Mnogobrojne emisije, knjige i projekti nakratko su izmorili Jamieja, koji je odlučio pobjeći od svega u Italiju. U kombiju u koji ima ugrađenu specijalnu kuhinju, kuhao je duž cijele Italije
U četvrtoj epizodi Jamie kreće na sjever, u planine Le Marche gdje će ga ugostiti lovačka obitelj i naučiti kako vlastiti ručak doslovce - uloviti. U nedjelju, 19. svibnja u 12 sati na Doma TV Jamie donosi novi recept u predivnoj Italiji te priprema vignole, varivo koje se može dobro kombinirati s kuhanom tjesteninom. Vignole ili vignarola rimska je riječ za nevjerojatno ukusno varivo kojim se slavi proljeće.
Sastojci za 4 osobe:
4 male artičoke
morska sol i svježe mljeveni crni papar
340 grama svježeg boba
6 komada mladog poriluka ili 1 veći poriluk (odstraniti vanjske listove i narezati ih na komade debljine 8 cm i isprati)
200 grama špinata ili blitve
ekstradjevičansko maslinovo ulje
1 manji luk, oguljen i nasjeckan
310 ml pilećeg temeljca
340 grama svježega graška
4 deblje kriške pršuta
svježi listovi mente
svježi listovi peršina
Priprema:
Staviti artičoke u posudu s hladnom, posoljenom vodom i pustiti da zavre. Kuhati 10 minuta dok ne omekšaju (provjeriti tako da se nož ubode u sredinu) i ocijediti ih. Pustiti da se ohlade, a zatim oguliti vanjske listove dok se ne dođe do onih mekanih i žlicom izvaditi sredinu te je narezati na četvrtine.
Ponovno vodom napuniti posudu, dodati soli i pustiti da zavre. Blanširati bob jednu minutu, zatim ga šupljikavom žlicom izvaditi iz vode i ocijediti. Blanširati poriluk tri do četiri minute dok ne omekša, a potom špinat ili blitvu.
Zagrijati posudu u koju će stati sve namirnice i dodati dosta ulja. Pirjati luk oko 10 minuta dok ne omekša, dodati pileći temeljac i grašak te pustiti da zavre. Na vrh dodati kriške pršuta i pustiti da se pirja 10 minuta dok grašak ne postane mekan.
Natrgati poriluk na trakice, dodati ih grašku zajedno sa špinatom ili blitvom, a zatim i artičoke i bob. Nakon što sve zavre, pustiti da se povrće još kuha desetak minuta. Kušati, dodati sol i papar te nasjeckano začinsko bilje i nekoliko žlica maslinova ulja prije posluživanja.
Ukoliko pileći temeljac nije dostupan, umjesto njega se može koristiti voda u kojoj su se kuhali bob, poriluk i blitva. Kuhani pršut može ostati unutra ili ga je moguće izvaditi prije serviranja, po želji. Varivo je još bolje ako je kombinirano s kuhanom tjesteninom ili sa šparogama.