sud u splitu

Trojici USKOK-ova optužnica zbog prodaje kokaina

17.07.2024 u 10:39

Bionic
Reading

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana koji su u sklopu zločinačke organizacije na prodaji jednog kilograma kokaina zaradili najmanje 201.738 eura.

Tužiteljstvo je izvijestilo da optužnica tereti 37-godišnjaka, 38-godišnjaka i 24-godišnjaka za zločinačko udruženje i neovlaštenu proizvodnju i promet drogama u sastavu zločinačkog udruženja.

Optužnicom se 37-godišnjaku stavlja na teret da je od 6. travnja 2021. do 25. svibnja 2023. povezao u zajedničko djelovanje preostale okrivljenike te još najmanje tri zasad nepoznate osobe radi kontinuirane nabave i prodaje kokaina, pri čemu su u realizaciji ​tog plana i dogovora koristili posebno nabavljene kriptirane telefone.

Nakon što je sa zasad nepoznatom osobom dogovorio kontinuiranu nabavu kokaina​ 37-godišnjak je nalagao ​godinu dana starijem muškarcu da s tom osobom dogovara nabave po 500​ grama kokaina​. To je 38-godišnjak i učinio pa je upućiva​o vozača na mjesto i vrijeme primopredaje droge koju je preuzimao ​37-godišnjak koji je pritom predavao novac za isporučenu drogu.

Potom je ​37-godišnjak drogu odnosio u stan kojeg je iznajmio na ime 24-godišnjaka u Podstrani gdje su zajedno miješali drogu povećavajući joj masu te je pakirali u manje paketiće koje su sva trojica dijelili između sebe radi daljnje prodaje.

​U tom su razdoblju nabavili najmanje kilogram kokaina visoke čistoće kojem su povećali masu s najmanje 900 grama punila te su tako pripremljenu drogu prodali većem broju osoba i zaradili ​najmanje 201​.738 eura. ​

Terete ih da su pribavili još najmanje 500 grama kokaina jednake čistoće, ali ga nisu uspjeli izmiješati s punilima i povećati mu masu, razdijeliti i prodati, jer je policija 25. svibnja 2023. kod ​24-godišnjaka pronašla i oduzela drogu.

Uskok dodaje da je predložio produljenje istražnog zatvora protiv dvojice okrivljenika.