PODACI HGK-A

U prvih jedanaest mjeseci 2014. izvoz povećan za 8,7 posto

12.01.2015 u 10:47

Bionic
Reading

Kao što su i ranije analize pokazivale, razdoblje od sredine do kraja prošle godine obilježio je trend usporavanja rasta izvoza na godišnjoj razini, ali se na osnovi prvih rezultata ne može točno utvrditi je li nakon studenoga takav trend zaustavljen, stoji u priopćenju Hrvatske gospodarske komore

Inače je navedeni trend bio posljedica usporedivosti razdoblja prije i nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. NaimeM pristupanje je dovelo do povećanja obujma robne razmjene s inozemstvom, pa su u prvom polugodištu 2014. godine u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, kada Hrvatska još nije bila članica EU-a, zabilježene relativno visoke stope rasta, navodi se u priopćenju HGK.

Prema prvim rezultatima vrijednost izvoza u prvih jedanaest mjeseci povećana je za 8,7 posto, pri čemu je vrijednost izvoza u ostale članice EU-a povećana za 11,0 posto, a u sve ostale zemlje 4,8 posto. Uvoz je istodobno povećan za 4,2 posto, pri čemu je vrijednost uvoza iz članica EU-a povećana za 6,8 posto, a vrijednost uvoza iz ostalih zemalja smanjena za 3,1 posto. Takva su kretanja izvoza i uvoza prema prvim rezultatima dovela do pada iznosa robnog deficita na godišnjoj razini za 1,8 posto. Međutim, te stope će zbog metodoloških usklađivanja u manjoj mjeri biti naknadno izmijenjene.