INSPIRACIJA ZA ZLOČIN

'Udario sam njušku gospodskom šakom': Kakve je pjesme pisao atentator na slovačkog premijera

16.05.2024 u 19:29

Bionic
Reading

Atentator na slovačkog predsjednika Roberta Fica 71-godišnji je pjesnik i pisac Juraj Cintula. Iako je u tamošnjoj javnosti puno poznatiji po političkom angažmanu na strani tvrde desnice nego po kvaliteti pisane riječi, uspjeli smo pronaći nekoliko njegovih literarnih uradaka koji su mogli poslužiti kao podloga za njegov jeziv čin

Podsjetimo, Juraj Cintula ispalio je pet hitaca u abdomen, prsa i trbuh slovačkog premijera, nakon čega ga je policija odmah savladala i uhitila. Pokušaj atentata dogodio se u mjestu Handlova, u kojem je zasjedala slovačka vlada, a osamdesetak kilometara udaljeno je od gradića Levice, u kojemu atentator Cintula živi i radi.

Prije atentata Cintula navodno nikada nije otvoreno spominjao likvidaciju nekog političara, a nije imao ni psihičkih smetnji. Oružje je legalno posjedovao te je u Levicama radio i kao zaštitar u trgovačkom centru, u kojem je čak svojedobno bio žrtva pokušaja ubojstva.

Atentator na Roberta Fica Izvor: Profimedia / Autor: AFP

Što se tiče rada u polju književnosti, Cintula je bio jedan od osnivača lokalnog književnog kluba Duga, a od 2008. do 2016. figurirao je i kao predsjednik ove organizacije. Bio je i član Društva slovačkih književnika te se predstavljao kao 'pjesnik, pisac i nezadovoljnik'. Izdao je četiri zbirke pjesama: 'San buntovnika', 'Fragmenti plus', 'Diptih' i satiričnu zbirku 'Ose', a objavio je i romane 'Efata' te 'Poruka žrtve'.

Gotovo je nemoguće pronaći osvrte i kritike na njegov literarni rad. Među rijetkima koji pišu o Cintuli kao književniku lokalni je portal iz Levica te je promociju njegove zbirke 'Fragmenti plus' iz 2019., popraćenu, kako kažu, 'prekrasnim ilustracijama' njegova sina Martina, dočekao hvalospjevima.

'Zbirka je podijeljena u osam cjelina, koje sadrže mnogo pojedinačnih pjesama. One nisu, iako bi se na prvi pogled tako moglo činiti, razbacane po knjizi, kako je autor htio. Baš suprotno. Čine osjetljivu, kompaktnu cjelinu, svojevrsni autorov presjek njegova dosadašnjeg života, njegovih doživljaja, pogleda srca i duše. One ostavljaju neizbrisiv trag u njemu, a i u duši čitatelja. Bez presedana, one kopaju ispod površine elementarne ljudskosti. I to toliko pouzdano da se čitatelj koji je posegnuo za ovom zbirkom poezije pronalazi i pronalazi u njezinim stihovima. Upoznaje vlastitu životnu priču. Pun nemira, čak i bunta. Nije uzalud pisac Juraj Cintula za sebe rekao da je upravo takav buntovnik. Ima nemirnu dušu, kao i mnogi od nas. U njemu ključa i, iako bi najradije vikao na sav glas, svoje osjećaje slaže u retke, oblikujući kontinuirane stihove. Kako bi ovdje ostali zauvijek zabilježeni za sadašnje i buduće generacije čovječanstva', napisali su na portalu Levicaonline te iz zbirke izdvajaju pjesmu 'Grijeh' - donosimo je u slobodnom prijevodu:

Grijeh

Reci mi što je grijeh?
Ne griješiti
-
Što je tragedija?
Kad želja nestane u golotinji
-
Što je tragikomedija?
Kad žena, muškarac
ništa više nije važno
i još su živi
-
Kad ideš slušati
diše li još?

Kako javlja slovački Dennik N, Cintula je na društvenim mrežama bio puno angažiraniji kao aktivist nego kao pjesnik. Često je komentirao političke događaje u Slovačkoj, prethodnog slovačkog premijera Igora Matoviča nazivao je 'hijenom', a svojedobno je osnivanje lokalnog ogranka stranke Pokret protiv nasilja komentirao sljedećim riječima: 'Nasilje je često reakcija ljudi, kao oblik izražavanja običnog nezadovoljstva stanjem stvari. Budimo nezadovoljni, ali ne nasilni!'

Ipak, čini se da je migrantski val koji je 2015. preplavio Europu dosta promijenio njegov pogled na svijet. Nakon njegova izbijanja često je iznosio negativne stavove o migrantima. Imao je tada ambiciju osnovati politički pokret, a slovački portali citiraju dijelove njegova govora na YouTubeu: 'Svijet je pun nasilja i oružja. Ljudi kao da su poludjeli... Velik broj migranata slijeva se u Europu, svuda ima mržnje i ekstremizma. Ali što je najgore, vlade europskih država nemaju alternativu ovom kaosu', govorio je. Iz tog vremena datiraju i njegove veze s paravojnom skupinom Branitelji Slovačke, a ona se opisuje kao ekvivalent našem A-HSP-u, čiji Dražen Keleminec redovito postrojava svoje paravojne postrojbe u Zagrebu.

Godine 2017. u romanu 'Efata' posebno se okomio na Rome. Na stranici Databazeknih.cz i dalje stoji fragment iz tog romana: 'Nikad u Europi nije bilo toliko bezočnih Cigana kao danas. Ali oni dobro vide i znaju koristiti društvene sustave zemalja. Država ne rješava problem, ona se njime samo hrani. Sto tisuća slovačkih Cigana zalaže se za naklonost bijelaca, ali oni nam neće reći... Budimo strogi i pravedni prema njima...'

No ako bismo tražili izravnu inspiraciju za jeziv čin koji je izveo u srijedu poslijepodne, bila bi to pjesma 'U snovima'. Njezin ulomak preveli smo onako kako je citiran na poznatom češkom portalu Idnes:

U snovima

U snovima. Samo sam u snovima bio slobodan.
Samo sam se u snu obraćao masi.
U snovima se nisam bojao sve reći
ali apsolutno sve što mislim.
U snovima me tražila policija.
U snovima sam sanjao pobune.
U snovima sam bio bik, mlatio sam ćelije.
U snovima sam palio baklje.
Samo u snovima. Udario sam njušku gospodskom šakom.
(...)
U snovima. Objesili su me. Zasjenili su mi glavu.
Razbili su se na kotačima.
A ipak se nikada nisu slomili.

 

Društvo slovačkih književnika ogradilo se od svog člana odmah nakon atentata. 'Prema još nepotvrđenim izvješćima, atentator na premijera Slovačke Republike Roberta Fica je izvjesni Juraj Cintula. Od 2015. godine registriran je kao član Društva slovačkih književnika. Uprava društva je s bijesom i apsolutnom osudom primila ovu prijavu, a ako se ovo potvrdi, članstvo ove osobe bit će odmah opozvano. Istovremeno izražavamo svoje ogorčenje takvim brutalnim činom, koji nema paralele u povijesti Slovačke. Premijeru želimo brz oporavak kako bi ponovno mogao u potpunosti obavljati svoju dužnost za dobrobit cijele Slovačke. Molimo za njegov život i zdravlje', napisali su u priopćenju.