NACIONALNI SAJAM NAMJEŠTAJA

Ambienta 2024. izlazi iz okvira Zagrebačkog velesajma

15.10.2024 u 11:43

Bionic
Reading

Ambienta, sajam namještaja, prostornog uređenja i prateće industrije održava se od 17. do 20. listopada 2024. na Zagrebačkom velesajmu. Što nam donosi ovogodišnje izdanje pitali smo Renatu Sušu, direktoricu Zagrebačkog velesajma.

Ambienta se održava po 51. put – brand koji je sinonim za namještaj već više od pola stoljeća..?

Ambienta kao nacionalni sajam namještaja održava se 51. put zaredom. Spajaju se tradicija, kvaliteta i inovativnost kao osnova opstanka i razvoja sajma. Održati kvalitetu brenda puno je teže nego graditi novi, potreban je lavovski trud, timski rad kao i strateško upravljanje i promišljanje da se to postigne.

Kroz godine postala je sinonim za sajam namještaja, sinonim za tradiciju, toplinu doma i nove početke. Do sada je iznjedrila mnoga poznata i renomirana imena tvrtki hrvatske i svjetske scene i radit će to i ubuduće, to je njezin zadatak i njena misija. Mnoge mlade tvrtke svoj put na tržište probijale su upravo na Ambienti i Zagrebačkom velesajmu. Upravo im ovaj sajam, već više od pola stoljeća, služi kao poluga za stvaranje vrijednosti i konkurentne prednosti na tržištu.

Izlagači znaju prepoznati kvalitetu i zato me izuzetno raduje povratak Meblo Tradea nakon petnaest godina, a koji se predstavlja sa svojim prestižnim linijama brandova. S ponosom najavljujem i Spin Valis, vrhunskog hrvatskog proizvođača namještaja, zatim Il Leor, Nord Produkt; Wespa Spaces, Rattan Sedija, Gastro-Stil, Belina, Lokve, Concept Line, Domprojekt, IKS Fenster, Interijer Color i mnogi drugi.

Posjetitelje očekuje raznolik spektar proizvoda – od namještaja, kuhinjskih i kupaonskih rješenja, do dekorativnih i funkcionalnih elemenata poput rasvjete, prozora, vrata, parketa, vrtnog namještaja kao i madraci, posuđe i mali kućanski aparati po povoljnim sajamskim cijenama.

Uz vrlo jak izložbeni segment, najavljujete da ove godine Ambienta izlazi izvan okvira Zagrebačkog velesajma – o čemu se radi?

Ambienta u svom narativu spaja opremanje doma i životnog prostora, inovaciju i dizajn, a ove godine smo odlučili napraviti iskorak i spojiti dva ključna sektora – kulturu i gospodarstvo. Projekt i jedna od cjelina Ambienta&Muzeji rezultat je suradnje s tri vodeće zagrebačke institucije – Galerijom Klovićevi dvori, Muzejom suvremene umjetnosti (MSU) i Etnografskim muzejom. U tim prostorima ćemo predstaviti showroom proizvođača namještaja i izaći iz zone komfora Zagrebačkog velesajma. Posjetitelji će pak imati priliku uživati u izložbama i Ambienti s jedinstvenom ulaznicom koja im omogućuje razgledavanje i u jednom od tri muzeja.

Kako će to konkretno izgledati?

Želimo stvoriti atmosferu u kojoj cijeli grad kroz četiri dana živi Ambientu. U foajeima muzeja bit će postavljeni showroomi: Meblo u MSU-u i Il Leor u Klovićevim dvorima. Tako ćemo posjetiteljima omogućiti doživljaj dizajna namještaja u specifičnim kulturnim prostorima. U Etnografskom muzeju prikazivat će se i dokumentarni film iz izvrsnog serijala Moderna vremena, koji se bavi razvojem hrvatskog dizajna namještaja.

Pripremili smo još dvije izložbe koje će dodatno obogatiti cjelokupni doživljaj posjetitelja, prva je „100 slikara 21. stoljeća“ kao sastavni dio cjeline Izložbe velikih formata, a koja po prvi put prikazuje privatnu kolekciju velikih formata slika dok se druga, „Zagrebački velesajam 1956.-1961.“, bavi istraživanjem razvoja Zagrebačkog velesajma kroz gospodarsku, političku i društvenu prizmu tog perioda.

Tematska cjelina Ambiente, Design Zone istaknut će dizajnerske komade poznatih tvrtki, dok će Art Box okupiti umjetnike, galeriste i kolekcionare, stvarajući prostor gdje dizajn i umjetnost dijele istu pozornicu.

Na pozornici u paviljonu 8 svakim danom će se održavati različiti paneli, okrugli stolovi, predavanja i prezentacije. Neke od aktualnih tema koje će zasigurno interesirati posjetitelje su „Novi Zakon – što se mijenja u našim zgradama“, zatim "Kako dizajneri (diljem svijeta) kreiraju namještaj i prostore na ekološki način?" ili predavanje „Višestambene zgrade - stari problemi i nova energetski učinkovita rješenja“,..

Pripremljena je i nagradna igra s bogatim fondom nagrada,..

Želimo posjetiteljima dati vrijednost više i dodatno ih motivirati da postanu dio ove posebne priče. Ovim putem pozivam sve posjetitelje da sudjeluju u nagradnoj igri jer s kupljenom ulaznicom imaju priliku osvojiti jednu od vrijednih nagrada. Najsretniji dobitnik može osvojiti glavnu nagradu u iznosu od 7000 eura i opremiti svoj doma u Meblu.

Ambienta ima dugu tradiciju, i mnogi je smatraju nezaobilaznim događajem. Kako vidite budućnost ovog sajma?

Posebno je važna naša bliska suradnja s ključnim dionicima. Osluškujemo tržište i kontinuirano radimo na pozicioniranju Ambiente kao središnjeg nacionalnog događaja za prezentaciju izlagačkog segmenta, umrežavanja kao i mjesta za stvaranje trendova i razmjenu ideju. U tome uspijevamo jer smo neprestano posvećeni dizanju kvalitete i jačanju brenda, pritom poštujući naslijeđe i tradiciju ali i uvodeći inovacije koje će ga održati relevantnim i atraktivnim. Iza kulisa ovog sajma stoji cijela godina rada i predanosti cijelog tima i svih zaposlenika uključenih u organizaciju. Kad se otvore vrata sajma, posjetitelji vide rezultat tog truda, i to nas ispunjava ponosom.

Ambienta je postala mnogo više od samog sajma – ona je jedan od simbola Zagrebačkog velesajma, ali i mjesto gdje se susreću dizajneri, arhitekti, proizvođači i svi oni koji traže inspiraciju za uređenje prostora.

Tražimo i otvoreni smo za kvalitetne suradnje koje tematski podržavaju Ambientu. Zato i godinama uživa podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Grada Zagreba, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Obrtničke komore Zagreb i Hrvatskih šuma, čime dodatno naglašava svoj značaj za gospodarstvo i industriju.

U istom terminu održat će se jedan od najvećih sajmova kulture građenja i održivog razvoja u regiji na kojem izlažu vodeći proizvođači i dobavljači opreme, materijala i rješenja u arhitekturi i graditeljstvu – ArhiBau. U sklopu sajma ArhiBau organizirat će se stručna i znanstvena konferencija ArhiBau 2024 – „Stanovanje budućnosti“.

Ovim putem pozivam sve građane da dođu i posjete sajam te provedu korisne i ugodne trenutke na Zagrebačkom velesajmu.