čudnovato otkriće

Dva misteriozna objekta duboko u Zemlji: Drevni planet sudario se s našim?

11.05.2024 u 07:37

Bionic
Reading

Vulkani i potresi su među najdinamičnijim i najzanimljivijim silama na Zemlji, ali njihovo podrijetlo ostalo je pomalo nedokučivo. Tektonika ploča rezultat je kozmičkog sudara prije otprilike 4,5 milijardi godina, kada je objekt veličine planeta Marsa udario u Zemlju. Udar je za sobom ostavio neke čudne mrlje unutar našeg planeta

Te grude možda su stvorile tektoniku ploča, prema novom istraživanju računalnog modeliranja. Ova nova hipoteza opisana je u studiji objavljenoj 7. svibnja u časopisu Geophysical Research Letters, prenosi Yahoo!news.

Što su zapravo te misteriozne grude? U 1980-ima geofizičari su otkrili dvije mrlje neobičnog materijala i veličine kontinenta duboko blizu središta Zemlje. Jedna se nalazi ispod Tihog oceana, a druga ispod afričkog kontinenta. Obje su misteriozne tvorevine dvostruko veće od Mjeseca. Toliko su velike da bi, kada bi se postavile na Zemljinu površinu, napravile sloj debljine otprilike 60 milja oko planeta.

Formalno poznate kao velike provincije male brzine (LLVP), vjerojatno su izgrađene od različitih omjera elemenata omotača koji ih okružuje. Rad iz 2023. objavljen u časopisu Nature sugerirao je da su to ostaci drevnog planeta zvanog Theia, a koji se sudario sa Zemljom u istom velikom udaru koji je stvorio Mjesec. Studija sugerira da je većina Theije apsorbirana u naš mladi planet, formirajući LLVP grude. Preostali ostaci formirali su Mjesec.

'Čini se da Mjesec sadrži materijale koji su reprezentativni i za Zemlju prije udara i za Theiju, ali se smatralo da bi svi ostaci Theije bili 'izbrisani' i homogenizirani zbog milijardi godina dinamike (npr. plašt konvekcija) u Zemlji', rekao je astrofizičar Državnog sveučilišta Arizona i koautor studije Nature Steven Desch.

'Ovo je prva studija koja dokazuje da različiti dijelovi Theije još uvijek borave u Zemlji, na granici njezine jezgre i plašta.' Studija tvrdi da su te grude stvorile tektoniku ploča našeg planeta, što je omogućilo procvat života.

Novi pogled na neke vrlo stare minerale

Ovaj novi rad temelji se na toj studiji. Koristeći računalno modeliranje, istraživači su utvrdili da su oko 200 milijuna godina nakon sudara s Theijom potopljene LLVP mrlje možda pomogle u stvaranju vrućih oblaka unutar Zemlje koji su poremetili površinu. Probili su ravnu koru i dopustili kružnim pločama da tonu u procesu koji se naziva subdukcija.

Prema istraživačkom timu, to može objasniti zašto su najstariji minerali na Zemlji kristali cirkona, za koje se čini da su prošli subdukciju prije više od četiri milijarde godina i možda su doprinijeli tektonici ploča.

'Ogromni udar nije samo razlog zbog kojeg imamo Mjesec. Ako je to slučaj, on je također postavio početne uvjete Zemlje', rekao je geoznanstvenik s Kalifornijskog tehnološkog instituta i koautor studije Qian Yuan za Washington Post.

Model je potaknuo brojna pitanja za geologe, uključujući i ono bi li sudar rezultirao recikliranjem cijele Zemljine kore umjesto tektonike ploča. Taj se proces potencijalno dogodio na našoj sestrinskoj planeti Veneri prije nekoliko milijardi godina. Postoje i neke geokemijske nedosljednosti koje bacaju sumnju na teoriju o razbijanju planeta u cjelini, prema nekim znanstvenicima.

Je li tektonika ploča doista potrebna za život na Zemlji?

Iako može biti destruktivna i za imovinu i za živote, neki znanstvenici vjeruju da tektonika ploča pomaže Zemlji da održi ciklus ugljika. Taj proces prenosi ugljik između mikroba, biljaka, minerala, životinja i Zemljine atmosfere. Četvrti najzastupljeniji element u svemiru također može formirati složene molekule na Zemlji poput DNK i proteina. Ovi građevni blokovi ugljika čine život na Zemlji mogućim.

Međutim druga studija, objavljena prošle godine u časopisu Nature, tvrdi da se tektonika ploča nije događala na Zemlji prije otprilike 3,9 milijardi godina, kada su se prvi tragovi života pojavili na njoj.

'Otkrili smo da nije bilo tektonike ploča u razdoblju za koje se smatra da je u njemu nastao život i da nije bilo tektonike ploča stotinama milijuna godina nakon toga', rekao je paleogeolog John Tarduno sa Sveučilišta u Rochesteru. 'Naši podaci sugeriraju da kada tražimo egzoplanete na kojima ima života, planeti ne moraju nužno imati tektonske ploče.'

Ono što je jasno jest da će još opstati konkretna pitanja kako, kada i zašto se pojavio život na našem planetu te kakvu je ulogu u tome imala, ili nije imala, tektonika ploča.