tržište kapitala

Zagrebačka burza: Dionice u blagom oporavku na tjednoj bazi, pri sniženoj aktivnosti

Bionic
Reading

U tjednu u kojem se većina svjetskih indeksa odlučno opravljala od korekcije s početka mjeseca i većinom nadoknadila zadobivene gubitke, domaći dionički indeksi nisu uspjeli pronaći sličan pozitivni moment te su tjedan završili bez jasnog smjera

Nakon pozitivnog početka tjedna u ponedjeljak i utorak nadovezala su se dva trgovinska dana u kojima su dionice pretežno gubile na vrijednosti. U petak je CROBEX tako zabilježio još jedan mali pad od 0,10 posto, ali je na tjednoj razini ipak upisao dobitak od 0,64% zbog pozitivnog otvaranja tjedna. Vrijednost CROBEX je tako još uvijek 1,3% niža od recentne najviše vrijednosti od 2987 bodova.

Sektorski pod-indeksi su danas redom završili u crvenom. Transportni sektor je izgubio 0,87 posto zbog loše izvedbe Atlantske plovidbe (-2,61 posto). Industrijskom, građevinskom i prehrambenom sektoru se nije promijenila vrijednost.

Trgovinska aktivnost je dodatno oslabila pod utjecajem prekinutog trgovanja zbog blagdana u četvrtak i općenitog izostanka poslovnih objava kompanija, što je sezonski i očekivano. Zabilježeno je tek skromnih 250 tisuća eura redovnog prometa dionicama, najmanje ove godine.

Trgovalo se uobičajeno likvidnijim izdanjima ali u znatno manjim od uobičajenih volumena – Span (64 tisuće eura), Končar (44 tisuće eura), HT (24 tisuće eura) i Podravka (14 tisuća eura).

Izvedbu dana imala je dionica Jadrana (+6,56 posto). Osim nje samo osam drugih dionica je zabilježilo pozitivne dnevne izvedbe, a između njih Luka Ploče (+2,14 posto) i Medika (+1,69 posto). Gubitnik dana je Mon Perin sa -3,75 posto. Nije bilo objava vijesti kompanija koje bi mogle utjecati na cijene.

Dobitnik dana: Jadran d.d. + 6,56% 1,30

Gubitnik dana: Mon Perin – 3,75% 7,70

CROBEX: -0,10% 2945,10