DOMAĆI SOFTVER

CityHub je hrvatska aplikacija s globalnim potencijalom

13.12.2014 u 06:21

Bionic
Reading

Razvoj aplikacije koja bi mogla naglavce okrenuti način na koji komuniciramo s gradskim službama trajao je nešto više od sedam mjeseci i koštao više od sto tisuća kuna

Kao što smo već pisali, riječ je o aplikaciji koja će građanima Osijeka omogućiti prijavu komunalnih problema gradskoj uprave putem pametnih telefona, gradskoj upravi praćenje rada i učinkovitosti svojih zaposlenika.

Aplikacija omogućuje anonimnu prijavu problema. No, ako želite dobiti odgovor, trebate se prijaviti preko neke od društvenih mreža.

Kad naiđete na problem, fotografirate ga. Aplikacija će zapisati podatke o prijavi unutar servisa (zajedno s geolokacijom, vremenom, opisom problema i fotografijom) te ih proslijediti administratoru, koji će ih uputiti nadležnoj službi. Odgovor ćete dobiti putem prijavljenog korisničkog računa.


Trenutačno je softver implementiran u Gradu Osijeku, koji je projektu pružio potrebnu logističku, i administrativnu podršku. Operativno će zaživjeti za desetak radnih dana.

'Ideja je nastala na jednoj kavi s prijateljima nekoliko mjeseci uoči dodjele nagrade za Zlatni cvijet Europe u Osijeku. Iako je u to vrijeme bila samo koncept, ostali moduli su dolazili nekako 'organski', uočavanjem svih problema koji su se događali u Osijeku.

Promatranjem ostalih gradova, uvidjeli smo da svi imaju jednake probleme te smo prilagodili početnu ideju tako da ju možemo ponuditi i drugim gradovima (po modelu Software as a Service)' objašnjava Krunoslav Ris, suosnivač tvrtki BetaWare i LetMeDo, koje stoje iza projekta CityHub.

Prošlo je skoro godina dana prije no što je ideja počela postajati nešto više od slova na papiru. U jesen 2013. godine Grad Osijek pristao je postati partnerom na projektu, pa su krenuli u realizaciju.

'Za izradu modularne platforme za cloud utrošili smo tri mjeseca. Mobilne aplikacije razvijali smo dodatna tri mjeseca. Za web stranicu, grafičko uređivanje testiranje i krpanje grešaka potrošeno je još mjesec i po. Sve skupa, izrada do funkcionalne aplikacije trajala je sedam i po mjeseci', kaže Ris.

Na projektu je stalno radilo dvoje ljudi, izmjenjujući se na različitim poslovima - razvojnih programera za backend, frontend i mobilna rješenja. Razvoj je koštao 15 prosječnih mjesečnih brutto plaća (obračunato po plaći za rujan ove godine, to je 117,3 tisuće kuna), plus PDV. Financiran je dijelom privatnim kapitalom, dijelom iz poslovanja tvrtke BetaWare.

Najizazovnije je bilo osmisliti sustav za modularni cloud sustav koji bi bio prilagođen svakom gradu, kao i automatsku prilagodbu mobilne aplikacije u ovisnosti o geolokaciji na kojoj se nalazi mobilni uređaj.

Naime, aplikacija CityHub zasebnu inačicu za svaki grad, već prilagođava postavke dodijeljene gradu u kojem se nalazite. U praksi, to znači kako ju možete koristiti u Osijeku, Splitu, Rijeci, Zagrebu, odnosno bilo gdje. Sustav je moguće implementirati u vrlo kratkom roku.

Trenutno je dostupna za uređaje pogonjene Androidom i iOS-om. Od idućeg tjedna bit će dostupno i izdanje za Windows Phone. Građanima je besplatna, Grad Osijek plaća za korištenje servisa u računalnom oblaku. Za prvih godinu dana u LetMeDo će biti zadovoljni ako građani počnu redovno koristiti aplikaciju i sustav koji ju podržava.