4. generacija

Porsche planira tri pogonska sklopa za budući Cayenne: Potpuno električni, hibridni ili s motorom s unutarnjim izgaranjem

09.08.2024 u 12:07

Bionic
Reading

Zahtjevan program testiranja prvih kamufliranih potpuno električnih prototipova već je uveliko u tijeku. Porsche istodobno napreduje s razvojem svojih snažnih hibridnih modela i modela motora s unutarnjim izgaranjem

Već više od 20 godina, Cayenne je karakteriziran svojom sposobnošću pružanja širokog raspona kvaliteta između karakterističnih voznih performansi Porschea, izvrsne udobnosti u svakodnevnoj vožnji i izvrsne sposobnosti pri vožnji izvan ceste. Budući modeli SUV-a neprimjetno će nastaviti ovu priču o uspjehu, zadržavajući sve poznate značajke automobila.

'Cayenne je uvijek definirao sportski automobil u svom segmentu. Sredinom desetljeća, četvrta generacija će postaviti standarde u segmentu kao električni SUV,' kaže Oliver Blume, izvršni direktor Porsche AG. 'U isto vrijeme, u sljedećem desetljeću naši će kupci i dalje moći birati iz širokog spektra snažnih i učinkovitih modela s motorima s unutarnjim izgaranjem i hibridnih modela.' Treća generacija Cayennea bit će dodatno unaprijeđena i nastavit će se nuditi uz četvrtu, potpuno električnu generaciju.

Porsche Cayenne S Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche AG

Trenutna generacija Cayennea, koja je prošle godine dobila jednu od najopsežnijih nadogradnji proizvoda u povijesti Porschea, dalje će se razvijati uz velika tehnološka ulaganja u budućnosti. Ovdje će se programeri usredotočiti, između ostalog, na pogonske sklopove, posebice na poboljšanje učinkovitosti V8 koji je razvio Porsche i napravio u tvornici motora u njemačkom Zuffenhausenu. Opsežne tehničke mjere osigurat će da twin-turbo motor bude spreman za ispunjavanje budućih zakonskih zahtjeva.

Postavljanje novih standarda u SUV segmentu kao razvojni cilj

Porsche je čvrsto predan elektromobilnosti. 'Naša proizvodna strategija mogla bi nam omogućiti isporuku više od 80 posto naših novih automobila potpuno elektrificiranih 2030. – ovisno o potražnji naših kupaca i razvoju elektromobilnosti u regijama svijeta,' kaže Blume. Kao potpuno iznova razvijen i redizajniran model, četvrta generacija najprodavanijeg Cayennea namijenjena je značajnoj podršci razvoju elektromobilnosti u Porscheu.

Potpuno električni luksuzni SUV temelji se na sveobuhvatnom daljnjem razvoju Premium Platform Electric (PPE) s 800-voltnom arhitekturom. 'Fleksibilnost PPE arhitekture omogućuje nam integraciju najnovije tehnologije u područjima visokonaponskih sustava, pogonski sklop i podvozje. Iskoristit ćemo potencijal elektrifikacije kako bismo podigli Cayenne na potpuno novu razinu na više načina – na primjer, u vožnji,' kaže Michael Steiner, član Izvršnog odbora za istraživanje i razvoj u Porsche AG. Uz poznate Porscheove vozne karakteristike, razvojni ciljevi uključuju visok kapacitet i stabilno punjenje, visoku učinkovitost te visoku razinu udobnosti i svakodnevne upotrebe.

Porsche Cayenne prototip j Izvor: Promo fotografije / Autor: Porsche AG

Slijede milijuni probnih kilometara

Nakon produljene faze digitalnog razvoja i testiranja, kao i prvih testnih vožnji na poligonima Razvojnog centra u Weissachu, prvi kamuflirani prototipovi potpuno električnog Cayennea već su napustili Porscheovu tvornicu. 'Testiranje u stvarnom svijetu je započelo, a ovo je jedna od najvažnijih prekretnica u razvojnom procesu,' kaže Michael Schätzle, potpredsjednik proizvodne linije Cayenne. Do datuma lansiranja prototipovi će prijeći nekoliko milijuna testnih kilometara diljem svijeta u ekstremnim klimatskim i topografskim uvjetima. 'Na taj način osiguravamo trajnost i pouzdanost hardvera, softvera i svih funkcija automobila u skladu s našim visokim standardima kvalitete', kaže Schätzle.