nedavno bio u dubrovniku

Mladi Britanac pao s kruzera kod Dubrovnika, u tijeku potraga. Oglasilo se Ministarstvo

09.08.2024 u 13:01

Bionic
Reading

U tijeku je potraga za nestalim putnikom kruzera u Jadranu, pokraj otočića Jabuka

Kruzer Explorer Of The Seas, koji je nedavno posjetio Dubrovnik, trebao je pristati u Zadru danas oko podneva, no čini se da će doći do kašnjenja, piše Dubrovački dnevnik. Traje potraga za putnikom - mlađim muškarcem iz Ujedinjenog Kraljevstva - koji je s kruzera pao u more. Na moru se mogu vidjeti brodice koje vjerojatno sudjeluju u potrazi. Policija je dobila dojavu u 5:00 ujutro. Više informacija znat će se tijekom dana. Prije nekoliko dana kruzer je bio u Dubrovniku, a u podne je trebao uploviti u Zadar.

Oglasilo se Ministarstvo prometa

'Intenzivna akcija koordiniranog traganja za nestalom osobom s putničkog broda provodi se u širem području viškog arhipelaga, uz angažman pomorskih i zračnih jedinica.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC) koordinira akciju traganja i spašavanja za nestalom osobom u moru viškog arhipelaga, koja je pokrenuta jutros, 9. kolovoza u 05.00 sati, nakon zaprimanja dojave zapovjednika putničkog broda tijekom plovidbe nedaleko otočića Jabuka, iz smjera Dubrovnika prema Zadru.

Sukladno uspostavljenom planu akcije traganja i spašavanja, u potrazi za mlađim državljaninom Ujedinjenog Kraljevstva u akciju traganja uključene su Lučka kapetanija Split, Ispostava lučke kapetanije u Hvaru, zatim Obalna straža RH sa brodom i zrakoplovom, kojim se pretražuje područje nestanka te službenici iz Postaje pomorske i aerodromske policije u Zadru.

U traganje za nestalim angažirane su i posade putničkih brodova EXPLORER OF THE SEAS, AF MARINA i OLYMPOS SEAWAYS te vlasnici privatnih brodica, koji su se svojevoljno priključili akciji. Od početka akcije se putem obalnih radio postaja (ORP Split-radio i ORP Zadar-radio), odašilje obavijest o čovjeku u moru (‘PAN-PAN’), prema svim sudionicima u pomorskom prometu. Po saznanju novih informacija pravovremeno ćemo obavijestiti javnost', navodi se u priopćenju Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U potrazi sudjeluje i Obalna straža

Obalna straža Republike Hrvatske angažirana je u akciji spašavanja i traganja za nestalom osobom u moru na području akvatorija otočića Jabuka. U potrazi je angažiran ophodni brod OB-02 „Šolta“ i avion Pilatus PC-9M Hrvatskog ratnog zrakoplovstva iz sastava Obalne straže. Brod Obalne straže i avion HRZ-a uključeni su akciju traganja za nestalom osobom na zahtjev Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje na moru, izvijestili su iz Ministarstva obrane.