Prosječni Amerikanac tijekom tradicionalne večere konzumira više od 4.500 kalorija
Dan zahvalnosti blagdan je koji se u Sjedinjenim Američkim Državama obilježava četvrtog četvrtka u studenom a povezuje kulturu, tradiciju, gastronomiju i sport u jedno tradicionalno slavlje zajedništva za obitelj i prijatelje. Američki institut, udruga za promicanje američke kulture i engleskog jezika, te hrvatsko-američke kulturne razmjene preksinoć je okupio prijatelje, polaznike njihovih tečajeva i medije na tradicionalnoj 'Thanksgiving dinner', večeri Dana zahvalnosti.
Okupljeni oko gastro specijaliteta poput purice i garvey umaka, sosa od brusnice, specijaliteta od topljenog sira i oraha, pita od jabuke i buće, mali i veliki uživali su u druženju, igrama i prepričavanju zanimljivosti o ovom danu.
Zasigurno ste se i vi susreli sa slikama veselih obitelji okupljenih oko bogata stola prepuna tradicionalne hrane koja obilježava američki Dan zahvalnosti, dan koji se u Sjedinjenim Američkim Državama s godinama prometnuo u najvažniji blagdan nakon Božića. S ovim se praznikom povezuje i jučerašnji 'Black Friday', dan nakon, poznat po velikim sniženjima trgovačkih cijena u cijelom svijetu.
Kako je sve počelo?
Američki Dan zahvalnosti vuče korijene još od prvih engleskih doseljenika kao slavlje različitih kultura. Po dolasku u Ameriku engleski doseljenici su među sobom uspostavili jednakost i prihvatili zajedničko ime Pilgrims – hodočasnici, no njihovu sreću uskoro su pomutile teškoće u pribavljanju hrane. Spasili su ih lokalni Indijanci, koji su im osigurali hranu i naučili ih uzgajati kukuruz i povrće, a pozvali su ih i na objed na kojem su prema predaji zajedno jeli jastoga, američki orah, kupus, kozji sir i tikvice. Taj dan danas se smatra prvim američkim Danom zahvalnosti.
Prema današnjoj tradiciji tijekom večeri neizostavno se poslužuje pečena purica dovoljno velika da nahrani cijelu obitelj. Prema procjenama te se večeri u Americi pojede oko 46 milijuna purana, odnosno 243 milijuna kilograma puretine, a računajući predjela i deserte - nadjeve, krumpir pire, sos od brusnice, pitu od buče i druga jela - prosječni Amerikanac tijekom tradicionalne večere konzumira više od 4.500 kalorija.
Kako izgleda priprema za Dan zahvalnosti i tradicionalna Thanksgiving dinner saznali smo u Američkom institutu, udruzi za promicanje američke kulture i engleskog jezika, koja organizira originalnu američku večer u centru Zagreba.
'Želeći polaznicima naše škole engleskog jezika prenijeti čar i atmosferu američkog Dana zahvalnosti i proslaviti ga zajedno s našim djelatnicima, svake godine u Američkom institutu na poseban način obilježavamo taj dan. Djeca i odrasli sudjelovali su u pripremama već od početka studenoga, kad se u sklopu svojih nastavnih s kuhanjem, filmovima, pjesmama i igrama na temu Thanksgiving dinner. Uzbuđenje zbog proslave sad je već na vrhuncu. Prekjučer smo zahvalili za ovu godinu uz prigodni program, tradicionalne pjesme, igre i animacije, originalna američka jela i piće za sve okupljene na izvornoj američkoj večeri zahvalnosti', rekla nam je Alexandra Choureas Posković, predsjednica Američkog instituta.
Premda postoje mnoga tumačenja nastanka ove Amerikancima drage tradicije i izvornog povoda prvim proslavama Dana zahvalnosti, svi se u jednome slažu - taj dan oduvijek je prilika za okupljanje, zajedništvo, slavlje i zahvalu, te ga se stoga ne bez razloga često naziva Božićem prije Božića.