Međunarodni kongres nutricionista se uspješno organizira već petu godinu zaredom te s punim pravom dobiva status tradicionalnog događanja
Ove godine održava se u Zagrebu u terminu od 17. do 19. studenog u hotelu Panorama Zagreb. Organizatori kongresa su Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma, Hrvatski zbor nutricionista i Udruga nutricionizma Balans, uz suradnju s međunarodnim partnerima, Američkim društvom za parenteralnu i enteralnu prehranu te Slovenskim strukovnim udruženjem nutricionista i dijetetičara, kao i s dva domaća partnera, Klinikom za dječje bolesti Zagreb i Udrugom studenata PROBION s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Do danas je prijavljeno 300-tinjak kako domaćih, tako i stranih sudionika, a regularne prijave traju do 19. listopada putem web obrasca. Za sve hrvatske stručnjake sudjelovanje na kongresu se boduje od pet komora: Hrvatske psihološke komore, Hrvatske liječničke komore, Komore hrvatskih zdravstvenih radnika, Hrvatske ljekarničke komore te Hrvatske komore medicinskih sestara. Osim komora, kongres podržava 18 zdravstvenih i nezdravstvenih institucija poput Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, Hrvatske agencije za hranu, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore, Ministarstva zdravstva, Ureda predsjednice, Hrvatskog epidemiološkog društva, Grada Zagreba, Hrvatske turističke zajednice itd.
Posebnost ovoga kongresa je u tome što okuplja ne samo nutricioniste, već i stručnjake različitih grana znanosti, medicine, farmacije, kineziologije, prehrambene tehnologije, agronomije i psihologije. Tako će pod krovnom temom 'Održiva prehrana kroz sve životne dobi' kongres otvoriti niz stručnjaka poput dr. sc. Milke Sokolović, direktorice sektora za prehranu i zdravlje iz Europskog udruženja za informacije o hrani, Davidea Arcelle iz Odjela za procjenu rizika i znanstvenu potporu iz Europske agencije za sigurnost hrane, dr. Eleonore Dupouy, suradnice za sigurnost hrane i zaštitu potrošača pri Regionalnom uredu za Europu i centralnu Aziju za Organizaciju hrane i poljoprivrede Ujedinjenih naroda, prof. dr. sc. Mauro Serafini sa Sveučilišta u Teramu te prof. dr. sc. Ole G Mouritsen sa Sveučilišta u Kopenhagenu.
Kongres čini sedam raznovrsnih predavačkih sekcija, a osim samostalno prijavljenih predavača, sekcije donose predavanja pozvanih renomiranih stručnjaka iz područja prehrane i srodnih znanosti s obzirom na usko područje strukovnog djelovanja. Tako se na popisu predavača nalaze Nicole Erickson, Ms, RD, dijetetičar, dr. sc. Gillian Harris, prof. dr. sc. Sanja Kolaček, dr. med., doc. dr. sc. Josipa Radić, dr. med., prof. dr. sc. Charlene W. Compher, Zoran Bahtijarević, dr. med., doc. dr. sc. Irena Barukčić, doc. dr. sc. Irena Keser te dr. sc. Jasmina Ranilović. Osim predavačkih sekcija, kongres ove godine sačinjavaju popodnevne radionice namijenjene studentima te večernje za sve sudionike. Svakako će se tijekom panela provesti i žustra rasprava pod nazivom 'Etiketa prehrambenog marketinga'. Kao i prethodnih godina, svi prijavljeni posteri sudjeluju u natječaju te Znanstveni odbor odabire pet najboljih, od kojih sudionici putem anonimnih anketnih listića odabiru jedan koji će osvojiti odlazak na kongres/edukaciju po želji u 2018. godini u maksimalnom iznosu od 10.000 kuna.
Osim znanstveno-poslovnog dijela, program kongresa bogat je društvenim događanjima u svrhu međusobnog upoznavanja, razmjene iskustava i stvaranja kontakata za budući rad te će slobodno vrijeme biti ispunjeno interaktivnim eno-gastro događanjem, edukativnim izletima, a vrhunac zabave je uvijek tradicionalno druženje na gala večeri.