sjednice stranačkih tijela

HDZ objavljuje listu za europske izbore, hoće li na njoj biti iznenađenja?

  • Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 05.04.2019 06:48
  • Objavljeno 05.04.2019 u 06:48
Bionic
Reading

Glavna vladajuća stranka HDZ u petak će konačno objaviti svoju listu za izbore za Europski parlament. Iako se u javnosti spekuliralo nekim imenima, HDZ je uspješno držao listu tajnom do zadnjeg trena

Već u 15 sati u središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma započet će sjednica Predsjedništva HDZ-a, koje bi trebalo predložiti listu. O njoj će se raspravljati i u 16 sati, kada započinje sjednica Nacionalnog vijeća, a potvrdit će je Središnji odbor, čija sjednica započinje u 17 sati.

No tko će biti na HDZ-ovoj listi, još nije poznato. U javnosti se tek spekuliralo nekim imenima. Među njima je i ono Karla Resslera, savjetnika premijera Andreja Plenkovića i HDZ-ovog koordinatora izrade programa za europske izbore. Njega je za kandidata za europske izbore predložila Mladež HDZ-a, no konačni prijedlog donijet će Predsjedništvo stranke.

Kao vjerojatni kandidat spominje se i Tomislav Sokol, saborski zastupnik koji se u posljednje vrijeme vrlo često pojavljuje u javnosti. U intervjuu tportalu prije nešto više od mjesec dana nije htio otkriti hoće li biti na listi.

'HDZ kao stožerna stranka predstavlja najšire slojeve hrvatskog društva, skupine i regije te zbog toga ima i najveću širinu potencijalnih kandidata. Svakako će lista biti kvalitetna, a hoću li ja biti na njoj, to ćemo vidjeti', kazao je tada Sokol.

Na listi bi se mogla naći i saborska zastupnica i bivša glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak, koju je predložio HDZ Međimurske županije, kao i Predsjedništvo HDZ-ove Zajednice žena 'Katarina Zrinski'. Sama Glavak na pitanje hoće li biti na listi prije tjedan dana odgovorila je da će o tome odlučiti stranačka tijela.

Od aktualnih HDZ-ovih eurozastupnika na njoj bi se mogla naći jedna od njihovih najaktivnijih europarlamentarki, Dubravka Šuica.

Kao moguća kandidatkinja spominje se i ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac. Ona je pak u četvrtak na pitanje hoće li biti na listi rekla da 'ne zna'. Iako se spekuliralo da bi je HDZ volio vidjeti u Europskoj komisiji, pitanje je koliko joj je naštetio slučaj prometne nesreće te afera Mercedes. Podsjetimo, Žalac je kazala kako vjeruje da joj te afere podmeće netko iz HDZ-a.

  • +49
Andrej Plenković Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Hoće li se na listi naći i ime bivše HSS-ove Marijane Petir, pitanje je koje se pojavilo proteklih dana. Petir na pitanje tportala nije željela otkriti hoće li se naći na njoj, kazavši da će obavijestiti javnost kad donese odluku o tome. Dodala je da je nezavisna zastupnica i da svoj status nije promijenila.

Tajnoviti su po pitanju Marijane Petir bili i u HDZ-u, kazavši da će na listi biti samo članovi HDZ-a. No to ne odbacuje mogućnost da Petir ipak postane članica HDZ-a. Upitan može li Petir biti na listi ako se učlani u HDZ, ministar branitelja Tomo Medved nije dao konkretan odgovor. 'Sačekajte i vrlo brzo ćete vidjeti. Razgovaramo, intenzivno razgovaramo. Budite strpljivi', poručio je tajnovito.