodi vladu. Domovinski rat je u temeljima hrvatske države i bez njega je nezamisliva.

12.28 Vanjska politika -  Josipović obećaje da će promovirati naše gospodarstvo u zemlji i svijetu, kao što je i do sada činio. Pohvalio se brojnim tvrtkama kojima je pomogao u okviru gospodarske diplomacije. Nužna je međunarodna promocija energetske politike. Podsjetio je da je to do sada radio i da su neki omalovažavali sastanak s Joeom Bidenom, a evo, on sada preporučuje projekt LNG terminala na Krku.

12.32 Normalizacija odnosa u regiji – kritičarima koji mu zamjeraju što se bavi regijom poručio je da nemaju pojma što vanjska politika jest. Bitno je imati dobrog susjeda. Mi želimo biti sigurna zemlja. Ne prijeti nam više agresija od susjeda kakvu smo imali, ali prijeti nam terorizam. Spomenuo je Beč kao mjesto gdje se stvaraju terorističke ćelije. Važno je imati dobre odnose sa susjedima i kroz suradnju sa sigurnosnim službama ostvareni su dobri rezultati.

12.34 Bosna i Hercegovina – nećemo se miješati u unutarnje stvari te zemlje, ali ćemo ih podržati da srede unutarnje odnose, na putu prema EU i da definiraju odnose sa Srbijom.

12.36 Sa Srbijom danas imamo znatno bolje odnose nego prije pet godina. Ipak, puno je otvorenih pitanja koja treba riješiti: sudbina nestalih, izbjeglice, povratak kulturnog blaga i zaštita nacionalnih manjina.

12.39 Obrana i nacionalna sigurnost. Ciljevi: pomladiti sastav, poboljšati uvjete rada, završetak ustrojavanja pričuvne komponente. Što se tiče NATO-a, nećemo sudjelovati u borbenim akcijama, kao što nismo ni do sada. Smanjit ćemo broj za 15 tisuća pripadnika OS-a, ali ćemo podići stručnost.

12.42 'Ojačat ćemo civilni nadzor tajnih službi. U Hrvatskoj se nikoga neće moći neovlašteno pratiti i to vam obećavam kao osoba odgovorna za tajne službe zajedno s premijerom.'

12.45 'Izazivači zagovaraju status quo, a ja zagovaram reformu. Idem s velikom reformom i provest ćemo ustavne promjene.'

'Puna četiri tjedna od kada je izazivačica iz HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović predstavila navodni program, nisam vidio ni jednu napisanu
riječ toga programa, postoji li napisani tekst?' zapitao se Josipović i nastavio:

'Pisani trag o onom što želimo napraviti, to je temelj odgovornosti. Vidljivo je da nema napisan program. Ima jaki ton, ali bi još jače udarala šakom o stol. Koji to odgovorni političar, državnik, lupa šakom o stol, jeste li ikoga susreli? Nedopustivo je to čak za one koji financiraju jednog predsjednika nogometnog kluba. Gdje vam je državotvornost, kandidati s desnice? 15 godina je od smrti dr. Franje Tuđmana; danas iz Ustava žele brisati antifašizam, a bio je istaknuti antifašist i demokratskiji nego što mu se danas imputira.

Tuđman nikad nije odnio hrvatsku zastavu, otišao je u Knin i poljubio je. Danas neki nose zastave kući, svojataju Domovinski rat i državu. Po čemu su branitelji monopol jedne stranke? HDZ vrši pritisak na pravosuđe već tjednima. Zašto prestajete poštovati institucije države i zašto ste prestali biti državotvorna stranka?'

sve osim nogometa

Učitavanje...