BRAT PRIJESTOLONASLJEDNIKA

Japanski princ u posjetu Hrvatskoj

20.06.2013 u 15:00

  • +5

Japanski princ u Hrvatskoj

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic

Bionic
Reading

Japanski princ Akishino sa suprugom boravi u službenom posjetu Hrvatskoj do 23. lipnja i u ta četiri dana posjetit će Zagreb, Plitvice, Hrvatsko zagorje i Dubrovnik

Bilateralni odnosi Hrvatske i Japana odlični su, zaključili su u četvrtak predsjednik vlade Zoran Milanović i japanski princ Akishino na sastanku u Banskim dvorima.

Tijekom razgovora premijera i princa o gospodarskim aspektima odnosa dviju zemalja kao vrlo važan je istaknut ulov jadranske tune i izvoz na japansko tržište, što čini veliki dio hrvatskog ukupnog izvoza. Bilo je riječi i o skorašnjem hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, navodi se u vladinu priopćenju.

Hrvatski premijer je izrazio žaljenje zbog potresa i tsunamija u Japanu 2011. godine, koji su odnijeli brojne ljudske živote. 'Suosjećali smo s vama', kazao je Milanović, ističući da je čak i u to teško vrijeme Japan nastavio s donacijama Hrvatskoj. Princ Akishino i princeza Kiko zahvalili su na tadašnjoj hrvatskoj pomoći Japanu.

Japanski princ i princeza posjetili su potom tržnicu Dolac i zagrebačku katedralu.

Japanski princ Akishino i princeza Kiko u četvrtak su se tijekom sastanka s predsjednikom Sabora Josipom Lekom posebno zahvalili na potpori hrvatskih građana japanskom narodu nakon razorna potresa i pratećeg cunamija prije dvije godine.

Leko je na sastanku u Saboru kazao da je posjet japanskog prinčevskog para visoka potvrda prijateljskih odnosa Hrvatske i Japana, koji se od uspostave diplomatskih odnosa prije 20 godina uspješno razvijaju, navodi se u saborskom priopćenju.

Princ Akishino i princeza Kiko posebno su se zahvalili na potpori hrvatskih građana japanskom narodu nakon potresa i cunamija prije dvije godine koji su uzrokovali pogibiju više od 15 tisuća ljudi na istoku Japana.

"Znam da je Hrvatska tad pozvala djecu iz grada Sendaija na odmor, to je osnažilo naše odnose", rekao je princ Akishino. Zahvalio se predsjedniku Sabora što je bio na misi zadušnici za žrtve cunamija, održanoj u zagrebačkoj katedrali.

Princeza Kiko istaknula je da hrvatski građani, zbog iskustva ratnih stradanja, razumiju žrtve potresa u Japanu. "Vaša nas je solidarnost ohrabrila", kazala je.

Predsjednik Sabora je rekao da je hrvatska javnost s pažnjom i tugom pratila potres i cunami u Japanu, kaže se u saborskom priopćenju. "Divili smo se stabilnosti japanskog društva i države u tako teškim trenucima", rekao je Leko.

Istaknuo je suradnju japanskih i hrvatskih znanstvenika na projektu proučavanja tla u trusnim područjima. Zahvalio je Japanu na pomoći koju je pružao Hrvatskoj u ovih 20 godina, posebno na donacijama za razminiranje.

Leko je na susretu s japanskim prinčevskim parom izrazio zadovoljstvo sve većim brojem japanskih turista, kazavši da je riječ o specifičnim gostima jer ih u prvom redu zanima hrvatska kulturna i povijesna baština.

Prvi čovjek Sabora istaknuo je i da je Hrvatska zemlja u razvoju te da očekuje investicije iz visoko razvijenog Japana, posebno nakon pristupanja Europskoj uniji.

Leko je za japanskog princa i princezu upriličio svečani ručak u državnoj rezidenciji u Visokoj.

Japanski se princ prije odlaska u Sabor sastao i s premijerom Milanovićim i zaključeno je da su bilateralni odnosi Hrvatske i Japana odlični. Tijekom razgovora premijera i princa o gospodarskim aspektima odnosa dviju zemalja kao vrlo važan je istaknut ulov jadranske tune i izvoz na japansko tržište, što čini veliki dio hrvatskog ukupnog izvoza. Bilo je riječi i o skorašnjem hrvatskom članstvu u Europskoj uniji, navodi se u vladinu priopćenju.