odličan ručak za cijelu obitelj

Kao iz restorana: Ova brzo gotova tjestenina pravi je gurmanski užitak

13.05.2024 u 11:19

Bionic
Reading

Spoj sezonskih artičoka s uvijek očaravajuće ukusnim škampima čine dobitan spoj u ovoj jednostavno tjestenina koja osvaja na prvi zalogaj

Slasne tjestenine mnogima su omiljen obrok, a ideja za njihovu pripremu zaista je beskonačno. No, kada želite složiti nešto posebno, donosimo recept koji nikog neće ostaviti ravnodušnim.

Tjestenina sa sezonskim artičokama i ukusnim škampima ne samo da izgleda kao da je stiglo ravno iz prestižnog restorana, već i osvaja svojim aromama i pogođenim spojem okusa.

Prednost je i njena jednostavna priprema za koju vam treba oko pola sata, pa je pogodna i za kulinarske početnike i za sve one koji ne žele provesti previše vremena u kuhinji, a rado bi ukućanima poslužili - nešto posebno.

Sastojci:

  • 350 g tjestenine (linguini)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica sitno nasjeckanog češnjaka (od 3 češnja)
  • 1/4 žličice mljevene crvene paprike
  • 3/4 šalice suhog bijelog vina
  • 350 g srca artičoka narezanih na četvrtine, iz staklenke s marinadom
  • 450 g oguljenih velikih sirovih škampa
  • 1/4 šalice maslaca
  • 1 žličica svježeg limunovog soka, plus kriške za posluživanje (od 1 limuna)
  • 1/4 šalice nasjeckanog svježeg ravnog peršina

Priprema:

Skuhajte tjesteninu u dobro posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. Ocijedite i ostavite sa strane.

Zagrijte ulje u velikoj tavi na srednje jakoj temperaturi. Dodajte češnjak i mljevenu crvenu papriku; kuhajte dok ne zamiriše, oko 30 sekundi. Dodajte vino; kuhajte, povremeno miješajući, dok se vino ne reducira na pola, oko 3 minute.

Dodajte marinadu od artičoka (tekućinu iz staklenke) i pustite da lagano kuha na srednjoj temperaturi. Ubacite škampe; kuhajte dok ne dobiju boju, 2 do 3 minute, okrećući ih. Premjestite na tanjur šupljikavom žlicom, kako bi se ocijedila tekućina.

Dodajte artičoke u tavu i smanjite temperaturu na srednje nisku. Umiješajte maslac, komad po komad, vrteći da se rastopi nakon svakog dodavanja pa stavite limunov sok.

Dodajte kuhanu tjesteninu i škampe u tavu. Miješajte dok se ne sjedini i zagrije. Maknite s vatre i umiješajte peršin. Poslužite s kriškama limuna.