BAVI SE RECIKLIRANJEM OTPADA

Hicima u Bukureštu ranjen Osječanin Zlatko Garac

23.11.2013 u 23:12

Bionic
Reading

Hrvatski biznismen, koji je u petak navečer u Bukureštu teško ranjen trima hicima, 40-godišnji je Zlatko Garac, rođen u Osijeku, doznaje tportal od izvora iz Rumunjske

Riječ je o direktoru tvrtke Alba Balkan recycling SRL, čije je sjedište u centru Bukurešta i koja je u 100-postotnom vlasništvu njemačke tvrtke Alba Balkan GmbH iz Berlina, koja se bavi preradom i recikliranjem otpada.

Metalom kao sekundarnom sirovinom u njemačkoj tvrtki bavi se Interseroh Scrap and Metals Holding GmbH, koji je krajem prošle godine otkupio rumunjsku tvrtku Reukema Balkan SRL s vlasništvom nad 12 reciklažnih dvorišta za metal u Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Crnoj Gori i Rumunjskoj. Tada se iz Albe Balkan otvoreno najavljivalo širenje na cijelu regiju, pa čak i na Tursku.

Kako je Garac od 2010. bio direktor kupljene tvrtke i uspješno je vodio, njemačka tvrtka ga je ostavila na toj poziciji i njegovu tvrtku preimenovala u Alba Balkan recycling SRL, s težištem na skupljanju željeznog otpada za potrebe turskih čeličana. Prilikom kupnje obznanjeni su planovi da se posao proširi i na ostale vrste metala.

Rumunjski registri navode da je Garčeva Alba Balkan recycling u 2011. imala prihod od 90 milijuna, a u 2012. od 81 milijun eura, kao i to da osim u Bukureštu, ima urede i u Galatiju, Constanti te u Turnu Severinu.

Inače, u istoj zgradi u Bukureštu nalazi se i sjedište tvrtke Centurio Management Consult SRL, čiji je 100-postotni vlasnik sam Garac. Tvrtka ima jednog zaposlenog te je u 2011. imala neto dobit od 135.000, a godinu poslije 101.000 eura.

Garčev pak poslovni put, nakon gimnazije i strukovne visoke škole u njemačkom Aalenu, odveo ga je nakon 1998. u posao sa sekundarnim sirovinama u njemačkoj tvrtki Scholz AG. Ubrzo postaje predstavnik tvrtke za Rumunjsku, a s vremenom je studirao i na floridskom Sveučilištu Barry te naposljetku i na Politehničkom sveučilištu u Bukureštu.