debeli dosje

Minirao bankomat i pregazio policajca, sud mu odrezao brutalnu kaznu

18.09.2024 u 16:18

Bionic
Reading

Zbog postavljanja eksploziva na bankomat u Mihovljanu i pokušaja ubojstva policajca zagrebački Županijski sud nepravomoćno je, na 18 godina zatvora, osudio 45-godišnjeg Marka Sudca

Optužnica je teretila Marka Suca za tešku krađu, za što mu je izrečena kazna zatvora u trajanju od pet godina, dok je za nalet vozilom na policajca prilikom bijega, a što je okvalificirano kao pokušaj teškog ubojstva, dobio 15 godina zatvora, što mu je objedinjeno u kaznu od 18 godina.

Njegovom suoptuženiku Iliji Jerkoviću (39) je u istom postupku izrečena nepravomoćna kazna zatvora od jedne godine i osam mjeseci.

Prema optužnici, Sudac i Jerković su 4. srpnja 2022. oko 3,15 sati u Mahovljanima postavili i aktivirali eksploziv na bankomatu Zagrebačke banke. Optuženici, stoji u optužnici, nisu uspjeli prikupiti novčanice jer su ih u tome spriječili pripadnici Specijalne policije koji su im postavili zamku.

Nakon što su policajci povikali Sucu i Jerkoviću da stanu, Sudac je sjeo u automobil te naglo krenuo prema policajcu koji ga je pokušavao zaustaviti. Pripadnik Specijalne policije je u naletu vozila lakše ozlijeđen zahvaljujući vještinama kojima je izbjegao punu silinu naleta vozila.

Prema pisanju medija, Marko Sudac je otprije poznat policiji te je višestruko osuđivan za krađe, prijetnje, zločinačko udruživanje i gospodarski kriminal. O njemu su pisali i strani mediji nakon što je 2016. pobjegao iz švicarskog zatvora.