WIENER FESTWOCHEN

Beč oduševljen predstavom Olivera Frljića

22.05.2013 u 09:00

Bionic
Reading

U okviru kazališnog festivala Wiener Festwochen odigrana je i predstava Olivera Frljića 'Mrzim istinu!' iz zagrebačkog Teatra &TD, u tamošnjim medijima dobivši velike pohvale

'Jedna bosanska obitelj sjedi za nedjeljnim ručkom uvijek iznova: juha s noklicama, šnicle s krumpirom, salata', započinje kazališni kritičar Norbert Mayer iz konzervativnog bečkog dnevnika Die Presse svoj tekst o predstavi 'Mrzim istinu!' Olivera Frljića. Mayer ubrzo konstatira da je riječ o 'naoko posve običnoj priči', ali koja se otkriva kao 'nešto izvanserijsko'.

Predstava 'nudi postdramsku situaciju u kojoj se pokazuje muka obitelji srednje klase, a u pozadini se obrađuju raspad Jugoslavije, nacionalističko ludilo te sve što je uslijedilo, ništa manje problematično'. Ističe se i uvjerljivost četvero glumaca (Ivana Roščić, Rakan Rushaidat, Filip Križan i Iva Visković) te to što se njihove figure 'pobune protiv redatelja Frljića', koji ih pak uvjerava da se 'ne sprda s njima, nego radi teatar'.

Prema zaključku Die Pressea, 'Mrzim istinu!' je 'fantastična predstava iz Zagreba', a pohvale je Oliver Frljić dobio i od Wiener Zeitunga, u kojem se naročito ističu 'različiti nivoi predstave'.