pola milijuna eura duga

Ostali kratki Gradu Zagrebu; predložen stečaj za NK Zagreb

15.07.2024 u 10:32

Bionic
Reading

Grad Zagreb podnio je zagrebačkom Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečaja nad Nogometnim klubom (NK) Zagreb zbog nešto više od 500.000 eura neplaćene naknade za korištenje Nogometnog centra Zagreb u Veslačkoj ulici

Grad Zagreb kao vjerovnik ima tražbinu prema NK Zagreb od 521.076 eura koja se temelji na 475.120 eura glavnice i 45.955 eura kamate, a taj je iznos i utužen krajem 2023. na zagrebačkom Trgovačkom sudu, ističe se u prijedlogu za otvaranje stečaja.

Dodaje se i kako se tražbina temelji na pravnoj osnovi naknade za korištenje sportskog objekta Nogometni centar Zagreb stečenog bez osnove jer, kako je istaknuto, stečajni dužnik koristi centar, a ne plaća naknadu.

Grad Zagreb poziva se i na zaključak i otkazu ugovora o zakupu sportske građevine od 29. prosinca 2021. nakon čega dužnik nije predao centar te je nastala obveza da plaća tržišnu cijenu zakupa.

Visina tražbine temelji se na nalazu i mišljenju stalnog sudskog vještaka, a vjerojatnost tražbine potvrđena je rješenjem Trgovačkog suda u Zagrebu od 13. lipnja kojim je određena i privremena mjera osiguranja novčane tražbine predlagatelja osiguranja.

U prijedlogu za otvaranje stečaja navodi se i da je NK Zagreb kao dužnik prezadužen, odnosno njegova imovina je manja od postojećih obveza, a što proizlazi iz javno dostupnih dokumenata - bilance za 2022. i 2023 i izvještaja o prihodima i rashodima udruge NK Zagreb za 2022. i 2023. što je potvrdio i stalni sudski vještak u mišljenju od 4. srpnja.