rast cijena

Dan D za SAD: Očekuje se najviša stopa inflacije u 40 godina

10.12.2021 u 07:27

Bionic
Reading

Pokažu li se procjene točnima, cijene u SAD-u nisu rasle ovoliko snažno još od ranih godina Reaganove administracije

Ministarstvo rada u petak će objaviti indeks potrošačkih cijena (CPI) za studeni, parametar koji mjeri cijenu desetaka artikala. Indeks pokriva običnu robu, uključujući benzin i mljevenu govedinu, ali se proteže i na širi asortiman proizvoda poput smrznutog povrća, sobnog bilja i cvijeća te potrepština za kućne ljubimce.

Wall Street očekuje da će indeks odražavati rast od 0,7 posto u mjesecu, što bi značilo povećanje od 6,7 posto u odnosu na godinu dana, prema procjenama Dow Jonesa. Isključujući hranu i energiju, predviđa se da će takozvani temeljni CPI porasti za 0,5 posto na mjesečnoj i 4,9 posto na godišnjoj razini.

Ako su te procjene točne, to bi bila najveća vrijednost CPI-a u odnosu na prethodnu godinu od lipnja 1982., kada je indeks premašio sedam posto nakon što je u ožujku i travnju 1980. dostigao više od 14 posto, što je rekord koji još uvijek nije oboren.

U kontekstu temeljne inflacije, razina bi bila najviša od lipnja 1991. godine. Skok inflacije, međutim, više nije vijest za tržište. Ulagači su posljednjih mjeseci promatrali različite podatke koji pokazuju najvišu razinu u posljednjih nekoliko desetljeća. Zapravo, neki ekonomisti misle da bi povećanje moglo premašiti sedam posto.

Ono što će tržište zanimati je koliko je razina doista visoka i kakvu bi to reakciju Federalnih rezervi moglo izazvati.

'Mislim da to ne bi bilo dobro za dionice', rekao je Tom Graff, voditelj fiksnog prihoda u Brown Advisoryju.

'Najvjerojatniji razlog zašto bi se dionice mogle spustiti u sljedećih nekoliko mjeseci bio bi taj što se inflacija smatra toliko problematičnom da će Fed morati postati agresivan mnogo prije.' Fed već reagira na inflaciju i uskoro će učiniti više u tom smislu.

Očekuje se da će središnja banka na sastanku sljedećeg tjedna ubrzati tempo povlačenja potpore.

U praksi, to znači vjerojatno udvostručenje smanjenja kupnje obveznica na 30 milijardi dolara mjesečno. To bi dovelo do kraja programa koji je kupovao 120 milijardi dolara mjesečno oko ožujka 2022. Nakon toga Fed bi mogao početi podizati kamatne stope ako inflacija i dalje bude problem.