multinacionalka

Unilever prodao biznis u Rusiji i Bjelorusiji: Posao je bio vrlo složen

10.10.2024 u 19:05

Bionic
Reading

Unilever je priopćio da je prodao svoj biznis u Rusji te da napušta zemlju nakon više od dvije i pol godine od početka rusko-ukrajinskog rata. Tvrtka je već ostala u Rusiji puno dulje od nego druge kompanije. Multinacionalna tvrtka Unilever prodala je svoju rusku podružnicu, postavši posljednja u dugom nizu kompanija koje su se odlučile odreći unosnih poslova

Ruski posao je preuzeo Arnest Group, lokalni proizvođač koji je već kupio nekoliko drugih zapadnih tvrtki. Uz rusko poslovanje, prodaja također uključuje Unileverove operacije u Bjelorusiji, u poslu vrijednom približno 600 milijuna eura,kako je procijenio Financial Times.

Trenutno Unilever proizvodi razne proizvode uključujući Axe, Horlicks, Ben & Jerry's, Lipton, s markama u više od 190 zemalja. Podijeljen je u pet ogranaka, kućnu njegu, ljepotu, prehranu, osobnu njegu i sladoled. Također ima tvrtke za istraživanje i razvoj u Indiji, Pakistanu, Kini, Velikoj Britaniji, Nizozemskoj i SAD-u, javlja Euronews.

"Unilever je danas završio prodaju svoje ruske podružnice Arnest grupi, ruskom proizvođaču parfema, kozmetike i proizvoda za kućanstvo. Prodaja uključuje cjelokupno Unileverovo poslovanje u Rusiji i četiri tvornice. Naše poslovanje u Bjelorusiji također je uključeno u prodaju. Tijekom prošle godine pažljivo smo pripremali poslovanje Unilever Rusija za potencijalnu prodaju. Ovaj posao je bio vrlo složen i uključivao je odvajanje IT platformi i opskrbnih lanaca, kao i migraciju robnih marki na ćirilicu. Završetak prodaje završava prisutnost Unilevera u Rusiji', rekao je Hein Schumacher, glavni izvršni direktor (CEO) Unilevera.

Brojne zapadne tvrtke napustile su Rusiju prodajom ili zatvaranjem svojih operacija u zemlji, još s početkom rata. To uključuje HSBC, Volkswagen, Renault, Heineken, Danone i nekoliko drugih. Unilever, kao i drugi divovi poput Nestléa, ostali su puno dulje.