Kate Middleton još se u djetinjstvu zaljubila u tzv. sticky toffe pudding koji je ostao njena omiljena slastica. Ako se želite i sami uvjerite u njegove čari, donosimo provjereni recept!
Osim modnim kombinacijama, Kate Middleton veliku pozornost pridaje i svom zdravlju, pomno birajući namirnice koje jede te baveći se raznim vrstama tjelovježbe kako bi ostala u formi i zadržala vitku liniju. Ipak, postoji jedan desert kojem čak ni ona ne može odoljeti!
Tzv. sticky toffee pudding, ili na hrvatskom lijepljivi puding od karamele, jedna je od omiljenih slastica Britanaca kroz čitavu povijest, a iako je riječ o poslastici koja 'ide ravno u bokove', čine se da je za Kate ona definitivno vrijedna svake kalorije.
Osim okusa, za princezu od Walesa ovaj puding ima i simbolično značenje jer je riječ o desertu koji je jela u malom restoranu Old Boot Inn dok je odrastala u Berkshireu. Zanimljivo, britanska princeza i dalje je redoviti gost!
'Kate je prilikom dolazaka diskretna i ima samo lijepe riječi za osoblje. Ljubazna je i uvijek pohvali kuhara koji joj pripremi savršeno vlažni i spužvasti puding od karamele', rekao je kuhar iz Old Boot Inna, Rody Warot za časopis People.
Ako želite sami pripremiti ovaj ukusni puding i vidjeti u čemu to točno redovito uživa Kate Middleton, kultni britanski kuhar Jamie Oliver donosi provjereni recept!
Sastojci:
- 225 g svježih datulja bez koštice
- 1 žličica sode bikarbone
- 85 g maslaca, omekšalog
- 170 g šećera
- 2 velika jaja
- 170 g samodizajućeg brašna
- ¼ žličice mljevenog cimeta
- 2 žlice mlijeka
- 2 žlice jogurta
Za umak od karamele:
- 115 g maslaca
- 115 g svijetlog muscovado šećera
- 140 ml vrhnja za šlag
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180ºC. Stavite datulje u zdjelu sa sodom bikarbonom i prelijte ih s 200 ml kipuće vode. Ostavite da odstoje par minuta da omekšaju, a zatim ocijedite. Umutite datulje u multipraktiku dok ne dobijete pire.
U međuvremenu, drvenom kuhačom pjenasto izmiksajte maslac i šećer, dodajte jaja, brašno, cimet i mlijeko. Dobro izmiješajte, zatim dodajte jogurt i pasirane datulje.
Izlijte u maslacem namazanu vatrostalnu posudu (ili za to namijenjen kalupe) i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 35 minuta.
Dok se puding peče, napravite umak tako da maslac, šećer i vrhnje za šlag stavite u tavu na laganu vatru dok se šećer ne otopi, a umak zgusne i potamni.
Za posluživanje žlicom izvadite puding za stolom i prelijte ga umakom od karamele.