ZA HRVATSKU 60 MILIJUNA EURA

EU pokrenuo novi fond za zapošljavanje mladih nezaposlenih

18.11.2013 u 07:00

Bionic
Reading

Europska unija pokreće nekoliko velikih programa poticanja zapošljavanja mladih. Na poziv Europske komisije, države članice u kojima je više od 25 posto mladih nezaposleno do prosinca ove godine trebaju dostaviti plan provedbe 'Jamstva za mlade'. Radi se o novom fondu iz kojeg će se financirati različiti programi i poticaji radnog aktiviranja mladih, pripravništva i zapošljavanja

Samo za Hrvatsku taj fond iznosit će 60 milijuna eura, saznajemo od Olega Valjala, hrvatskog zastupnika u Europskom parlamentu, u kojem je član Progresivnog saveza socijalista i demokrata.

Valjalo kaže da ovim odlukama EU želi onima do 25. godine, četiri mjeseca nakon završetka formalnog obrazovanja ili nezaposlenima, ponuditi kvalitetnu priliku za zaposlenje, nastavak obrazovanja ili pripravništvo. Poseban je fokus na rodnu nejednakost i zakinutost mladih žena na tržištu rada, a velik naglasak stavlja se i na snažnu suradnju javnih institucija, nacionalnih agencija za zapošljavanje, obrazovnih institucija, privatnog sektora, sindikata i drugih relevantnih aktera.

Određeni programi namijenjeni su mlađim nezaposlenim ljudima od 25. do 30. godine, za čije će se zapošljavanje trebati izdvojiti dodatna sredstva iz Europskog socijalnog fonda. Već je poznato da fond 'Jamstvo za mlade' za Hrvatsku iznosi 60 milijuna eura. Njime će upravljati i raspoređivati sredstva korisnicima domaće institucije, među kojima su ključne Ministarstvo rada i mirovinskog sustava te Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Koliko su ovakvi programi važni za Hrvatsku, najbolje govori podatak Eurostata iz rujna ove godine prema kojemu je u Hrvatskoj 52 posto nezaposlenih mladih do 25. godine života. Suočen s tim statističkim pokazateljem, premijer Zoran Milanović rekao je da mu je 'neobičan' i da 'Hrvatska sigurno ima nezaposlenost među mladima iznad europskog prosjeka, ali nema baš toliki postotak'.


Prema tom rujanskom izvještaju Eurostata, u 28 zemalja članica EU-a nezaposleno je 5,6 milijuna mladih ljudi do 25. godine, tj. 23,5 posto. Hrvatska je treća po nezaposlenosti. Ispred nas su Grčka (57,3 posto) i Španjolska (56,5 posto), a iza nas Cipar (43,9 posto), Italija (40,4 posto) i Portugal (36,9 posto).

Koncem studenoga u Dubrovniku će se održati okrugli stol o nezaposlenosti i zapošljavanju mladih te raspoloživim programima Europske unije u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije i zastupnika Valjala.

'Planiramo organizirati više ovakvih okruglih stolova te još uvijek usuglašavamo detalje, ali nadam se da će nam se u ovom pothvatu pridružiti Tadej Slapnik, asistent zastupnika u EP-u Ive Vajgla koji se u Sloveniji bavi poduzetništvom, s posebnim naglaskom na socijalno poduzetništvo', najavio je Valjalo.