U VELIKOJ GORICI

USKOK podigao optužnicu protiv upravnog savjetnika zbog zlouporabe položaja

09.09.2024 u 12:42

Bionic
Reading

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1972.) zbog zlouporabe položaja i ovlasti. Optužnicom se okrivljenika tereti da je, kao upravni savjetnik za prostorno uređenje i građenje u Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja Grada Velike Gorice, tijekom 2016. godine nezakonito omogućio podnositeljima zahtjeva da i nakon isteka zakonskog roka podnesu zahtjeve za izdavanje rješenja o izvedenom stanju na građevinama

Prema optužnici, okrivljenik je iskoristio činjenicu da je jedan od podnositelja svoj zahtjev podnio u zakonskom roku, no da taj postupak još uvijek nije bio riješen. Bez znanja i suglasnosti tog podnositelja, okrivljenik je u 13 navrata Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Grada Zagreba dostavljao izjave s neistinitim potpisima podnositelja. Iz tih lažnih izjava proizlazilo je da je podnositelj suglasan s proširenjem svog zahtjeva na druge podnositelje, iako to nije bilo točno.

Na temelju tih lažnih izjava, Gradski ured je pokrenuo upravne postupke i na temelju dostavljene dokumentacije donio rješenja o izvedenom stanju i za građevine drugih podnositelja koji su svoje zahtjeve podnijeli izvan zakonom propisanog roka. Time je okrivljenik, prema navodima optužnice, omogućio zainteresiranim osobama da na nezakonit način dobiju rješenja o izvedenom stanju na svojim građevinama, što im inače ne bi bilo moguće s obzirom na protek roka za podnošenje zahtjeva.

USKOK tereti okrivljenika za zlouporabu položaja i ovlasti, navodeći kako je svojim postupanjem prekršio propise i omogućio da se upravni postupci vode na temelju neistinitih podataka, čime je nanesena šteta zakonitosti rada javne uprave.