TUŽBA PROTIV KNJIŽEVNOSTI

Scarlett Johansson nezadovoljna svojim likom u romanu

24.07.2013 u 09:34

Bionic
Reading

Američka glumica Scarlett Johansson očito nije bila polaskana što je bila inspiracija za lik u romanu francuskog pisca Gregoirea Delacourta, s obzirom na to da njezini odvjetnici tuže i pisca i njegova izdavača JC Lattes zbog 'povrede ugleda'

Roman 'La première chose qu’on regarde' (otprilike: 'Prva stvar koju primijetimo' francuskog pisca Gregoirea Delacaurta ovoga je proljeća objavljen u Francuskoj, gdje je dobio prilično oštre kritike pa je tako Le Monde zaključio kako je riječ o 'slatkastoj knjizi'. No čini se da roman nije bio dovoljno slatkast za glumicu Scarlett Johansson, čija se dvojnica u jednom trenutku pojavljuje u priči. Delacourt svojem protagonista Arthuru, obilježenom traumama iz djetinjstva, priređuje veliko iznenađenje: na vratima njegova stana u francuskoj provinciji se odjednom pojavljuje Johansson, traži da prenoći nekoliko dana, kako bi se sklonila od neprestane pažnje javnosti.

Nakon šezdeset stranica Delacourt otkriva da lik Scarlett Johansson nije doista slavna glumica, nego djevojka pod imenom Jeanine, u koju se – očekivano – glavni lik zaljubi. Autor je u intervjuu za pariški Figaro ustvrdio kako je lik zamišljen kao 'hommage ljepoti Johansson' te da je riječ o komplimentu, s čime se glumica očito ne slaže. Stoga je tužila i Delacourta i nakladničku kuću JC Lattes tražeći odštetu za 'neovlašteno korištenje' svoje ličnosti, kao i zabranu bilo kakve filmske adaptacije romana.

'Jako sam razočaran', izjavio je Delacourt, koji se pita i je li glumica uopće pročitala roman, zasad objavljen samo na francuskom. U svakom slučaju, Delacourt je dobio odličnu reklamu.