VINTAGE INSPIRACIJA

Jedna od najvećih modnih ikona otkriva tajne svog bezvremenskog stila

08.09.2019 u 20:01

Bionic
Reading

U 90-ima je bila na vrhuncu slave, a njezin je stil bio je i ostao vječna modna inspiracija. Kate Moss među prvima je popularizirala skinny traperice, bajkerske jakne, boho i slip haljine. Tajna njezinog stila je zapravo vrlo jednostavna: bira odjeću koja nikad neće izaći iz mode, a njezina modna slabost su vintage komadi

'Uvijek i posvuda kupujem vintage odjeću. Oči drži širom otvorene kad putujem', kaže Kate Moss, koja je za Harper's Bazaar otkrila svoje šoping trikove, ali i modne savjete.

U stalnoj potrazi za vintage komadima

'Lijepo je znati da imam muzejski primjerak u haljini Thee Porter, a obožavam je nositi. Silno se uzbudim kad pronađem odjeću britanskih dizajnera iz 60-ih i 70- ih godina prošlog stoljeća i obično ih odmah i kupim. Moja kći Lila jednom je nosila haljinu Ossie Clark koju sam kupila na aukciji kad je njoj bilo tek 10 godina i čuvala je sam je samo za nju. Nekoć je ta haljina pripadala Twiggy'.

Jednostavni glamur

'Volim Boba Mackieja i mislim da je napravio čudo dok je surađivao sa Cher. Uvijek sam voljela haljine s prorezima jer su jednostavne i udobne, dok u isto vrijeme laskaju figuri i izgledaju glamurozno. Nosila sam svilenu haljinu iz 30-ih godina prošlog stoljeća na vjenčanje princeze Eugenie. Kad sam bila tinejdžerka takve sam haljine nosila uz tenisice, no danas ih nosim samo uz visoke pete', kaže Kate.

Kvaka je u naborima

'Detalji u načinu na koji su dizajnirane haljine poput muzejskog primjerka haljine Jeana Dessesa su nevjerojatni. Lako ih je nositi jer nabori laskaju figuri. Kombinezon u boji šampanjaca koji sam nosila na 150-oj godišnjici Moëta & Chandona je bio savršen za tu prigodu. Modne dodatke sam svela na minimum jer ovakav kombinezon ne trpi previše stiliziranja', objašnjava lijepa Engleskinja.

Haljine za vrtne zabave

Na jednom od svojih brojnim putovanja, u Južnoj Americi 45-godišnja manekenka pronašla je srodnu dušu u Jorgeu Yaruru Bascuñánu, Direktoru Muzeja mode u Santiagu u Čileu.

'U muzeju ima mnogo haljina za čajanke iz 30-ih godina prošlog stoljeća, a Jorge mi je poklonio jednu iz svoje bogate kolekcije. Jako su ženstvene što ih čin savršenima za vrtne zabave. Obično ih nosim uz sandale, malom torbicom i delikatnim nakitom, možda samo s visećim naušnicama. Volim sanjivost takvih haljina, tu nježnu lepršavu tkaninu', kaže jedna od najslavnijih manekenki svih vremena.

Rock vibe

'Nevjerojatno je kad možete dodirnuti komade koje su John Lennon i Jimi Hendrix, a njih dvojica su moji idoli. Kožna motoristička jakna sa zakovicama poput moje Roncelli jakne iz 70-ih je komad koji volim nositi na festivale ili za svaki dan kako bi postigla rockerski look'.

Boho chic je uvijek in

'Yves Saint Laurentov dizajn iz 60-ih utjelovljuje boemski chic, a voljela bih da sam živjela u toj eri. Kad kupujem boho haljine, zaista ne gledam čiji potpis nose, obično me privuku boje, a volim ih nositi s čizmama na petu.'

  • +21
Kate Moss Izvor: EPA / Autor: FACUNDO ARRIZABALAGA