Janjetina je crveno meso, ali unatoč tome što ima masnoće, nije opasnost za loš kolesterol. Mlado meso janjetine posebno je bogato jodom pa nema razloga da ne isprobate jedan odličan recept s korom od maslina
Janjeći kotleti u kori od maslina pripremaju se prema receptu iz knjige 'Kreativna kuhinja' Steve Karapanđže u izdanju Profila
800 g janjećih kotleta u komadu
6 žlica maslinova ulja
2 ljutike
1 češanj češnjaka
1 žlica brašna
4 dl mesnog temeljca ili soka od
pečenja
3 grančice majčine dušice
1 vezice peršina
50 g crnih maslina bez koštica
40 g parmezana
2 do 3 žlice krušnih mrvica
sol
papar iz mlinčića
Priprema
Ugrijte pećnicu i lim na 80°C. Na dvije žlice maslinova ulja kratko popržite cijeli kotlet u komadu, posolite i popaprite pa stavite na vrući lim i ostavite 20-ak minuta u pećnici da sazrije. Na masnoći od prženja staklasto propirjajte sitno nasjeckanu ljutiku i češnjak. Kad se zlatno zažuti, pospite brašnom, kratko propirjajte i zalijte temeljcem. Kuhajte dok se tekućina ne reducira na polovicu, a potom procijedite i ostavite umak sa strane.
Majčinu dušicu i peršin sitno nasjeckajte i pomiješajte s nasjeckanim crnim maslinama. Dodajte parmezan, mrvice i četiri žlice maslinova ulja. Sve izmiješajte u kompaktnu smjesu. Neposredno prije serviranja izvadite janjetinu iz pećnice, premažite s gornje strane smjesom maslina i parmezana te kratko zapecite u pećnici dok kora ne postane hruskava. Pečenu janjetinu narežite na komade kotleta, prelijte pripremljenim umakom, a kao prilog poslužite pečeni krumpir s listićima svježe majčine dušice.