IMA LI NADE?

Novi operativni programi za razvoj govedarstva i svinjogojstva

09.01.2013 u 16:36

Bionic
Reading

Novi operativni programi za razvoj govedarske i svinjogojske proizvodnje predstavljeni u Ministarstvu poljoprivrede donijet će hrvatskim govedarima i svinjogojcima priliku za bolje pozicioniranje na tržištu, ali i privući sredstva iz Europske unije. Istaknuto je to na sjednici dvaju Povjerenstava za izradu izmjena i dopuna operativnih programa razvitka govedarske i svinjogojske proizvodnje u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2020. godine, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede

'Ciljevi oba programa su podizanje konkurentnosti sektora govedarske i svinjogojske proizvodnje, povećanje proizvodnje, razvoj poluekstenzivnih sustava proizvodnje i sustava proizvodnje za specijalne namjene, ali i razvoj i unapređenje proizvodnje hrvatskih autohtonih pasmina', istaknula je Vesna Gantner Kuterovac, pomoćnica ministra poljoprivrede.

Mjere koje će biti obuhvaćene programima čine investicije u nove proizvodne kapacitete (minimalno 200 milijuna eura godišnje uz 50 posto sredstava EU-a), kratkoročne mjere za restrukturiranje sektora, optimalizacija zemljišnim resursima, edukacija te podizanje razina sposobnosti i vještina kroz tzv. trening centar.

'Program će biti osnova za razvoj oba sektora kroz Program ruralnog razvoja u kojem ćemo od 2014. godine imati na raspolaganju 333 milijuna eura godišnje', naglasila je pomoćnica Gantner Kuterovac.