tužna vijest

Preminula teatrologinja Maja Hribar-Ožegović

13.01.2023 u 17:30

Bionic
Reading

Teatrologinja, kazališna kritičarka i prevoditeljica Maja Hribar-Ožegović, umirovljena profesorica Odsjeka za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta, umrla je 9. siječnja u 87. godini, priopćilo je Hrvatsko društvo kazališnih kritičara i teatrologa

Maja Hribar-Ožegović rođena je 1937. u Zagrebu, gdje je 1955. maturirala te 1960. diplomirala komparativnu književnost i rusistiku na Filozofskom fakultetu.

Od 1959. je bila kulturna referentica Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu, gdje je 1962. sudjelovala u pokretanju Komorne pozornice iz koje nastaje Teatar &TD. Potom je radila na Odsjeku za komparativnu književnost zagrebačkoga Filozofskog fakulteta kao asistentica i docentica, a od 1977. do 1998. kao izvanredna profesorica.

Doktorirala je 1965. s tezom "Kazališna djelatnost u Jugoslaviji za vrijeme NOB-a". Od 1957. objavljuje kazališne i televizijske kritike, recenzije knjiga, studije i eseje te prijevode s ruskog (A. P. Čehov, M. A. Čehov, A. Efros), njemačkog (F. Dürrenmatt, M. Frisch) i engleskog jezika. Surađivala u nizu publikacija.

Godine 1962. Maja Hribar-Ožegović režirala je na Komornoj pozornici Studentskog centra "Kuda ćemo sad" (1945.–1962.), vlastitu "dramu s magnetofonom u 2 slike".

Glavninu znanstvenog i stručnog rada posvetila je proučavanju partizanskoga kazališta. Uz doktorsku disertaciju, u kojoj analizira umjetničku politiku revolucije i organizacijsku strukturu partizanskoga kazališta, značajna je i knjiga prerađenih i dopisanih dramskih tekstova "Partizanska pozornica", navodi se u priopćenju.

Bavi se i kazalištem 20. stoljeća, hrvatskom jednočinkom 1841.–1991., dramaturgijom publike, teatrografijom i kulturološkim temama (Krležine zagrebačke adrese, Pismo Milke Trnine i Hedvige Bann Stergar).

Posebno mjesto u njezinu radu ima knjiga "Kazališni glosarij", s oko 1400 hrvatskih kazališnih, teatroloških i dramaturških naziva s njihovim istoznačnicama na engleskom, francuskom, talijanskom i ruskom jeziku. S Ivanom Trojanom priredila je knjigu dramskih tekstova Bore Pavlovića "Autorski teatar" (Drenovci, 2011).

Posljednji ispraćaj Maje Hribar-Ožegović bit će 16. siječnja u 11,40 sati na Mirogoju.