tri ubojstva

Visoki kazneni sud potvrdio uvjetni otpust ubojici Reihl-Kira

27.06.2024 u 17:35

Bionic
Reading

Visoki kazneni sud (VKS) potvrdio je odluku sisačkog Županijskog suda o uvjetnom otpusti Antunu Gudelju koji je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina zbog tri ubojstva, u kojima je jedna od žrtava bio načelnik osječko-baranjske policije Josip Reihl-Kir te jednog pokušaja ubojstva

VKS je, ne navodeći Gudeljev identitet, istaknuo da su zatvoreniku izrečene posebne obveze javljanja nadležnoj policijskoj postaji i probacijskom uredu koje traju preostalih deset mjeseci do isteka kazne zatvora.

Prizivni sud je naveo da je Gudelj ocijenjen kao naročito uspješan u pojedinačnom programu izvršavanja kazne zatvora te da uredno koristi izvankaznioničke pogodnosti, dok je vjerojatnost kriminalnog povrata procijenjena manje vjerojatnom.

VKS dodaje da Gudelj priznaje počinjena kaznena djela i verbalizira kritičnost te ima osiguran poslijepenalni prihvat kod sestre. Nadodaje i da je izdržao više od tri četvrtine kazne zatvora na koju je osuđen pa je ocjena i VKS-a kako je vrijeme koje je proveo na izdržavanju kazne ''očito utjecalo na njega pa se svrha kažnjavanja može postići i nadziranom slobodom u okvirima uvjetnog otpusta''.

Apelacijski sud smatra kako navodi u žalbi državnog odvjetnika da Gudelj nema kritički odnos prema počinjenim djelima i žrtvama jer se prema dostupnim podacima nije ispričao članovima obitelji ubijenih, uz sve druge nabrojane Gudeljeve pozitivne okolnosti, kao i povoljan omjer izdržanog i neizdržanog dijela kazne, ne dovode u pitanje pozitivnu odluku o uvjetnom otpustu.

''Odnos prema članovima obitelji ubijenih žrtava nije jedina ili odlučujuća okolnost kojom se sud rukovodi prilikom donošenja odluke o uvjetnom otpustu nego odluku o tome postoji li osnovano očekivanje da zatvorenik neće počiniti novo kazneno djelo donosi na temelju cjelokupnog stanja spisa'', pojašnjava VKS.

Gudelj je na osječkom Županijskom sudu u srpnju 2010. nepravomoćno osuđen na 20 godina za ubojstvo načelnika osječke policije Josipa Reihl-Kira, predstavnika lokalne vlasti Gorana Zobundžije i Milana Kneževića te teško ranjavanje Mirka Tubića u srpnju 1991. u Tenji.

Gudelju za zločin suđeno tri puta za isti zločin

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, sudac Damir Krahulec je istaknuo da je dokazano kako je Gudelj znao da Reihl-Kir kao načelnik policije, Goran Zobundžija, potpredsjednik izvršnog vijeća Skupštine općine Osijek, Milan Knežević, skupštinski odbornik i Mirko Tubić, predsjednik MZ-a Tenje idu na pregovore u Tenju, gdje su pobunjeni Srbi stavili barikade na putu prema Osijeku. Zbog toga su ubojstva kao i pokušaj ubojstva okvalificirani kao bezobzirni.

Osječki sud je u obrazloženju presude istaknuo da je Gudelj znao tko se nalazi u Kneževićevu automobilu te je bio ljut na Reihla-Kira i Zobundžiju što kao Hrvati idu na pregovore sa Srbima Kneževićem i Tubićem. Iako je vidio rotirajuće svjetlo, prišao je cesti i s 10 metara udaljenosti iz kalašnjikova u automobil rafalno ispalio 30 metaka.

Od posljedica teških ranjavanja sva trojica su ubrzo umrla, a teško ranjeni Mirko Tubić je preživio.

Prvostupanjski sud je ocijenio da su ubojstva i pokušaj ubojstva počinjeni pri smanjenoj ubrojivosti jer su Gudelju na nadzornoj točki, gdje je bio kao pripadnik pričuvnog sastava policije, dolazile neprovjerene informacije o stradanju oca, majke i stanju kuće.

Gudelju je suđenje na osječkom sudu bilo treće za isti zločin. Na 20 godina zatvora osuđen je u odsutnosti 1994. Nakon što je uhićen u Njemačkoj i izručen Hrvatskoj 1996. ponovno mu se sudilo, a na njega je 1997. primijenjen Zakon o oprostu.

Ustavnom tužbom treće suđenje potaknula je udovica Josipa Reihla-Kira, Jadranka Kir. Hrvatskom pravosuđu Antun Gudelj, koji je živio u Australiji, izručen je u srpnju 2007. godine.