regulator na nogama

Nestašica 'čudotvornog lijeka' za dijabetes i pretilost: 'Ne radite to!'

28.06.2024 u 13:14

Bionic
Reading

Privatne klinike prebrzo prepisuju lijekove za dijabetes i pretilost iz 'kozmetičkih' razloga, upozorila je Europska agencija za lijekove (EMA), i ukazala na kronične nestašice lijekova za šećernu bolest

Regulator je također sugerirao da liječnici ne bi trebali propisivati ove lijekove za liječenje osoba kojima to zaista nije prioritet dok su zalihe niske.

Otkako je danski farmaceut Novo Nordisk objavio podatke da njihov Ozempic zaslužan za značajan gubitak težine, došlo je do naglog porasta potražnje za ovom klasom lijekova koji se koriste za liječenje dijabetesa tipa 2 i pretilosti, što je dovelo do nestašica od 2022. godine.

Karl Broich, supredsjedatelj EMA-ine grupe za upravljanje nestašicama lijekova, upozorio je da privatnici previše propisuju lijek Ozempic i slučajevima kad on uopće nije potreban, što vodi u nestašice, dodajući da je to viđeno u Njemačkoj.

Lijekovi kojih najviše nedostaje su Novo Nordiskovi Ozempic, Victoza, Saxenda i Lillyjev Trulicity. Svi osim Saxende su odobreni za liječenje dijabetesa, dok je Saxenda lijek za pretilost, rekla je za Politico Emer Cooke, čelnica EMA-e.

'Ovi lijekovi su svugdje, od online rasprava do društvenih mreža, izjava slavnih osoba i postaju dio popularne kulture,' rekla je.

'Zabrinuti smo da naše poruke ne dopiru do zdravstvenih djelatnika, pacijenata i potrošača čiji će napori zaista najviše pomoći u upravljanju ovim nestašicama', dodala je.

EMA je pozvala proizvođače lijekova da pojačaju svoju proizvodnju i surađuju s državama kako bi 'kontrolirali i optimizirali' distribuciju ovih lijekova. Također želi da države razviju smjernice za prioritizaciju pacijenata koji imaju najveću potrebu za lijekovima.

Tržišna pomama za lijekovima tipa Ozempic također je privukla kriminalne bande, 'povećavajući rizik od ulaska krivotvorenih proizvoda na tržište s ozbiljnim posljedicama za javno zdravlje,' objavila je EMA.

Regulator je prošlog listopada upozorio da su lažne predpunjene doze Ozempica pronađene u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu.

sve osim nogometa

Učitavanje...