traže pritvor

Državno odvjetništvo: Ubojica bi mogao ponoviti ista kaznena djela

23.07.2024 u 23:05

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Bjelovaru podnijet će sucu istrage bjelovarskog Županijskog suda prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv Krešimira Pahokija (51) koji se sumnjiči za 11 kaznenih djela, među kojima su femicid, četiri teška ubojstva i jedno ubojstvo

Kako je izvijestilo Državno odvjetništvo (DORH), bjelovarski ŽDO podnijet će sudu istrage prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi okrivljenik boravkom na slobodi mogao ponoviti ista kaznena djela ili dovršiti kaznena djela koja su ostala u pokušaju, a za koja se prema zakonu može izreći kazna zatvora od pet godina ili teža kazna.

Uz to, tužiteljstvo će predložiti pritvor zbog nužnosti određivanja istražnog zatvora radi neometanog odvijanja kaznenog postupka s obzirom na zapriječenu kaznu zatvora za inkriminirana kaznena djela, a kod kojih su okolnosti počinjenja posebno teške.

DORH je, ne navodeći Pahokijev identitet, izvijestio da je zamjenica županijskog državnog odvjetništva u bjelovarskom ŽDO-u, po primitku kaznene prijave Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske protiv 51-godišnjaka, provela dokaznu radnju njegovog prvog ispitivanja te je donijela rješenje o provođenju istrage protiv Pahokija zbog sumnje da je počinio 11 kaznenih djela protiv života i tijela.

  • +17
Krešimir Pahoki Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajač

Prema DORH-u, postoji osnovana sumnja da je Pahoki u ponedjeljak počinio jedno teško ubojstvo ženske osobe, četiri teška ubojstva, jedno ubojstvo, tri teška ubojstva u pokušaju i dva ubojstva u pokušaju.

Policija je ranije, ne navodeći Pahokijev identitet, izvijestila da je osumnjičeni u ponedjeljak ušao u prostor ustanove za smještaj starijih i nemoćnih osoba u Daruvaru gdje je u namjeri da liši života više osoba pucao iz vatrenog oružja čime je počinio 11 kaznenih djela. Očevidom na mjestu događaja rukovodila je zamjenica županijskog državnog odvjetnika u Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, koja je naložila obdukciju smrtno stradalih osoba, dodala je policija.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina izjavio je u ponedjeljak u Daruvaru da je policija uhitila Pahokija u ugostiteljskom objektu nedaleko od Doma za starije i nemoćne osobe vrlo brzo nakon dojave o pucnjavi te da je kod sebe imao neregistrirano kratko vatreno oružje.

  • +5
Priveden ubojica iz Daruvara Krešimir Pahoki Izvor: Pixsell / Autor: Neva Žganec

Izvijestio je da je na mjestu događaja ubijeno pet osoba, u virovitičkoj bolnici još jedna osoba podlegla je ozljedama, dok je njih šest ozlijeđeno. Pet ubijenih bili su štićenici doma, a jedna je osoba bio djelatnik doma. Milina je otkrio i da je policija prema Pahokiju od 2012. do lipnja ove godine postupala tri puta zbog narušavanja javnog reda i mira te zbog obiteljskog nasilja.